wizard Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 jak w tytule wybralem zestaw :Mystery Slider Cast 1,95m 20-60g + Abu C3 4601Chcialbym poznac wasza opinie na ten zestaw .Glownie chodzi mi zeby miotac sliderami7,10, a na konczac na Fatso 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 @WIZARD No to wybrałes bardzo fajny zestaw na początek. Mystery slider jerk to przyjemny kij o głębszym ugięciu, pomoże ci uratować większą ilośc słabo zaczepionych ryb. C3 4601 to świetny młynek do sliderów 7 i 10. Sam miotam nim wyżej wspomniane przynety już kolejny sezon i jestem bardzo zadowolony. Dobry ( i nie drogi) zestaw na polskie szczupakijerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 To w takim razie i ja zadam dodatkowe pytanie:Powiedzmy, że sprawię sobie Team Dragon 1.98 cw: 30-70. Zastanawiam się tylko czy wybrać C3 (4601) czy C4 (tu chyba jest tylko większa rozmiarówka od 5601).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Sławku, Pewnie pełniejszych informacji udzielą ci bardziej doświadczeni jerkowcy. Wszystko zależy jak ciężkimi klocami chcesz rzucać. Ja łowię sliderami 7S, 10S i fatso 10S, często posyłam z kija jerkowego cięzka wahadłówkę , taka powyżej 30 g albo duże gumy. Do wspomnianych przynet 4601 nadaje sie znakomicie. Wiekszy model bedzie cięższy no i seria C4 ma wyższe przełorzenie. Z mojej praktyki (polskiej) wynika, że przełożenie 5:3 w modelu C3 wystarcza. Wybrałbym multik mniejszy i lżejszy. O 4601 nie moge powiedzieć nic złego.jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 ja bym na waszym miejscu wzial jakiegos low profila a nie C3 czy tez C4, wogole round do przynet ponizej 90 gram jest zupelnie niepotrzebny, nie wspomne o ergonomii low profila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Pitt masz rację, ale low profile sa znacznie droższe niż C3 albo C4, a kupowanie plastikowego badziewia za kilka stów jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Sławek@ podstawowa różnica pomiędzy C3, a C4 polega na tym, że ten drugi jest szerszy. O tym prawie wszyscy zapominają.Tym samym ma szerszą czyli bardziej pojemną szpulkę. C3 mieści około 160m żyłki 0,30mm. To w zupełności wystarczy. Natomiast Team Dragon jerk pod casting do 70 gram jest kijem jakby stworzonym do slidera 10 lub podobnych wabików. Posiada niesamowitą dynamikę wyrzutu. Wynika to z unikatowej budowy blanku, występującej tylko w tej serii. Miałem przyjemność testować ten kij całą jesień ubiegłego roku i mogę spokojnie go polecić. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michumm Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 ja bym na waszym miejscu wzial jakiegos low profila a nie C3 czy tez C4, wogole round do przynet ponizej 90 gram jest zupelnie niepotrzebny, nie wspomne o ergonomii low profila Tu można polemizować. Dobry conquest nie jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ja się przychylam do wypowiedzi pitta. Low profil jest znacznie wygodniejszy niż round. Ja nawet fatso14 miotam z low profila (ale to już chyba lekkie zboczenie jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Tak jak wspominał Jerzy, niskoprofilowce są troszeczkę za drogie a C3 jest juz wypróbowanym, niezadrogim kręciołkiem (zwłaszcza, że będę ją miał ze Stanów).Niskoprofilowca pewnie kiedyś sobie sprawię, ale jak na razie mój wybór wydaje mi się całkiem rozsądny.Pozdrawiam i dziękuję za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Phala Który z multików niskoprofilowych, z wyjatkiem Tica sculptor, możesz kupic za mniej więcej równowartośc nowego ABU C3 albo C4. Nasuwa mi sie w zasadzie jeden. Daiwa Procaster, ale on jest trudno dostępny w Polsce. Zresztą z tego co się dowiedziałem, magnetyk w sculptorze jest trudniejszy do opanowania niż odśrodkowy hamulecw ABU. dlatego większość jerkowców wybiera ABU.jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 @Wizard, co do kijka Mystery Slider to posiadam go od jakiegoś czasu. Obecnie jeździ ze mną jako kij zapasowy. Łowiłem nim przez ok. tydzień. Wrażenia jak najbardziej poprawne. Wyholowałem na niego kilka szczupaków (do 80cm) i żaden nie spadł. Jest to moim zdaniem dobry kij za małe pieniądze . Spokojnie lata z niego nawet tonący jack. Mój ojciec kilka razy machnął F14 zanim przywołałem go do pożądku, i mimo tego kij nadal ma tyle części składowych ile miał na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 @Jeży, Nie wiem jaki multi można kupić za te pieniądze który się nie rozleci. Nie znam się na sprzęcie i to się raczej nie zmieni. Nie twierdzę że C3 lub C4 to zły wybór. Daleko mi do tego. Po prostu stwierdziłem, że wygodniej łowi mi się niskoprofilowcem. To wszystko co chciałem powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Powiedzmy w takim razie, że mam zakupić dowolny multik z Cabelasa (w cenie podanej na stronce do 90-100$). Może to być zarówno niski jak i okrągły (taki skrót). Wygodniej mi się będzie łowić jak sie domyślam niskim. Jak będzie jednak z jego trwałością? Raczej nie będę używał wabików cięższych niż 60 gram. Co radzicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Sławku, jesli masz 100 $ to zastanów się nad wspominanym prze ze mnie Daiwa Procaster, albo poszukaj shimano Curado 201F ( ten zielony). Z tym drugim powinno byc lepiej w Polsce. Żaden nie rozleci sie nawet jak bedziesz miotał 100g klocki. Jesli masz więcej kasy to z opisów i relacjii świetnie będzie sie w średnim jerkowaniu sprawdzał Shimano Metanium XT, albo Team Daiwa Fuego. @Phalajerzy piszemy przez RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 o kurcze! ale zonk bardzo Cię przepraszamwymierzam sobie karę: jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy, jerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 phala, luzik, ja też nie jestem bezbłędny, popatrz na inne moje posty , ale jak zobaczyłem jeży to mnie rozbawiło, wyobraziłem sobie takiego okrąglego gościa z dużą ilością kolców na gdzbiecie pozd Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 a wyobraź sobie jak mnie rozbawiło jak mi na to zwróciłes uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Czyli jednak niskoprofilowiec??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Jeśli masz takie mozliwości, myśle tu o robieniu zakupów w amerykańskim sklepie wysyłkowym, to zdecydowanie tak. Rozejrzyj się za jakimś przyzwoitym low profile,jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 @Sławek to jest kwestia indywidualnych preferencji. Ja np. nie zgadzam się z @pittem w tym względzie Moim zdaniem do przynęt takich jak średnie jerki (~50 gram) i cięższych nie ma jak round. Próbowałem łowić jeerkami przy użyciu niskiego profila, zreszta identycznego jak ten który użytkował @pitt w czasie swojej ostatniej wyprawy na szkiery (Quantum PT X-metal) ale nie podobalo mi sie. Przy takich ciezarach przynet sysytem antysplataniowy (czy to hamulec odsrodkowy czy magnetyczny) nie ma moim zdnaiem az tak wielkiego znaczenia jak przy przynetach lekkich, a w moim przekonaniu round jest jednak mocniejszy od niskiego profila, chociażby z uwagi na ruchomy wodzik. Wydaje mi się że systematyczne używanie niskiego profila do łowienia tak cięzkimi przynętami jak opisał @pitt będzie prowadzić po prostu do zakatowania młynka - ale @pitt ma zapewne inne zdnaie w tym wzgledzie @Thymallus rozumiem że mówisz o róznicy