Skocz do zawartości

Najlepszy blank okoniowy

TadekPodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Kiwok jest dużo bardziej czuły - jeśli naprawdę poszukiwać czułości..

''Brawooooo''..... :lol: :lol: :lol: ...być może skorzystam bo lód jeszcze do końca nie zszedł z jezior...ale poproszę o poradę w sprawie blanku,gdy już go nie będzie...

Może za długo jestem za granicą, ale nie rozumiem dlaczego wędka z wklejaną szczytówką to coś gorszego niż takowa bez wklejanej szczytówki ? Tylko skończony d...il będzie twierdził że to profanacja ? Nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi, bo łowienie delikatną wklejką na cieniutką żyłkę czy też plecionkę to mega radość na pewno większa niż np.szarpanie pilkerem dorszowym kijem o  szczytówce grubości palca dorosłego faceta i podniecanie się 15 kg dorszem holowanym jak worek cementu i nadziewanie go na osękę.

• Like 2

Może za długo jestem za granicą, ale nie rozumiem dlaczego wędka z wklejaną szczytówką to coś gorszego niż takowa bez wklejanej szczytówki ? Tylko skończony d...il będzie twierdził że to profanacja ? Nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi, bo łowienie delikatną wklejką na cieniutką żyłkę czy też plecionkę to mega radość na pewno większa niż np.szarpanie pilkerem dorszowym kijem o  szczytówce grubości palca dorosłego faceta i podniecanie się 15 kg dorszem holowanym jak worek cementu i nadziewanie go na osękę.

A co tu jest do rozumienia - komuś coś do głowy uderza i tyle :)

Bardzo proszę, jeśli krytyka, to konstruktywna. Teza powinna być umotywowana, inaczej jest to wyłącznie spam. A co ze spamem robimy - wiadomo... Nie chcę wciąż ciąć tego wątku, jednak nalegam na stosowanie regulaminu. To dotyczy wszystkich.

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 2

A co tu jest do rozumienia - komuś coś do głowy uderza i tyle :)

Bardzo proszę, jeśli krytyka, to konstruktywna. Teza powinna być umotywowana, inaczej jest to wyłącznie spam. A co ze spamem robimy - wiadomo... Nie chcę wciąż ciąć tego wątku, jednak nalegam na stosowanie regulaminu. To dotyczy wszystkich.

Skoro tak, to proszę poprosić pana Sławka o umotywowanie swego zawsze na przekór poglądu w imię swego napastliwego stwierdzenia, że wszytko co nie po jego myśli jest do dupy i podchodzi pod lizanie tyłka jakimś w jego mniemaniu wyższym bóstwom. To jest nie do ogarnięcia.

• Like 5

Uniformizacja poglądów jest mi nieustannie obrzydła. Zwłaszcza funkcjonująca jako dogmat.. Wklejanka zaistniała w świadomości naszych  łowiących wraz z obłędnym usportowieniem wędkarstwa. Zwykła bieda wędka, banalny transfer z gruntówek awansowany na obiekt kultu.  Konstrukcyjnie ani koncepcyjnie ten dziwoląg nie wnosi niczego nowego, raczej jest uproszczeniem, a może nawet formą technologicznej niemocy. I ekonomizacji..

Prymitywna i tania - symbolem wyrafinowania :) 

Jestem niespotykanie spokojny człowiek i czekam sobie az tu dyskusja dojdzie do zapętlenia. Ale widze ze można supłac bez końca....

'Rodbuilding jest umiejętnością budowy perfekcyjnych oraz bezbłędnych wędek, co niektórym notorycznie myli się z potulnym truchtaniem za kolejnymi marketingowymi modami. Co daje się w imię forumowego spokoju tolerować.. :)"

Poprosze Panie Sławku o zaprezentowanie tu i opisanie takiej jednej perfekcyjnej i bezbłędnej wedki. Może zdjęcia się uda wstawić, szerzej opowiedzieć o takiej doskonalej wedce i blanku. Proszę :)

• Like 4

Tak więc spokojnie, w koncyliacyjnym duchu możemy na zakończenie tego etapu swarów uznać , że jest niemało blanków mogących być podstawą do budowy kompetentnej wędki okoniowej, a najgorszym z wyborów jest picker spinningowy.. :) 

Tak więc spokojnie, w koncyliacyjnym duchu możemy na zakończenie tego etapu swarów uznać , że jest niemało blanków mogących być podstawą do budowy kompetentnej wędki okoniowej, a najgorszym z wyborów jest picker spinningowy.. :)

Toś się yglo dowiedział od Sławka, nadal musisz strugać jak strugasz i nie dyskutować bo wklejka jest be a wszystkich innych jest niemało więc musisz budować kompetentne wędki na okonie a jakie to się już domyśl bo tak mówi SOB, znawca nad znawców. 

Panowie ta rozmowa dawno odbiegła już od tematu i zamiast nad tym jaki blank jest konkretem pod okonie czyta się wzajemne przepychanki o tym kto jaki kij (czy wklejka czy nie) uważa za lepszy, takie wpisy nie służą tym co szukają informacji.

