sobol18 Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Jeden z licznych zrobionych przeze mnie chrabąszczy ten akurat skończony z 2 tygodnie temu ale nie miałem czasu założyć wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Coś pod klenia. 2,5 cm, 1,6 grama, agresywna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Bardzo ladne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 kolejny smużaczek 2,5 cm 2 gramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Super te malenstwa Juz widze wkurzone kleniska pozerajace je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Szerszeń 3 cm, 1,6 grama wagi, tonący. Drobna praca Karaś 5,5 cm 7,5 grama wagi, tonący, trochę malowanie się rozmazało bo młodszy brat paluchami dotknął ;/ Teraz oklejańce: oklejone tkanina brokatową, waga każdego to około 5,5 grama, długość 4cm, tonące, agresywna praca. 2 imitacje pstrąga potokowego, i coś na imitację strzebli potokowej ale nie wyszło do końca jak chciałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 ciekawe wobki grzbieciki pomalowane tak jak lubię w tych oklejanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 W oklejanych grzbieciki zawsze staram się malować tak żeby było z pod koloru widać profil tkaniny, w tym srebrnym pstrążku nie wyszło mi to do końca ale sam grzbiet jest już niemalowany i widać złotą tkaninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Coś na wzór Strzebli potokowej 4cm, 3,2 grama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Efekt nudy z powodu skręconej nogi xD Stadko uklejek pod klenia i jazia na własny użytek. Jeszcze do wykończenia. Pozostało tylko wkleić stery. Wobki około 2,5 cm, waga nie znana ale myślę że gdzieś około 1,5 grama powinny mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 No to ja z grubej rury Wobler robiony specjalnie na zamówienie sąsiada który wiernie wspierał mnie w budowie woblera jak i w powrocie do zdrowia Wobler 9cm, ciężar niestety nie znany bo moją wagę precyzyjną zostawiłem na stancji, ale wobler jest wolno tonący, korpus z lipy, 6 warstw lakieru, praca bardzo agresywna nawet przy wolnym prowadzeniu. Wobler do łowienia głównie w wodach stojących, przeznaczony na szczupaki z płytkiego zalewu który razem z kumplem znaleźliśmy rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 <- pełny rozmiarŻeby nie było że nic nie strugam xD Wobek około 3,5 cm 1,4 grama. Pływający. Kolorki od góry: brązowy, zielony, srebrny, czerwony. Wykonany z balsy. Pracuje drobno ale z dużą częstotliwością.Reszta produkcji w toku. Więcej czasu spędzam na rybach niż dłubiąc ale niedługo coś jeszcze wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam, Sobol, czym wykonujesz malowanie detali? Czyżby UNI PIN? Szukam czegoś na jakieś dobre centki, pokrywy skrzelowe, no i w szczególności czerwonepomarańczowe płetwy. Możesz coś polecić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 To akurat był flamaster Faber-Castell ale on nie nadaje się do tego bo się rozmazuje lekko. Ja zawsze używam żelowych długopisów z tym że jak coś namalujesz to już tego nie dotykaj bo zetrzesz, a lakier tego nie rozmaże. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 No proszę . Czyli te ładne pokrywy skrzelowe i płetwiki robisz żelowymi długisami... Jakas konkretna marka, czy kazdy powinien być ok? Sorry, że tak zamęczam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Każda marka powinna być dobra z tym że musi to być na prawdę żelowy. Czasami są podpisywane że to długopis żelowy a tak na prawdę to zwykły tusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Dziękuję . Ten temat uznaję za wyczerpany. No i gratuluję nowego wobka - wyrób pierwszorzędny . Czekam z niecierpliwością na kolejne precjoza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 <- pełny rozmiarTaki oto okonek. Jeszcze 2x lakierowanie, ster i będzie gotowy na chwilę obecną waży już 10,5 grama przy 7,5 cm długości. Dojdzie jeszcze ster, lakier i kotwice więc będzie z 12 gramów miał. Przeznaczony do szczupakowania w płytkim zbiorniku wodnym. Ster mam zamiar ustawić pod kątem około 70* do woblera tak żeby chodził płytko. Zrobiłem takiego dosyć ciężkiego żeby móc nim daleko machnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Witam, Bardzo mi się podoba! Dodaj fotki, jak bedzie ster... Oklejałeś tkaniną brokatową, czy to malowanie? Centki i płetwy to długopisy żelowe, czy tylko płetwy? Zdradź trochę na temat techniki wykonania... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Woblerek jest oklejony srebrną tkaniną brokatową, następnie na to 4 warstwy lakieru HartzLack. Po zalakierowaniu malowany był sprayami Motipa. Paski i płetwy również sprayami ale takie detale maluję za pomocą taśmy malarskiej (papierowej). Tylko coś w rodzaju pokrywy skrzelowej robione flamastrem, który niestety się trochę rozpłynął. Po malowaniu założyłem jeszcze ze 3-4 warstwy lakieru. 3 właśnie schnie sobie na suszarce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 A kolor farby motip to złoty? Fajnie wyszło... Naprawdę mi się podoba. Tkanina brokatowa z Allegro, czy inne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Hehe z kolorem to już oddzielna sprawa. Mieszałem mieszałem i jakoś tam kolor okoniowy wyszedł. Przynajmniej coś podobnego do okonia. Użyłem 2 kolorów sprayów: jasnozielony i brązowy. W pierwszej kolejności pomalowałem woblera sprayem zielonym, następnie pryskałem z daleka brązowym tak że dosłownie na woblerze znalazła się mgiełka brązu. I tak pryskałem do uzyskania zadowalającego mnie koloru. Im bliżej grzbietu tym wobek jest bardziej brązowy, a na samym grzbiecie grafitowy taki jak paski. Tkanina z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Jeszcze jedno pytanie... Czy po nałożeniu lakieru (2 wartwa,o której wspominasz) szlifowałeś woblera (szczególnie chodzi mi o miejsca łączenia tkaniny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Powinno się szlifować zawsze właśnie to łączenie tkaniny. Zazwyczaj robię to tak że lakieruję najpierw woblera 2 razy po czym co się da ściąć skalpelem to ścinam a resztę szlifuję w pierwszej kolejności papierem o gradacji np 100 a następnie 180 i znowu do lakieru. 3 warstwę też szlifuję ale już drobnym papierem, później znowu do lakieru. Jeżeli po 4 lakierowaniu pod palcem nie czuć już nierówności po łączeniu to maluję wobka a jeżeli czuć jeszcze łącznie to szlifuję jeszcze raz i znowu do lakieru. Zazwyczaj 4 razy wystarczy ale to zależy jak wyjdzie łącznie tkaniny. A i po pomalowaniu woblera i nałożeniu na to lakieru to już nie szlifuje. Szlifuje się tylko przed nadaniem kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Jigwobler mini około 4 cm długości waga 3,2 grama. Trochę pokombinowałem i działa. Ładnie pracuje w opadzie, i już przy wolnym prowadzeniu macha ogonkiem. Jak będę miał lepsze warunki to nakręcę filmik z nim w roli głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi