Skocz do zawartości

Distal - wylaczone z watku "Zapytanie do strugaczy woblerow"

Rekomendowane odpowiedzi

To teraz ja mam pytanie. Używałem tego distala:

http://allegro.pl/klej-distal-fv-i1430652999.html

A teraz znalazłem inny, szybkoschnący:

http://allegro.pl/dwuskladnikowy-klej-epoksydowy-distal-szyb ki-i1407847553.html

Używał ktoś go? Warto, czy lepiej używać tradycyjnego?

To teraz ja mam pytanie. Używałem tego distala:

http://allegro.pl/klej-distal-fv-i1430652999.html

A teraz znalazłem inny, szybkoschnący:

http://allegro.pl/dwuskladnikowy-klej-epoksydowy-distal-szyb ki-i1407847553.html

Używał ktoś go? Warto, czy lepiej używać tradycyjnego?

To jest pewnie tylko szybkość zachodzenia reakcji. W związku z tym ten szybciej wiążący najprawdopodobniej ma większy skurcz, ale przy naszych zastosowaniach nie ma to znaczenia. Szybkowiążący (bo epoksydowe nie schną :D), ma jedną tylko wadę - potrafi szybko związać i to w trakcie prac a im więcej się go wymiesza - tym szybciej wiąże. Jakbyś wymieszał powiedzmy litr to mógłbyś go w ten sposób zapalić :D

ma jedną tylko wadę - potrafi szybko związać i to w trakcie prac a im więcej się go wymiesza - tym szybciej wiąże. Jakbyś wymieszał powiedzmy litr to mógłbyś go w ten sposób zapalić :D

Zauważyłem to ostatnio przy laminowaniu żywicą poliestrową. Kiedy zaczyna wiązać (ma wtedy konsystencję galarety) wydziela duże ilości energii. Lepiej unikać mieszania znacznych ilości w plastikowych naczyniach i uważać, bo można się nawet poparzyć.

A ja używam szybkoschnącego do wklejania stelaży i sterów. Jak stosowałem zwykły, to bardzo mi ciekł, zawsze też po związaniu powstawała niewielka rynienka w miejscu wypełnienia (prawdopodobnie klej zmniejsza objętość gdy wiąże). Z szybkowiążącym nie mam tego problemu, bo daję go więcej (tak, że gdy zwiąże to naddatek ścinam i zeszlifowuję), a i tak nie spływa. Co do twardości po związaniu to nie zauważyłem różnicy (po tygodniu oba były jednakowo twarde).

Aż tak nie zmienia objętości klej epoksydowy. Rynienka powstaje z dwóch powodów:

1. Zwilża materiał więc niejako wypływa na boki..., ale to mniejsza przyczyna.

2. Dzięki zwilżaniu doskonale wypełnia szczeliny wewnątrz (wpływając w nie) a ma na to sporo czasu. Szybkowiążący nie zdąży tego zrobić i twardnieje.

Może masz rację. Jednak jaka by nie była przyczyna, to i tak zawsze powstawała mi owa rynienka, co mnie denerwowało, a od kiedy zacząłem stosować distal szybkowiążący problem znikł. Nie bardzo też wiem, co należałoby zrobić, żeby przy stosowaniu zwykłego distalu uniknąć powstawania tej rynienki.

No właśnie to się nie uda chyba, że będziesz czekał do żelowania i dodasz trochę w rynienkę. Tylko komu by się chciało.

BTW klej szybki i wolny chemicznie są prawie tym samym. Podejrzewam, że szybszy ma dodatek przyspieszacza reakcji - stąd wyższa cena i nietypowy czas wiązania dla epoksydów (bardziej pasujący do poliuretanów). Jednak jak podgrzejemy wolnego to też zacznie szybciej wiązać. Reakcja jednak w obu jest taka sama, tylko jej czas się zmienia. Parametry wytrzymałościowe przy naszych zastosowaniach nie są do odróżnienia. Skurcz natomiast takiego kleju jest poniżej 1 % bodajże, więc przy szczelinie 2 mm tego nie zauważymy.

Po kilku próbach można dojść do tego, ile kleju zdąży się wykorzystać zanim zacznie żelować, i przygotowywać tylko taką ilość, jaką zdąży się wyrobić. Oczywiście jeśli się chce jednorazowo rozrobić klej na np. 30 wobków to rapid odpada. Ja jednak wolę robić rapidem i rozrabiać ilość na 3-5 wobków. Myślę, że najlepiej kupić oba i przetestować samemu, który Ci bardziej pasuje. Każdy klej ma swoje wady i zalety, tak jak każdemu z nas zależy bardziej na różnych właściwościach używanego kleju. Mi np. zależy na tym, aby klej jak najmniej spływał po zalaniu wobka, a tu lepiej wychodzi rapid, komu innemu bardziej zależy np. na jak najdokładniejszym wypełnieniu szczeliny i tu lepszy będzie zwykły.

• 1 rok później...