wobler129 Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To teraz ja mam pytanie. Używałem tego distala:http://allegro.pl/klej-distal-fv-i1430652999.html A teraz znalazłem inny, szybkoschnący: http://allegro.pl/dwuskladnikowy-klej-epoksydowy-distal-szyb ki-i1407847553.html Używał ktoś go? Warto, czy lepiej używać tradycyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 To teraz ja mam pytanie. Używałem tego distala:http://allegro.pl/klej-distal-fv-i1430652999.html A teraz znalazłem inny, szybkoschnący: http://allegro.pl/dwuskladnikowy-klej-epoksydowy-distal-szyb ki-i1407847553.html Używał ktoś go? Warto, czy lepiej używać tradycyjnego?To jest pewnie tylko szybkość zachodzenia reakcji. W związku z tym ten szybciej wiążący najprawdopodobniej ma większy skurcz, ale przy naszych zastosowaniach nie ma to znaczenia. Szybkowiążący (bo epoksydowe nie schną ), ma jedną tylko wadę - potrafi szybko związać i to w trakcie prac a im więcej się go wymiesza - tym szybciej wiąże. Jakbyś wymieszał powiedzmy litr to mógłbyś go w ten sposób zapalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 ma jedną tylko wadę - potrafi szybko związać i to w trakcie prac a im więcej się go wymiesza - tym szybciej wiąże. Jakbyś wymieszał powiedzmy litr to mógłbyś go w ten sposób zapalić Zauważyłem to ostatnio przy laminowaniu żywicą poliestrową. Kiedy zaczyna wiązać (ma wtedy konsystencję galarety) wydziela duże ilości energii. Lepiej unikać mieszania znacznych ilości w plastikowych naczyniach i uważać, bo można się nawet poparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Plastikowe najwyżej spłoną (co i tak w zamkniętym pomieszczeniu jest problemem) szklane mogą pęknąć bo w sumie mamy szybki przyrost temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Okej dzięki za dokładną odpowiedź. Czyli zwykły będzie lepszy, do ewentualnych poprawek. Tylko obleciałem 2 miasta w okolicy, markety, u siebie nawet w budowlanym i nigdzie nie mogę już dostać tego Distala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 ja uzywam tego bialego do wklejania stelazy schnie 1 dzien ale zastyga na kamien,natomiast ten szybkoschnacy do wklejania sterow ,szybkoschnacy jest troche slabszy od bialego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Więc zostanę przy tym zwykłym, muszę tylko kogoś poprosić, żeby mi kupił bo u mnie kompletnie nigdzie go nie ma... A stery wklejam na bezbarwny poxipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 A ja używam szybkoschnącego do wklejania stelaży i sterów. Jak stosowałem zwykły, to bardzo mi ciekł, zawsze też po związaniu powstawała niewielka rynienka w miejscu wypełnienia (prawdopodobnie klej zmniejsza objętość gdy wiąże). Z szybkowiążącym nie mam tego problemu, bo daję go więcej (tak, że gdy zwiąże to naddatek ścinam i zeszlifowuję), a i tak nie spływa. Co do twardości po związaniu to nie zauważyłem różnicy (po tygodniu oba były jednakowo twarde). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Aż tak nie zmienia objętości klej epoksydowy. Rynienka powstaje z dwóch powodów:1. Zwilża materiał więc niejako wypływa na boki..., ale to mniejsza przyczyna.2. Dzięki zwilżaniu doskonale wypełnia szczeliny wewnątrz (wpływając w nie) a ma na to sporo czasu. Szybkowiążący nie zdąży tego zrobić i twardnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Może masz rację. Jednak jaka by nie była przyczyna, to i tak zawsze powstawała mi owa rynienka, co mnie denerwowało, a od kiedy zacząłem stosować distal szybkowiążący problem znikł. Nie bardzo też wiem, co należałoby zrobić, żeby przy stosowaniu zwykłego distalu uniknąć powstawania tej rynienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 No właśnie to się nie uda chyba, że będziesz czekał do żelowania i dodasz trochę w rynienkę. Tylko komu by się chciało.BTW klej szybki i wolny chemicznie są prawie tym samym. Podejrzewam, że szybszy ma dodatek przyspieszacza reakcji - stąd wyższa cena i nietypowy czas wiązania dla epoksydów (bardziej pasujący do poliuretanów). Jednak jak podgrzejemy wolnego to też zacznie szybciej wiązać. Reakcja jednak w obu jest taka sama, tylko jej czas się zmienia. Parametry wytrzymałościowe przy naszych zastosowaniach nie są do odróżnienia. Skurcz natomiast takiego kleju jest poniżej 1 % bodajże, więc przy szczelinie 2 mm tego nie zauważymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Ja będę zalewał oczka wiec spoko Wyobraźcie sobie, że dopiero w trzecim mieście w mojej okolicy dostałem distal... A już w weekend miałem do czwartego jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 W mojej okolicy nie widziałem distalu dość długo. Zapanował (i to nie ten nam znany) Dragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 W mojej okolicy nie widziałem distalu dość długo. Zapanował (i to nie ten nam znany) Dragon Kurczę, a ja mam na odwrót... szukałem z miesiąc temu tego dwuskładnikowego Dragona i wszędzie tylko Distal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barto55 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Powinieneś być zadowolony, że wszędzie możesz kupić Distal, bo jest on lepszy od Dragona, od Poxipolu. Kup tylko zwykły Distal a nie Distal Rapid. Rapid wiąże bardzo szybko i najczęściej nie zdążysz z całkowitym wykorzystaniem przygotowanej porcji kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Po kilku próbach można dojść do tego, ile kleju zdąży się wykorzystać zanim zacznie żelować, i przygotowywać tylko taką ilość, jaką zdąży się wyrobić. Oczywiście jeśli się chce jednorazowo rozrobić klej na np. 30 wobków to rapid odpada. Ja jednak wolę robić rapidem i rozrabiać ilość na 3-5 wobków. Myślę, że najlepiej kupić oba i przetestować samemu, który Ci bardziej pasuje. Każdy klej ma swoje wady i zalety, tak jak każdemu z nas zależy bardziej na różnych właściwościach używanego kleju. Mi np. zależy na tym, aby klej jak najmniej spływał po zalaniu wobka, a tu lepiej wychodzi rapid, komu innemu bardziej zależy np. na jak najdokładniejszym wypełnieniu szczeliny i tu lepszy będzie zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Siemka , dzisiaj otworzyłem nowo kupiony klej distal classic i przeżyłem szok...on jest koloru kremowego.Tak ma być , czy coś jest nie tak z klejem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 distal classic ma właśnie taki kolor do wklejania sterów polecam distal rapid pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian22777 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jeśli jest to ten wolno schnący to OK, on taki ma kolor. Ten szybko schnący jest bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Uff , już myślałem że w castoramie jakieś gówno kupiłem A orientujecie się ile on mniej więcej schnie do stopnia że można dalej z wobkiem pracować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) ojj Maniek ten klej schnie sporo myślę że w granicy 10 h Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Aha , to jeszcze ujdzie Kurde , tak to jest jak się wyśle kobietę po coś ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 e tam nie marudzi czemu ona biedna winna ;) pytaj śmiało na pw może coś pomogę ( kiedyś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyko Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 , tak to jest jak się wyśle kobietę po coś ;/ Dobrze że Twoja kobieta trafiła akurat na ten Distal, bo myślałem ze już go nie produkują.Dla mnie jest najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jeżeli będzie ciepło to około 8-10 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi