Skocz do zawartości

Najlepszy blank okoniowy

TadekPodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym sobie skrecic kijek. Koniecznie 2-czesciowy. Dlugos 2-2.4. Te 2.4 to preferowane. Taki lekki uniweral rzeczno-jeziorowy. Przede wszystkim pod 2,3 i 4’ jaskolki na glowkach 4-8 gram oraz na  4’ kopyta na glowkach 3-5 gram. Chce czuc opad (praca przynety) na kiju, przynajmniej dla tych kopyt. Ogolnie okon. Bardzo czestym przylowem so klenie I bolenie po 60-70 cm, a takze sandacze, tez 50-60 cm. Komfortowe, dynamiczne rzuty bez ogladania sie na szczytowke.  Ktory  z tych blankow by sie najlepiej nadal?

• TR76 Super Shore L          2-Put-Over          230cm        3-11  6-12lb        Fast  L        41g
  • TR76 Super Shore ML       2-Put-Over          230cm        5-14  8-14lb        Fast  ML    43g
  • TR78 Super Nimble Minnow 2-PutOver         234cm        3-14 5-12lb        Fast  ML    39g

Moze jakies FXy 2-czesciowe? Normalnie bralbym  jakiegos TX lub MX do 10lb ale nie ma w 2 kawalkach.

pozdr

Poważnie jedna wędka która obsłuży jaskółki 2' + 4g i kopyto 4'+5g?

Jeśli odzucisz te kopyta to Super Shore LL będzie idealny

mam super shore LL

kopyt 4" (relax itp) nie wieszałem

przy łowieniu z brzegu najwięcej ile zawiesiłem i łowiłem to 10g główka plus keitech 4"

najlepiej było przy 8g plus keitech 4"

do tych większych przynęt urzywałem plecionki dragon fishmaker-a 0,06mm

jaskółki 4" plus 10g kiwał dobrze

2g plus 5cm jaskółka czy keitech też daje rade z prowadzeniem i czuciem tylko że przy cienkiej plecionce (momoi 4,5lb)

ostatnio przy przyłowie karpia ok 6kg łowiłem na główki ok. 1g z robalem 4cm i tu trzeba było skupienia żeby czuć przynęte, ale da się.

ogólnie super shore LL jak dla mnie bardzo uniwersalny jeśli chodzi o gramaturę przynęt pod większego okonia.

nie pamiętam żebym gubił okonie na tym kiju. 

moc w dolniku jest spora , co pokazał mi sum ok 1,5m i ww karp. z zacięciem sandacza nie powinien mieć problemu.

Czesc Marcin,

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Bardzo pomocna.

Powiedz mi jeszcze jak zachowuje sie czesc szczytowa w tej LL? Kiedy podbijasz z nadgarstka, pracuje sam szczyt czy obciazenie rozklada sie bardziej po calym blanku, np: do polowy blanku? Jest opisana jako FAST ale przy tej gramaturze chce sie upewnic.

No i ostatnie pytanie, zakladam, ze na wodzie o malym uciagu, prowadzac opisane przez ciebie przynety, szczyt nie siada?

Kupe kasy kosztuje ten blank, wiec chce byc pewien co biore.

pozdr!

Edytowane przez karolmax

Ciut za lekko. Czasami chcialbym zalozyc te 4" koptyko. Nawet na tej malej glowce, to juz jest kilka gram max C.W tej suzuki. Dlatego mysle ze taki 10-12lb bylby optymalny.

Wszystko zalezy od przynet i glebokosci, nie da sie jedna wedka nawet okoni obskoczyc na kazdym lowisku. 10-12lb to mocny kij

• Like 1

Kolego, zobacz sobie talona tx professional, ten słabszy, i masz temat w pełni ogarnięty...

Witam,

Chcialbym sobie skrecic kijek. Koniecznie 2-czesciowy. Dlugos 2-2.4. Te 2.4 to preferowane. Taki lekki uniweral rzeczno-jeziorowy. Przede wszystkim pod 2,3 i 4’ jaskolki na glowkach 4-8 gram oraz na  4’ kopyta na glowkach 3-5 gram. Chce czuc opad (praca przynety) na kiju, przynajmniej dla tych kopyt. Ogolnie okon. Bardzo czestym przylowem so klenie I bolenie po 60-70 cm, a takze sandacze, tez 50-60 cm. Komfortowe, dynamiczne rzuty bez ogladania sie na szczytowke.  Ktory  z tych blankow by sie najlepiej nadal?

• TR76 Super Shore L          2-Put-Over          230cm        3-11  6-12lb        Fast  L        41g
  • TR76 Super Shore ML       2-Put-Over          230cm        5-14  8-14lb        Fast  ML    43g
  • TR78 Super Nimble Minnow 2-PutOver         234cm        3-14 5-12lb        Fast  ML    39g

Moze jakies FXy 2-czesciowe? Normalnie bralbym  jakiegos TX lub MX do 10lb ale nie ma w 2 kawalkach.

pozdr

Wszystko zalezy od przynet i glebokosci, nie da sie jedna wedka nawet okoni obskoczyc na kazdym lowisku. 10-12lb to mocny kij

Podzielam zdanie kolegi- dlatego uważam tego typu wątki za nie właściwie sprecyzowane- nie ma czegoś takiego jak najlepszy blank okoniowy. Wszystko zależy od dziesiątek wytycznych ...

