Skocz do zawartości

Najlepszy blank okoniowy

TadekPodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.
To mój pierwszy post na forum, pomimo, że zaglądam tu już lat kilka.

Szukam odpowiedzi na pytanie z tematu, które pozwolę sobie nieco doprecyzować.

Potrzebuję wędziska okoniowego, pod kołowrotek ze stałą szpulą, kij w długości 2,13 - 2,40cm o ciężarze wyrzutu umożliwiającym swobodny wyrzut przynęt o masie 2-10gr.

Przynęty to w znakomitej większości woblery, masą i wielkością odpowiadające przynętom okoniowym i pstrągowym.

Obrotówki w rozmiarze 0-2. Tak więc przynęty wyłącznie "twarde".

Typu łowiska jednoznacznie nie sprecyzuję. Będę łowił na zaporówce ale i rzece. Poza okoniami również pstrągi ale z racji tego, ze na Mazowszu ich brak to pstrągi będą i rzadko i małe ( ale będą).

Zanim zadałem powyższe pytanie przeszukałem j.pl wielokrotnie. Znalazłem tu kilka ciekawych wpisów odnośnie wędek okoniowych jak również artykuły "rodbuilderzy prezentują", które z racji czasu jaki upłynął od ich powstania nie są już superaktualne ( powstało przecież sporo innych blanków a kolejne sporo nie jest już dostępnych).

Mam kilka swoich typów ( dokładnie 2) jednak nie chciałbym sugerować.

Serdecznie proszę o wszelkie porady, podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

Tad.

Dzięki za zainteresowanie tematem. CD XLS to jeden z blanków jakie właśnie rozważałem do tego typu zastosowań.
Co do przeszukiwania forum to tak jak pisałem wcześniej - tematów odnośnie wędek okoniowych jest sporo, jednak żadnego o kiju stricte pod przynęty twarde. Wszystko pod gumy. Stąd moje pytanie i prośba o podpowiedzi. Może ktoś jeszcze się wypowie. Dzięki.

• Like 1

Myślałem nad blankami z FA, zwłaszcza o serii F bo chyba właśnie ona pogodzi okoniowe i pstrągowe woblery. 

Chodzi mi po głowie SLF7610-2 

CD co prawda nie są produkowane ale blanki są dostępne. Można zakupić w przyzwoitej cenie BLREXT293L jeszcze z pierwszej produkcji ( oliwkowy lakier na blankach) Czy ktoś z kolegów mógłby w kilku słowach coś o tym konkretnym blanku powiedzieć? To nie XLS lecz EXT.

Z Batsonów myślałem nad poppingiem IP841 ale i o tym blanku nic nie wiem... .

Witam.

Poszukuję blanku pod okonia długości 2,5 - 2,6 m. Długość podyktowana tym, że głównie łowię z brzegu. Przynęty to głównie gumy 45 do 62 mm na główkach do 12-15 g. Rzadziej obrotówki 1, 2, cykady do 40mm,  woblery do 50mm . Po przejrzeniu gruntownie internetu znalazłem dwie opcje: Pacific Bay RF2SH993-3 i MHX ST1022. Zależy mi na bardzo elastycznej szczytówce i szczytowej akcji. Na blank przewiduję wydać ok 400 PLN. 

Z góry dziękuję za pomoc

Polecono mi blank Phenixa FX862-2 Elixir Trout na okonia z brzegu , blank zakupiłem ,wędki jeszcze nie zrobiłem ale wszyscy ten blank zachwalają .Cena też nie wygórowana bo 436 zl i myślę że takiej klasy blank byłby gdzie indziej dużo droższy bo Phenix prowadzi przyjazną politykę cenową . Blank sprawia bardzo korzystne wrażenie ale popytaj użytkowników o opinię bo na razie nie mogę nic konkretnego powiedzieć tylko tyle że będzie się znakomicie nadawał :) Zapomniałem dopisać że ma bardzo elastyczną szczytówkę i szczytową akcję i ogarnie przynęty o których piszesz

Edytowane przez mrWhite7

Niestety ten blank FX862-2 nie ogarnie przynęt pytającego.

Gumy od 3cm na główkach 2g do 5cm na 8g komfortowo,można przeciążyć do maks 10g ołowiu na spokojnej wodzie.Obrotówki 0-1 owszem nr 2 też ale nie w szybkim nurcie .No i wobki , mikruski jaziowo kleniowe tak ale 4-5cm wątpię.

Blank stworzony do jigów ,wobki raczej opcjonalnie.

Witam.

Poszukuję blanku pod okonia długości 2,5 - 2,6 m. Długość podyktowana tym, że głównie łowię z brzegu. Przynęty to głównie gumy 45 do 62 mm na główkach do 12-15 g. Rzadziej obrotówki 1, 2, cykady do 40mm,  woblery do 50mm . Po przejrzeniu gruntownie internetu znalazłem dwie opcje: Pacific Bay RF2SH993-3 i MHX ST1022. Zależy mi na bardzo elastycznej szczytówce i szczytowej akcji. Na blank przewiduję wydać ok 400 PLN. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Dąbek 111

Nie ma czegoś takiego jak ten jeden najlepszy jedyny cudowny  blank okoniowy. Co dla jednego bedzie czymś dobrym , wrecz idealnym dla drugiego będzie czymś mało wartym, nie odpowiednim.

Każdy z nas jest inny i ma inne preferencie co do tego jak ma taki blank pracować. (na szczęście :) )

Jedyny rozsądny sposób to każdy musi szukać dla siebie , a to co można dostać w tematach tego rodzaju to prpopzycje blanków od osób które  znalazły swoje typy .

Jest, ten który masz w ręce jak okonie biorą. Józek ma całkowitą rację , raz się wlecze jakiegoś mikrusa a kiedy indziej konie łupią na płytkim w 17g ołowiu i 4". Jednym się tego nie pogodzi. 

Edytowane przez woblerwz
  • Like 1

Każdy z nas jest inny i ma inne preferencie co do tego jak ma taki blank pracować. (na szczęście :) )

Jedyny rozsądny sposób to każdy musi szukać dla siebie , a to co można dostać w tematach tego rodzaju to prpopzycje blanków od osób które  znalazły swoje typy .

Ja właśnie takich propozycji szukam. Widziałem MHX ST1024 i Batsona IST993F i jakoś MHX wydał mi się delikatniejszy u szczytu. Poźniej poczytałem troszkę o Pacific Bay RF2SH993-3, a dziś znalazlem tego Blaasa... (Może ma ktoś zdjęcia z ugięciem SLF8610-2)

Co mogę jeszcze napisać -  raczej będę używał tej wędki razem z żyłką rzadziej z plecionką, więc amortyzacja jakaś będzie, dlatego szukam czegoś naprawdę szybkiego z delikatną szczytówką... (od razu informuję, że wklejka odpada...). Raczej guma i opad.... ale nie agresywny... delikatne podbicie z nadgarstka lub z kołowrotka... powiedzmy, że nie będę przekraczał zakresu 6-16g (guma+główka, min główka 4g twister 2 cale - max to 12,5 g główka i kopyto 2,5 cala) jak już wspomniałem blaszki, cykady i woblery rzadziej. Wędkuję na wodach stojących, może 3-4 razy w roku będę na rzece i nie jest to rzeka duża, a uciąg raczej słaby. To tyle moich wypocin, bardziej nie doprecyzuje....

Edytowane przez erwinnf