Skocz do zawartości

Czy Twinki tez sa do d....?

coloumb

Rekomendowane odpowiedzi

Vanki sprawiają wrażenie plastikowych przez lżejszy rotor i szpule, poza tym niczym nie ustępują tp11. Magnezowy korpus tak jak w stelli.

Jedynym minusem czarnucha jest ( według mnie ) mocowanie kabłąka do rotora nie od strony rolki. Robi się tam zbyt duży luz.

...a, i jeszcze za lekko kręcą :)

Panowie, mam właśnie w swoim Vańku luz przy mocowaniu rotora do kabłąka (nie od strony rolki). Macie jakiś patent na ten feler? 

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten luz na mocowaniu kabłąka do rotora może powodować zamykanie się kabłąka podczas rzutu? Zdarzyło mi się kilka razy, że podczas siłowych rzutów (dalekie rzuty boleniowe na rzece) kabłąk zamykał się samoczynnie i wobek leciał w piz... :angry: Od początku sezonu straciłem w ten sposób co najmniej 3 woblery boleniowe. W zeszłym sezonie poleciało w siną dal kilka woblerów szczupakowych w ten sam sposób. Boję się, że w pewnym momencie wobek poleci razem z częścią szczytówki.

Sprecyzuję - nowe rozwiązanie w kołowrotkach spiningowych. O nich tutaj rozmawiamy a nie o karpiowych.

Przyznasz że karpiówki to trochę inna bajka i wszystkie elementy są tam zazwyczaj grubsze niż w młynkach wielkości 3000 i 4000.

Ja wcale go nie atakuję. Wolę sprawdzone rozwiązania.

Karpiówki to oczywiście inna bajka,ale to że grubsze to nie znaczy że mocniejsze.I nowy wynalazek shimano z worm shaft-em na górze o znacznej długości i niczym nie podparty tak jak w starych Bait Runnerach pod wpływem dużych obciążeń ulega odkształceniom co potem owocuje w najlepszym przypadku wkurzającymi stukami,lub awarią całego systemu oscylacji. Miałem z tym do czynienia,a najlepszym przykładem jest Ultegra 10000-12000 XTB. Korpus jest wykonany z grafitu i w nim umiejscowiony jest wałek posuwu szpuli. Przy dużych obciążeniach o co nietrudno w połowie karpi dochodzi do nadmiernego wygięcia wałka,a jak już tak się stanie to skutki zazwyczaj bywają opłakane. 

Po części dotyczy to też Stelli '14   i  TP '15. W tych kołowrotkach od momentu wyjęcia z pudełka są już problemy,które pózniej w trakcie eksploatacji pod obciążeniem narastają. Pominę już kiepską jakość łożysk zastosowanych w tych kołowrotkach,gdzie po niewielkim okresie użytkowania już zaczynają szumieć.A w szczególności łożysko w nakrętce rotora - dotyczy to Stelli '14.

Zadane pytanie - czy Twinki są do d...? . Nie są,ale to nie najlepsze kołowrotki i upierdliwe w serwisie ze względu na niepowtarzalność poszczególnych egzemplarzy i niedoróbki niektórych elementów.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 3

Panie Józefie, może włożę kij w mrowisko, ale czy wg. Pana równorzędny model do Shimano TP -  Daiwa Certate jest lepiej/staranniej dopracowany?

Panie Pawle to zupełnie inny wymiar i nie za bardzo da się to porównać.Zupełnie inna konstrukcja. Zależy tez która Certate,bo i one maja problemy.

Tymczasem dobranoc,idę spać,bo o 5 rano na rybki pędzę. Mam nadzieję ze połowię :) .

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Panowie, powiedźcie mi o ile możecie - do jakiego stopnia należy likwidować luzy na wormie w TP 2011 i Biomasterze 2011 ?

Czy w tych modelach daje się podkładki tylko na dole worm'a czy na górze też trzeba jakoś zapodać...?

Biomastery (mam 2011 ; 2000S i 2500S) od nowości nie nawijały idealnie, a 2500S trochę stukał.

Nawój wyglądał tak : Zero nawinięcia na dole szpuli (jakieś 2mm szupli było gołe) a cała reszta wyglądała ok.

Oba nawijały podobnie.

Zdarzyło Wam się tak, żeby te kołowrotki tak nawijały od nowości ?

Wracając do tematu tego luzu w kabłąku - wczoraj Biomastery po raz pierwszy połowiły, luz w tym miejscu mają moje TP i Biomki też...na Biomkach są mikro ryski od otwierania i zamykania kabłąka :(  Czy ktoś z Was miałby odsprzedać 4 szt. takich podkładek pod ramię kabłąka ?

Gość EdekZfabrykiKredek

Panowie, powiedźcie mi o ile możecie - do jakiego stopnia należy likwidować luzy na wormie w TP 2011 i Biomasterze 2011 ?

Czy w tych modelach daje się podkładki tylko na dole worm'a czy na górze też trzeba jakoś zapodać...?

Biomastery (mam 2011 ; 2000S i 2500S) od nowości nie nawijały idealnie, a 2500S trochę stukał.

Nawój wyglądał tak : Zero nawinięcia na dole szpuli (jakieś 2mm szupli było gołe) a cała reszta wyglądała ok.

Oba nawijały podobnie.

Zdarzyło Wam się tak, żeby te kołowrotki tak nawijały od nowości ?

Musisz pobawić się podkładkami pod szpulą które są dawane w komplecie z kręciołkiem, jeżeli jest sytuacja jak mówisz to należy dodać podkładkę pod szpulą.

