Skocz do zawartości
  • 0

Honda 15hp problem z praca.

gooral

Pytanie

Witam.

Honda 15hp 4suw 2006r. Jakos tak nieladnie drga i glosno chodzi. Nie chce wejsc w slizg cos jakby glony byly zaplatane. Glosno warczy etc. Swiece wygladaja ok. Kable sprawdze w nocy. Filtr paliwa niemal nowy. Paliwo swieze. Gaznik czyscilem kilka miesoecy temu od tamtej pory chodzil idealnie. Bez biegu zapietego silnik pracuje idealnie przy dodawaniu gazu wchodzi na obroty czysto etc. Ja wrzuce bieg to im wyzsze obroty tym bardziej warczy ale czasami jest ok. Tydzien temu mi tak robil na krotkie okresy czasu ale plywalismy w 3 osoby i po mojemu ponton wychodzil z slizgu. W 2 osoby dzien pozniej plywal elegancko.

Myslalem ze moze paliwa mu malo wiec jak plynalem nacisnal gruszke kilka razy. Nie pomoglo.

Obracalem teka srube. Na luzie jak ja puszcze to rozpedem jeszcze chwile sie kreci. Z biegiem wbitym jest opor ale dam rade krecic reka sluchac hak tloki chodza nic noe wydaje niepokojacych odglosow. Koncza mi sie pomysly.. :)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, w gruszce zaworek zwrotny padł wogole nie trzymała + trochę syfu w środku, linia też już nie była w najlepszym stanie mogła dawać lewe powietrze, zbiornik paliwa przeplukany i filtr paliwa w silniku choć ten byl czysty..Dodatkowo odkrecilem śrube przy gazniku która upuszcza się syf i pompowalem grucha żeby przeplukac gaźnik .Gruchy że sklepów motoryzacyjnych są tanie i słabej jakości, lepiej mieć w zapasie sztukę na łódce lub kupić oryginał i mieć z głowy na parę lat. Generalnie od jakiegoś czasu silnik był nieco słabszy, łódka dłużej w slizg wchodzila itd po szybkiej naprawie wróciło wszystko do normy.

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Na 99%kupuje nowy silnik. Ale dzisiaj jak czytalem recenzje to dotarlem do notki ,ze moja honda ma blokade obrotow do 2k jak czujnik wykryje malo oleju czy cos. Co prawda lampka mi swieci ok od oleju ale to moze byc jakis trop....

• 0

dodatkowo wlasnie dorwalem instrukcje serwisowa do starszego modelu i pisze, ze jak nie wchodzi na obroty to: brudne swiece/zaklinowane ssanie/zle ustawienie rozrzadu (valve timing)/woda w gazniku/przegrzewanie/uszkodzone zawory/pokrywa zaworow. Mysle, ze skoro chodzi poprawnie na luzie to moze byc 1 albe 2 ew cinienie oleju (przegrewanie np moge od razu odrzucic). jutro jak wroce z rowera to rzuce sobie okiem - jestem taki chomik i mimo, ze nie planowalem uzyc starych swiec (wymienialem kilka miesiecy temu, moze i z rok?) nie wyrzucilem. Na pw dostalem tez info by wszystkie styki posprawdzac.

• 0

Moze.

Czujnik zawsze moze paść i ściemniać że "jest oleju za mało".

ale silnik ma lampke, ktora swieci na zielono jak cisnienie jest ok a na czerwono jjak nie . lampka jest zielona - kiepsko by bylo jakby czujnik zepsul sie tak, ze obroty by obcinal a lampki nie zmienial...

• 0

Na jalowym chodzi ideal. Na biegu nie wkreca sie na obroty przez wiekszosc czasu (chodzi glosniej ale nie czuc mocy) czasami zalapie i idzie dobrze przez kilka sekund i zas go dlawi. Czasami strzela. Za pierwszym razem jak sie tak stalo pogrzebalem w kablach wn i oczyscilem gaznik. Pomoglo na 100%. Ale tylko na 1 wyjazd. Tydzien pozniej te same objawy.....

• 0

No to jako, ze w Irlandii swieto postanowilem pogrzebac w silniku. Plan byl taki: zakladam silnik na stojak i odpalam obserwuje jak nie pracuje i zmieniam swiece na te stare co dzialaly jjakis czas temu. Oczywiscie po postawieniu silnika na stojaku chodzi ladnie jakby mu nigdy nic nie bylo.... I na biegu i na luzie wkreca sie pieknie na obroty. Pontonu nie mam by potestowac pod obciazeniem. Moglbym oddac do speca tutaj, ale znajac miejscowcyh na 99% jak bedzie chodzil "w beczce" to go nikt nie bedzie dotykal. Posprawdzam jeszcze czy nie bierze lewego powietrza gaznikiemm/linia paliwowa i chyba mi sie pomysly koncza.

Ps poodpinalem wiekszosc przewodo ze zlaczek - wszystkie wygladaja idealnie jakby w zyciu wody nie widzialy

• 0

Tak. Bodaj 0.9mm sprawdzilem tez weze paliwowe wygladaja ok. Zastanawia mnie jednopaliwo wchodzi do silnika i przechodzi przez filtr. Pozniej przez taka plaska okragla puszke (ma strzalki in out obstawiam ze to pompa),ale przed gaznikiem przechodzi przez jeszcze jedna puszke i nie wiem co to moze byc.