w szerokosci szpuli pomiedzy C3 4601 a C4 5601. Czyli o kolowrotkach w dwoch roznych wielkosciach. Mialem w rekach C3 5501 i wydaje mi sie ze szpula byla analogiczna jaka w piątce modelu C4 - tak mi się wydaje, mogę sie mylić oczywiści Pozdrawiam ps. żeby nie było że jestem jakoś uprzedzony do niskich profili - wrecz przeciwnie, bardzo je lubie, ale w moim odczuciu adaptowanie multiplikatoro niskoprofilowych do lowienia ciezkimi jerkami jest troche na siłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 @Friko,Sławek wspomniał, ze chce Team Dragon do 70g, Thymallus, stwierdził, że to idealny kij pod Slidera 10, takimi przynetami, zakładam, chciał łowić Sławek. Każdy porządny niski profil poradzi sobie z taką przynętą. Skoro są wedkarze, którzy ciskaja S10 albo F10 z stałoszpulowców i jest OK, więc nie ma przeciwskazań, żeby kołowrotki takie jak np. Curado zostały zakatowane przynetami o cięzarze nie przektraczającym 70 g. Wiekszość jerkowców ( tak mi się wydaje) szarpie przynetą za pomocą wędziska, to też ma wpływ na żywotność młynka. Ponadto niskimprofilem łatwiej będzie rzucić np.dużą obrotówką, ja często łowię kijem jerkowym innymi przynetami niż bezsterowce i nie uważam, żebym to było coś złego. Dla precyzji dodam, że używam C3 4601 bo na niski profil muszę jeszcze poczekać ($$$)Wygoda to kwestia indywidualna.pozd Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Witam!Odnośnie gabarytów c3 i c4 są takie same praktycznie dla podtypów np c3 4601 i c4 4600 ( nie ma 01 dla lewych)Ponadto c4 ma 1 łożysko więcej i przeł. większe . Nowy c4(z 2006r) ma też 6 wałeczkowy hamulec a c3 2 wałki. Czy wie ktoś skąd w Usa zdobyć poprzedniego c4 5601 w kolorze srebrno granatowym? Mam fotki porównawcze c3 i c4 mogę wysłac zainteresowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 @Jerzy miałem na myśli sytuację taką, że rzucasz jerkiem a wodzik jest w skrajnym bocznym położeniu i plecionka ze szpuli schodzi pod dużym kątem. Mimo wszystko, wydaje mi się że niskie profile nie zostalły zaprojektowane do znoszenia takich obciązeń. W USA, niskie profile stosuje sie na bassy, gdzie gramatura stosowanych przynęt, z tego co odnoszę wrażenie, oscyluje zasadniczo wokół 1 uncji (28 gram). Myślę tu chociażby o gramaturze przynęt używanych do testowania wędek na forum tackletour. 1/2, 5/8, 3/4 oz - to spotykałem najczęściej. (*) Nie spotkałem natomiast sytuacji żeby ktoś polecał niski profil na muskie i do cięzkich przynęt. (Wyjątek to @pepe który tak łowi).Myślę, iż poza konstrukcją wodzika znaczenie może mieć tu także pojemnośc szpuli oraz moc hamulca (ciężar na jaki można go ustawić). (**) Nie chcę się wymądrzać bo przyznam że temat multiplikatorów nigdy szczególnie mnie nie interesował i nie sądzę że mam dużą wiedzę w tym względzie a zestawy castingowe dobieram w dużej mierze intuicyjnie. Mi po prostu zdecydowanie multiplikator typu round pasuje do ciężkich przynęt i ciężkich zestawów, takich jak odmiana castingu w Europie zwana jerkingiem, - do wszystkich innych zatsosowań stosuję niskie profile. Pozdrawiam serdecznie (*) pomijam techniki takie ja flipping i piching gdzie rzuca się przynętami nieco cięższymi, ale nie są to normalne techniki rzutowe oc zym już było kiedyś na forum(**) oczywiscie kazda regula doznaje wyjatkow, sa ekskluzywne multiplikatory tupu round do rzucania pstragowymi drobiażdzkami i niskie profile typu big bait special - ale są to wyjątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 Ostatnie pytanie : Jaka będzie dolna granica ciężaru przynęty do ww kijka przy zastosowaniu C3 bądź np Daiwy Procaster (niskoprofilowego)?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi