Skocz do zawartości

Przekładnia Daiwa Tatula R

Rekomendowane odpowiedzi

Marioo szumi bo tam w środu niewiele maźidła jest ;)...ja też mam HL-kę kupioną nie dawno i zaraz po zakupie wymieniałem tulejki worma wodzika na łożyska i od razu przesmarowałem od nowa cały multik.U mnie Tatula działa głównie z większymi woblerkami 10-14cm (12-20g) i po kilkunastu wypadach działa elegancko,delikatnie szumią tylko łożyska szpuli od Boca,ale taki ich urok.

Wracając do Tatuli kolegi @Kubanczyk ,jeśli po wyczyszczeniu i nasmarowaniu dalej żęzi to albo faktycznie przekładnia zużyła :huh: ...albo coś nie tak zostało złożone po rozbieraniu.

Marioo świszczą ci łożyska czy przy kręceniu czuć tarcie przekładni (zgrzyty i jakby na sucho chodziła xD)

Kurde jak tak sie coś dzieje to na bank jest coś nie tak złożone jak trzeba...szumiące łożyska to normalka jak je ''umyłeś'' benzyną czy czego tam użyłeś,zapuszczenie kropli gęstrzego oleju załatwi sprawę (tylko nie do łożysk szpuli)...ale zgrzyty i tarcie :blink: ...lepiej popatrz czy wszytko jest dobrze złożone...np: czy niewłożyłeś odwrotnie tego czarnego elementu na zdjęciu...bo się da tak zrobić.

post-54673-0-85613600-1466442705.jpg

A już myślałem że to będzie to :(

http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/16

co myślisz o tych łożyskach?

może jakieś inne polecisz?

Te są fajne ale raczej do lżejszych zastosowań czyli max 1oz (25g) i leciutkich szpul...ja bym brał ten model  http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/2543  ...można i finezyjnie połowić woblerkiem 10g i pojerkować 60g klockiem.Ja już zmnieniłem w swojej Tatuli łożyska na Boca Bearing's ,ale dzisiaj bym kupił te Air HD.

Wiesz co mam zamiar się przestawić własnie na mniejsze przynęty takie do 30g(i myślę właśnie o tych do 28g) ponieważ u mnie nie sprawdzają się duże jerki mówię o np Salmo 10 nie wiem dlaczego ale wgl nie miałem brań na tego typu klocki co innego na gumy od Savage na lekkiej główce. Co do szpuli w wakacje coś napewno zarobię i kupię jakąś lżejszą szpulkę ( wiesz może ile ma standardowa w R-ce?)

Wiesz co mam zamiar się przestawić własnie na mniejsze przynęty takie do 30g(i myślę właśnie o tych do 28g) ponieważ u mnie nie sprawdzają się duże jerki mówię o np Salmo 10 nie wiem dlaczego ale wgl nie miałem brań na tego typu klocki co innego na gumy od Savage na lekkiej główce. Co do szpuli w wakacje coś napewno zarobię i kupię jakąś lżejszą szpulkę ( wiesz może ile ma standardowa w R-ce?)

Jeżeli mogę coś doradzić to kup multik pod lżejsze wabiki i będzie git a ten zostaw do większych klocków ,ryby mogą zmienić zainteresowania i s10 będzie skuteczny.

Miałem tatula 103 hl kręciła pięknie ale jak bebechy wyglądają czy jest dużo smaru to nie powiem bo nie była rozkręcana.

Ps.Marioo próbuj z tą tatula jak coś pójdzie nie tak to może razem damy rade go złożyć ????.

PS kolo tatulką elegancko rzucam już mała gumką z główką 3g niżej mi nie potrzeba wiec daje rade multik

Widzę,że temat do kasacji bo ktoś sobie jaja robi...3g+guma 5'' chyba miałeś na myśli czyli w sumie jakieś 12g...