Jeśli chcesz pobawić się w kasowanie luzów na wormie to podkładki zazwyczaj wstawia się na tylnie jego podparcie.

Edytowane przez FlyFisherman

FlyFisherman - Od nowości trzeba się nimi bawić ? :) Myślałem, że od nowości kręćki są tak składane żeby nawój był poprawny.

Więc jak był do kitu to myślałem, że od razu wałek trzeba atakować :)

A czy zdarza się, że trzeba jakoś dawać podkładkę na górny koniec worm'a ?

FlyFisherman - Od nowości trzeba się nimi bawić ? :) Myślałem, że od nowości kręćki są tak składane żeby nawój był poprawny.

Więc jak był do kitu to myślałem, że od razu wałek trzeba atakować :)

A czy zdarza się, że trzeba jakoś dawać podkładkę na górny koniec worm'a ?

zdarza się ale w ekstremalnych przypadkach, z moich obserwacji wynika ,że pod obciążeniem worm idzie do góry więc odpowiednim miejscem na kasowanie luzu jest tył wałka ale wszystko w granicach rozsądku żeby go nie wypchnąć w kosmos oczywiście trzeba wiedzieć gdzie dołożyć łożysko bo jest kilka miejsc z tyłu gdzie się to robi, co do regulacji nawoju to normalna sprawa że się miesza podkładkami w zależności od rodzaju linki.

Czyli to, taki nawój moich Biomków to nie odosobniony przypadek ? To się zdarza i w nowych kręćkach ? Tylko Ryujin chyteba nie jest zbyt sztywna/twarda więc zdziwiło mnie to, że tak marnie sobie poradziły z nią :)

A co do samego kasowania luzu na wałku - Na razie robiłem to tak : Dokładałem podkładki pod wałek tak aby łapiąc pęsetą tuż za rowkami można było nim ruszyć góra dół bez znacznego efektu dźwiękowego (stuku)...ale z reguły po złożeniu kołowrotka okazywało się, że luz jest jeszcze minimalnie za duży.

Czy można jakoś określić przybliżoną granicę tego zabiegu aby nie zablokować wodzika ?

A tak na marginesie, czy ten luz na ramieniu kabłąka może też powodować stuk podczas samego kręcenia ? :)

I już ostatni "off-top" z mojej strony - jak już się wezmę za dłubanie - jaki smar dać na przekładnię TP a jaki w Biomasterach ? Coś kleistego i troszkę twardszego czy DG-6 będzie ok ? :)

po to producent daje podkładki regulacyjne pod szpulę aby ten nawój regulować samemu, i to nie wyłącznie w biomkach ale każdym kołowrotku, co do kasowania luzów na wormie czy przekładni to takie zabawy głównie kończą się słabo, 99% kołowrotków jakie się serwisuje z defektami są właśnie po takich domowych serwisach i kombinacjach. Dlaczego nie wymieniacie stukających kołowrotków na gwarancji ?

Profil_Nieaktywny, nie odsyłam na gwarancję do JPN bo mieszkając w UK za każdą przesyłkę płacę cło :(

...I miałbym zapłacone cło tracić żądając zwrotu kasy albo płacić kolejne cło przy wymianie egzemplarza ? :/

Chyba, że sklep sprytnie deklaruje wartość wysyłki to i się uda bez cła.

Niestety do mojego stylu łowienia najbardziej pasuje mi średnia półka Shimano i najlepiej 2011-2012...a tą jedynie mogłem kupować z JP.

Nie mam szczęścia do kołowrotków, za to mam chęć nauczyć się ich serwisu...dla siebie i zdrowia moich maszynek :)

...A ile zepsuję zanim się nauczę czegoś ? Nie wiem życie pokaże... ;)

W Biomastrze 2500S to jest lekki stuk. Na razie wyjąłem oryginalną podkładkę z pod worma i dałem o jeden rozmiar grubszą i mniej ale stuka.

I tu pytanie czy to dalej wałek czy może ten luz w ramieniu kabłąka...? :/

W jednnym 2011 TP 2500S dołożyłem jedną podkładkę pod worma i też jeszcze trochę stuka ale mam wrażenie, że mniej.

I teraz znowu - czy to ramię kabłąka czy worm...?

Skłaniam się w kierunku worma bo rzecz się dzieje przy kręceniu korbką i w skrajnych położeniach szpuli.

Ogólnie to chyba kasowanie luzów muszę poćwiczyć na moich "skazanych na szrot" - 2012 Complex BB 2500 HGS i 2008 Biomaster C3000 S

...Ja te wykończę jako materiał dydaktyczny to na giełdę trafią części które jeszcze będą mogły kogoś poratować :D

Nie.Nawet jak kręcisz bez szpuli to pewnie stukanie ustępuje.Jeśli w skrajnych położeniach coś słychać to wodzik który po wormie spaceruje i zawraca góra/dół. Jeśli nie czujesz tych puknięć na korbie i jest to aspekt jedynie słyszalny to nic strasznego. 

Edytowane przez maicke82

po to producent daje podkładki regulacyjne pod szpulę aby ten nawój regulować samemu, i to nie wyłącznie w biomkach ale każdym kołowrotku, co do kasowania luzów na wormie czy przekładni to takie zabawy głównie kończą się słabo, 99% kołowrotków jakie się serwisuje z defektami są właśnie po takich domowych serwisach i kombinacjach. Dlaczego nie wymieniacie stukających kołowrotków na gwarancji ?

Przyznaję 100 % racji