Pozdrawiam

Zgadzam sie w zupelnosci ale bede mial w plecaku 2 wedki :). Dla mnie to i tak o jedna za duza :)

Przynety i obciazenia dobralem dokladnie pod to jak i gdzie lowie. Stad takie precyzyjne wytyczne. 

Jezeli te totalne CW ok. 15 gram, ta L-ka uciagnie (nie LLka) to super. Od 15 gram w gore mam juz M.

pozdrawiam

Zgadzam sie w zupelnosci ale bede mial w plecaku 2 wedki :). Dla mnie to i tak o jedna za duza :)

Przynety i obciazenia dobralem dokladnie pod to jak i gdzie lowie. Stad takie precyzyjne wytyczne. 

Jezeli te totalne CW ok. 15 gram, ta L-ka uciagnie (nie LLka) to super. Od 15 gram w gore mam juz M.

No i sprawdze tego TXa. Dzieki.

pozdrawiam

Edytowane przez karolmax

Na rzece nie próbowałem łowić z większymi gramatura mi przynęt. Może w piątek uda mi się wyskoczyć nad rzekę to zapakuje większe przynety i zobaczę jak ten kij się zachowuje.

Na wodzie stojącej 8g plus keitech 4" wędka dalej pidbija szczytem.

tak jak pisze shavt 

bez kopyt będzie ideał

byłem dzisiaj sprawdzić super shore LL z kopytami i jaskółkami 3" i 4" na główkach 3g, 5g i 7g

na rzece o lekkim uciągu głębokość około 1,2m :

nie daje rady dobrze poprowadzić kopyt relax-o podobnych 4" - odpada, zbyt mocno wygina szczyt, na wleczonego by jeszcze uszło ale mało komfortowo.

z kopytami relax-o podobnymi 3":

jeszcze jako tako ale i tak szczyt mocno się ugina przy podbiciach - odpada, no chyba  że na wleczonego to tak

keitech 4":

da radę z główkami do 5-6g

jaskółki 4" :

na główkach 5g i 7g śmigają fajnie, da się w miarę agresywnie podbijać, najlepiej z główkami 4g i 5g ,podbija szczytem

jaskółki 3" :

na główkach 5g i 7g śmigają aż miło

wszystkie mniejsze przynęty ogarnie bez problemu.

do kopyt 3-4" po mojemu to super shore ML był by dobry.

Super Shore Ml podałem jako propozycje pod kopyta podane wyżej, moim zdaniem dał by radę z prowadzeniem 3-4" kopyt.

Zazwyczaj jeżdżę z kolegą na rybki z pontonem. Cel sandacz.

Ostatnimi czasy były duże ilości przyłowów okonia od 30 cm w górę.

Ten kolega zabiera ze sobą super shore M 7-21g.

Nie zauważyłem żeby okonie w mu spadały na tym kiju, choć nie doginały go porządnie.

Marcin: MEGA dziekuje! Az milo czytac tak szczeglowy opis. 

Co do uwagi @mario, prawie cale zycie lowilem ML-kami lub moze inaczej, takimi do 12 lb, i prawie nigdy mi z nich okonie nie spadaly. Niemniej, jezeli chodzi o czucie przynety, to rzeczywiscie bylo kiepsko. Zazwyczaj te 7-8 gram musisz zalozyc zeby poczuc prace przynety jak i pukniecie o dno, i to tylko z duza guma.

dziekuje i pozdrawiam

Witam,

który zestaw będzie lepszy pod okonia, do łowienia z opadu małymi przynętami cw realne potrzebuje 3-8gr, szybka cięta ale trzymające ładnie okonki, łowie głównie takie 20-35 cm, który zestaw będzie lepszy?

1. Wędka na blanku MHX S781-2 długość 1,98 m. moc 2-6 lb cw 0,5 - 5,5 gr. niby do 9 gr obsłuży, przelotki S6 Sea Guide KL-H tytanowe SIC Uchwyt Fuji VSS Rękojeść dzielona pianka EVA Akcja FASp
2. wędka na blanku Kraag SKXF705-2N - długość 2,13m cw 0,6-10 gr, korek dzielony ,krótki foregip - uchwyt Fuji TVS + insert węglowy - przelotki KR System Fuji Alconity + SIC na szczycie

2. wędka na blanku Kraag SKXF705-2N - długość 2,13m cw 0,6-10 gr, korek dzielony ,krótki foregip - uchwyt Fuji TVS + insert węglowy - przelotki KR System Fuji Alconity + SIC na szczycie

Mam wędkę na tym blanku ale z przeznaczeniem do łowienia ..... kleni. Okoń 35 cm to dla niej żaden przeciwnik :) Problemem mogą być przynęty które stosujesz. To delikatny, smukły blank, ja bym się bał  "uczciwie machnąć" 8g wabikiem.

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...