Edytowane przez Hunter_pike
  • Like 1

Panowie to moze ja sie wetnę i zapytam o konkrety:

Poszukuję blanku na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek :)

Myślałem o SJ782-2-MHX, jakie jeszcze blanki wziąć pod uwagę? Może coś z Bastona?

Panowie to moze ja sie wetnę i zapytam o konkrety:
Poszukuję blanku na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek  :)

Kolega to ma duże wymagania na takie coś to trzeba 3xtaki budżet i można śmiało odwiedzić stronę FC.

Nie ma szybkich czułych blanków do 300pln. To co można trafić to w miarę szybki w kategorii cena/szybkość ;) ale najczęściej te tańsze opcje wychodzą gorzej od gotowców dostępnych w sklepach.

Tak samo nie ma odpowiedzi na temat najlepszy blank okoniowy.

Ktoś kto dłużej jest na forum na pewno widział ile modeli potrafi jedna osoba kupić żeby dojść do tego właściwego.. który i tak zaraz ląduje na giełdzie.

• Like 4

Kolega to ma duże wymagania na takie coś to trzeba 3xtaki budżet i można śmiało odwiedzić stronę FC.

Nie ma szybkich czułych blanków do 300pln. To co można trafić to w miarę szybki w kategorii cena/szybkość ;) ale najczęściej te tańsze opcje wychodzą gorzej od gotowców dostępnych w sklepach.

Tak samo nie ma odpowiedzi na temat najlepszy blank okoniowy.

Ktoś kto dłużej jest na forum na pewno widział ile modeli potrafi jedna osoba kupić żeby dojść do tego właściwego.. który i tak zaraz ląduje na giełdzie.

Ja tam znalazłem swój złoty gral  :) Matagi SS LL i Mebaru bez wklejki :) Nic innego do "okoniowania" mi nie trzeba - no ale budżet nieco inny :( W tej cenie to tylko MHX jakiś - chyba....

Pomimo zupełnie zabawnej emocjonalnej eskalacji w wykonaniu wielbicieli wklejanek, oraz uduchowionych marketingiem absztyfikantów supermodnych tytanów w micro tunelu, sprawa jest prosta jak drut.. Każdy blank można uzbroić tak , aby obniźyć do maximum jego dolne cw. Superlekkie zbrojenie nie jest w świecie takim przeświętym dogmatem jak to się tutaj z wrzaskiem i hejtem przedstawia. Wiem że odchudzanie jest trendy ,ale zachowajmy przytomność i dystans niejaki do mód wszelkich. .

Uprawiając doraźnie na potrzeby przykładu i tak powszechną kryptoreklamę - wyłuszczam ;

- wyjątkowo ekonomiczny Premier 6'6" 1/32-3/16 do 6lb  megamodnie odzian w 8-9 najnowocześniejszych micro przelotek jest minimalnie szybszy, ale jednak gorszy rzutowo z żyłką i bardziej ograniczony wagowo od dołu od tradycyjnego zbrojenia - wypartego, a raczej chyba nieznanego - czyli pięć przelotek V albo Y z siódemką na końcu..Wiem, bo to zwyczajnie sprawdziłem w działaniu.. Dolne cw można sobie dowolnie regulować wagą czy rozmiarami ostatnich trzech przelotek. Choć zdaje się- mi! - że ideologiczna słuszność, z marketingowych hasełek wyssana i tu wyżej stoi.. :) 

• Like 1

Tylko ja nie rozumiem dlaczego mamy się uwsteczniać i dalej brnąć w tej samej ''kupie''...bo stare było lepsze.Jaki jest sens męczyć blank ciężkim żelastwem,aby pozornie obniżyć c.w. i tym samym zmniejszyć czułość,dynamikę niezłych blanków.Jak blank jest do 6g to niech taki zostanie,a nie klepać doktrynę z przed kilku-kilkunastu lat,gdy wybór był dużo mniejszy i trzeba było kombinować.Przypomina mi to opowieści o starej motoryzacji,że kiedyś to były samochody...a dzisiaj są to tylko plastikowe zabawki.Dla mnie Pańskie wpisy Panie Sławku to takie zaczepki smutnego i nieszczęśliwego człowieka,któremu los nadepnął na odcisk...chyba za mocno,i te jałowe dysputy na wyższością starego nad nowym,to takie szczekanie starego psa za czasami,które już niestety odeszły.

• Like 8

No nie wiem po co mielibyśmy biegać jak barany za każdym kolejnym wskazaniem. Czemu tylko przyspieszać każdy możliwy blank w myśl pustogłowej ideologii, jeśli pożytków i dobrych użytków można mieć zdecydowanie więcej ?  Rodbuilding jest tylko dla lemingów, a fishing dla ograniczonych jedną jadyną wykładnią, potakiewiczów ?

Dla mnie twoje wpisy  tutaj to bezrefleksyjne powtarzanie katalogowych frazesów, człowieka wychowanego do bezdyskusyjnego posłuszeństwa , żyjącego wg dyktatu bieżącej mody. Nie do przyjęcia dla człowieka zdystansowanego - bez parcia do tanich lajków.. :) 

Spróbuj czasem samodzielności..