Skocz do zawartości

Najlepszy blank okoniowy

TadekPodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie:

1.Kocia Łapa 0,5-5g -tym jestem w stanie zawsze "wydłubać okonia, chyba że ich nie ma w wodzie :) .

2.Pheniks iron- tym to samo co powyżej tylko nie ma już takiego zasięgu jak  poz.1.

3.Kijek poczyniony przez Wojtka @Wobler WZ, to już pod główkę 2,5g i szybsze jigowanie.

Każdy kij w innych warunkach, ale ten z poz.1 zawsze!!!!

Farciarz :)

Chciałbym być również farciarzem i kupić gdzieś przelotkę szczytową PB Minima z ringiem 5 ale niestety w beerce na stronie są tylko 4 i 6.

Jednej z Niemiec przecie ściągał jednej sztuki nie będę. Blank 7' chciałem uzbroić w XSV4XG 20, 12, 8, 7,6,5,5,5 i tip 5

Raczej tylko FST z fuji, niestety ramka Gunsmoke. Jak nie przeszkadza kolor to tylko taka alternatywa. W kolorze silver nie spotkałem nic w rozmiarze 5.

Czasem jak kończyłem 5 w ramce V uzywałem takiej przelotki

post-48013-0-01994800-1378833790_thumb.gif

Edytowane przez robbox4

• 7 miesięcy temu...

Kijek który ma komfortowo obsłużyć 5-6g nigdy nie obsłuży choćby nawet zadawalająco (bynajmniej mnie) 0,5-1g. Poza tym kolego piszesz o mikrogumkach i mikrojigach, a to ni jak ma się do 5-6g.

Jeśli 5 gram to jego górna granica to wszystko zależy od konstrukcji blanku.

Sam posiadam jedną z takich okoniówek z serii Perch FA i obsługuje przynęty na główkach 1,5 i 5 na prawdę komfortowo.

Wszystko zależy od naszych preferencji i tego gdzie nim łowimy.

Wszystko zależy, "co i dla kogo" oznacza słowo "komfortowo". Przerobiłem sporo kijaszków, zarówno z pracowni jak i seryjnych właśnie w zakresie 0,5-5g i nikt mnie nie przekona, że takim kijem można łowić "komfortowo" 5g i 1,5g. Oczywiście, to jest tylko moje zdanie i mój "komfort" który wypracowałem sobie sam.

Edytowane przez sylweczek
  • Like 1

Wszystko zależy, "co i dla kogo" oznacza słowo "komfortowo". Przerobiłem sporo kijaszków, zarówno z pracowni jak i seryjnych właśnie w zakresie 0,5-5g i nikt mnie nie przekona, że takim kijem można łowić "komfortowo" 5g i 1,5g. Oczywiście, to jest tylko moje zdanie i mój "komfort" który wypracowałem sobie sam.

Sylwek od 1,5g-5g ołowiu jeszcze ogarniesz, wiem bo FX 862-2 spokojnie to ogarta ale od 0,5-5g jeszcze nic takiego nie wynaleziono, co nie oznacza że w krótkim czasie coś się nie pojawi na rynku :) .

Z 0,5g to trochę przesada ale tak od 1 g już powinien się ładować.Kolega ma na tym blanku kocią łapkę, zobaczymy co to będzie z tego.

..kurde, Józek...a jak na blanku siądzie mega-muszysko tudzież wazka 2-4 gr to chyba nie strzeli , skoro te 0.5gr robi taką różnicę :P :D :) ...

dżołk offkorzzz ;) ...

• Like 3

..kurde, Józek...a jak na blanku siądzie mega-muszysko tudzież wazka 2-4 gr to chyba nie strzeli , skoro te 0.5gr robi taką różnicę :P :D :) ...

dżołk offkorzzz ;) ...

Patryk raczej nie strzeli, ale jak chcesz posyłać pchełki na 1g główce i łowić realywnie cienkimi linkami to lojek musi być subtelny bo okoń 20cm ją może urwać.

Sylwek od 1,5g-5g ołowiu jeszcze ogarniesz, wiem bo FX 862-2 spokojnie to ogarta ale od 0,5-5g jeszcze nic takiego nie wynaleziono, co nie oznacza że w krótkim czasie coś się nie pojawi na rynku :) .

Józek pewnie, że ogarniesz-ja wcale nie mówię "nie" ale nie pisz proszę o "komforcie". Przy takich wykałaczkach każdy gram robi bardzo odczuwalną różnicę pracy kija.

dżołk offkorzzz ;) ...

Aż się oplułem ze śmiechu-sorki :) ale dobre, dobre :)

to trochę inaczej...

mam jigi w gramaturach 0,4-0,8 czy jest blank który dobrze uzbrojony będzie się pod nimi ładował?

Czy dobrym pomysłem jest używanie do nich plecionki 0,02-0,04mm?

Blanki E-glass co to za rodzaj ....czyżby szkło?

Nanofil 0,02 lub 0,04 z przyponem z dobrego  monofilu 0,08-0,12, perfecto będzie.

to trochę inaczej...

mam jigi w gramaturach 0,4-0,8 czy jest blank który dobrze uzbrojony będzie się pod nimi ładował?

No i jak Ty chcesz dobrze "ładować" takie pchełki takim samym kijem, co przynęty 5-6g? Dla mnie to niewykonalne. Według mnie powinieneś sie zdecydować, czy jednak "maleństwa", czy 5-6g. Załóżmy, że pozostaniesz przy microjigach to blank, który wskazałeś wcześniej, ni jak się do tego ma. Znam go i bawiłem się kilkoma jego różnymi wykończeniami. Owszem nada się, ale jak dostanie porządną wklejkę :) z tym, że wtedy jego górna granica "komfortowego" (moje ulubione ostatnio słowo) łowienia niestety, ale mocno maleje. Reasumując: do takich maluchów, to poszukaj blanku o cw do 3,5g max. i najlepiej jeszcze go wklej. Dopiero wtedy poznasz prawdziwy "komfort" :)

Edytowane przez sylweczek

Tu macie cały wybór blanków okoniowych, wklejek i nie wklejek, od 0,4g w górę.

Brać, przebierać, wybierać, testować. Oglądałem większość. Każdy inny, każdy znajdzie coś dla siebie. A BiG POND, to już super wykałaczka, gnie się niesamowicie.

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/c/MATAGI-JAPAN/168