kasperek Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Masz tak szczegółowe pytanie i oczekiwania, że lepiej byłoby porozmawiać bezpośrednio z pracownią. Przejdź do działu "rodbuilding". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Witam, Chcialbym sobie skrecic kijek. Koniecznie 2-czesciowy. Dlugos 2-2.4. Te 2.4 to preferowane. Taki lekki uniweral rzeczno-jeziorowy. Przede wszystkim pod 2,3 i 4’ jaskolki na glowkach 4-8 gram oraz na 4’ kopyta na glowkach 3-5 gram. Chce czuc opad (praca przynety) na kiju, przynajmniej dla tych kopyt. Ogolnie okon. Bardzo czestym przylowem so klenie I bolenie po 60-70 cm, a takze sandacze, tez 50-60 cm. Komfortowe, dynamiczne rzuty bez ogladania sie na szczytowke. Ktory z tych blankow by sie najlepiej nadal?TR76 Super Shore L 2-Put-Over 230cm 3-11 6-12lb Fast L 41gTR76 Super Shore ML 2-Put-Over 230cm 5-14 8-14lb Fast ML 43gTR78 Super Nimble Minnow 2-PutOver 234cm 3-14 5-12lb Fast ML 39g Moze jakies FXy 2-czesciowe? Normalnie bralbym jakiegos TX lub MX do 10lb ale nie ma w 2 kawalkach. pozdr Poważnie jedna wędka która obsłuży jaskółki 2' + 4g i kopyto 4'+5g? Jeśli odzucisz te kopyta to Super Shore LL będzie idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 mam super shore LLkopyt 4" (relax itp) nie wieszałemprzy łowieniu z brzegu najwięcej ile zawiesiłem i łowiłem to 10g główka plus keitech 4"najlepiej było przy 8g plus keitech 4"do tych większych przynęt urzywałem plecionki dragon fishmaker-a 0,06mmjaskółki 4" plus 10g kiwał dobrze2g plus 5cm jaskółka czy keitech też daje rade z prowadzeniem i czuciem tylko że przy cienkiej plecionce (momoi 4,5lb) ostatnio przy przyłowie karpia ok 6kg łowiłem na główki ok. 1g z robalem 4cm i tu trzeba było skupienia żeby czuć przynęte, ale da się. ogólnie super shore LL jak dla mnie bardzo uniwersalny jeśli chodzi o gramaturę przynęt pod większego okonia.nie pamiętam żebym gubił okonie na tym kiju. moc w dolniku jest spora , co pokazał mi sum ok 1,5m i ww karp. z zacięciem sandacza nie powinien mieć problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Czesc Marcin, Bardzo dziekuje za odpowiedz. Bardzo pomocna. Powiedz mi jeszcze jak zachowuje sie czesc szczytowa w tej LL? Kiedy podbijasz z nadgarstka, pracuje sam szczyt czy obciazenie rozklada sie bardziej po calym blanku, np: do polowy blanku? Jest opisana jako FAST ale przy tej gramaturze chce sie upewnic. No i ostatnie pytanie, zakladam, ze na wodzie o malym uciagu, prowadzac opisane przez ciebie przynety, szczyt nie siada?Kupe kasy kosztuje ten blank, wiec chce byc pewien co biore. pozdr! Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez karolmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja polecam Suzuki 4lb, idealna do glebokosci do 5 metrow, obsluzguje jigi od 1-6g. Czasami tez fajnie jest zrobic drop-shota z ciezarkami 4-5g. Jest jeszczeJustace od 0.9-9g i ponoc faktycznie pracuje w takim przedziale Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Ciut za lekko. Czasami chcialbym zalozyc te 4" koptyko. Nawet na tej malej glowce, to juz jest kilka gram max C.W tej suzuki. Dlatego mysle ze taki 10-12lb bylby optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Najlepsze blanki pod okonia jakie miałem to tylko G.Loomis 1-7g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 imx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Ciut za lekko. Czasami chcialbym zalozyc te 4" koptyko. Nawet na tej malej glowce, to juz jest kilka gram max C.W tej suzuki. Dlatego mysle ze taki 10-12lb bylby optymalny. Wszystko zalezy od przynet i glebokosci, nie da sie jedna wedka nawet okoni obskoczyc na kazdym lowisku. 10-12lb to mocny kij 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał263 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Kolego, zobacz sobie talona tx professional, ten słabszy, i masz temat w pełni ogarnięty... Witam, Chcialbym sobie skrecic kijek. Koniecznie 2-czesciowy. Dlugos 2-2.4. Te 2.4 to preferowane. Taki lekki uniweral rzeczno-jeziorowy. Przede wszystkim pod 2,3 i 4’ jaskolki na glowkach 4-8 gram oraz na 4’ kopyta na glowkach 3-5 gram. Chce czuc opad (praca przynety) na kiju, przynajmniej dla tych kopyt. Ogolnie okon. Bardzo czestym przylowem so klenie I bolenie po 60-70 cm, a takze sandacze, tez 50-60 cm. Komfortowe, dynamiczne rzuty bez ogladania sie na szczytowke. Ktory z tych blankow by sie najlepiej nadal? TR76 Super Shore L 2-Put-Over 230cm 3-11 6-12lb Fast L 41gTR76 Super Shore ML 2-Put-Over 230cm 5-14 8-14lb Fast ML 43gTR78 Super Nimble Minnow 2-PutOver 234cm 3-14 5-12lb Fast ML 39g Moze jakies FXy 2-czesciowe? Normalnie bralbym jakiegos TX lub MX do 10lb ale nie ma w 2 kawalkach. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Wszystko zalezy od przynet i glebokosci, nie da sie jedna wedka nawet okoni obskoczyc na kazdym lowisku. 10-12lb to mocny kijPodzielam zdanie kolegi- dlatego uważam tego typu wątki za nie właściwie sprecyzowane- nie ma czegoś takiego jak najlepszy blank okoniowy. Wszystko zależy od dziesiątek wytycznych ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgadzam sie w zupelnosci ale bede mial w plecaku 2 wedki . Dla mnie to i tak o jedna za duza Przynety i obciazenia dobralem dokladnie pod to jak i gdzie lowie. Stad takie precyzyjne wytyczne. Jezeli te totalne CW ok. 15 gram, ta L-ka uciagnie (nie LLka) to super. Od 15 gram w gore mam juz M. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Zgadzam sie w zupelnosci ale bede mial w plecaku 2 wedki . Dla mnie to i tak o jedna za duza Przynety i obciazenia dobralem dokladnie pod to jak i gdzie lowie. Stad takie precyzyjne wytyczne. Jezeli te totalne CW ok. 15 gram, ta L-ka uciagnie (nie LLka) to super. Od 15 gram w gore mam juz M. No i sprawdze tego TXa. Dzieki. pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez karolmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Na rzece nie próbowałem łowić z większymi gramatura mi przynęt. Może w piątek uda mi się wyskoczyć nad rzekę to zapakuje większe przynety i zobaczę jak ten kij się zachowuje. Na wodzie stojącej 8g plus keitech 4" wędka dalej pidbija szczytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Dzieki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 tak jak pisze shavt bez kopyt będzie ideał byłem dzisiaj sprawdzić super shore LL z kopytami i jaskółkami 3" i 4" na główkach 3g, 5g i 7g na rzece o lekkim uciągu głębokość około 1,2m :nie daje rady dobrze poprowadzić kopyt relax-o podobnych 4" - odpada, zbyt mocno wygina szczyt, na wleczonego by jeszcze uszło ale mało komfortowo. z kopytami relax-o podobnymi 3":jeszcze jako tako ale i tak szczyt mocno się ugina przy podbiciach - odpada, no chyba że na wleczonego to tak keitech 4":da radę z główkami do 5-6g jaskółki 4" :na główkach 5g i 7g śmigają fajnie, da się w miarę agresywnie podbijać, najlepiej z główkami 4g i 5g ,podbija szczytem jaskółki 3" :na główkach 5g i 7g śmigają aż miło wszystkie mniejsze przynęty ogarnie bez problemu. do kopyt 3-4" po mojemu to super shore ML był by dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Tyle że ML to już niekoniecznie blank do okoniówki.Miałem, używałem i z okoniami był problem - 'odbijały się' (i to nie rybki 20-25cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Super Shore Ml podałem jako propozycje pod kopyta podane wyżej, moim zdaniem dał by radę z prowadzeniem 3-4" kopyt. Zazwyczaj jeżdżę z kolegą na rybki z pontonem. Cel sandacz.Ostatnimi czasy były duże ilości przyłowów okonia od 30 cm w górę.Ten kolega zabiera ze sobą super shore M 7-21g.Nie zauważyłem żeby okonie w mu spadały na tym kiju, choć nie doginały go porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolmax Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Marcin: MEGA dziekuje! Az milo czytac tak szczeglowy opis. Co do uwagi @mario, prawie cale zycie lowilem ML-kami lub moze inaczej, takimi do 12 lb, i prawie nigdy mi z nich okonie nie spadaly. Niemniej, jezeli chodzi o czucie przynety, to rzeczywiscie bylo kiepsko. Zazwyczaj te 7-8 gram musisz zalozyc zeby poczuc prace przynety jak i pukniecie o dno, i to tylko z duza guma. dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Witam,który zestaw będzie lepszy pod okonia, do łowienia z opadu małymi przynętami cw realne potrzebuje 3-8gr, szybka cięta ale trzymające ładnie okonki, łowie głównie takie 20-35 cm, który zestaw będzie lepszy? 1. Wędka na blanku MHX S781-2 długość 1,98 m. moc 2-6 lb cw 0,5 - 5,5 gr. niby do 9 gr obsłuży, przelotki S6 Sea Guide KL-H tytanowe SIC Uchwyt Fuji VSS Rękojeść dzielona pianka EVA Akcja FASp2. wędka na blanku Kraag SKXF705-2N - długość 2,13m cw 0,6-10 gr, korek dzielony ,krótki foregip - uchwyt Fuji TVS + insert węglowy - przelotki KR System Fuji Alconity + SIC na szczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 2. wędka na blanku Kraag SKXF705-2N - długość 2,13m cw 0,6-10 gr, korek dzielony ,krótki foregip - uchwyt Fuji TVS + insert węglowy - przelotki KR System Fuji Alconity + SIC na szczycie Mam wędkę na tym blanku ale z przeznaczeniem do łowienia ..... kleni. Okoń 35 cm to dla niej żaden przeciwnik Problemem mogą być przynęty które stosujesz. To delikatny, smukły blank, ja bym się bał "uczciwie machnąć" 8g wabikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 a ja sprobowalem roznych patykow pod okonia zostal les60ulf w fabrycznym wydaniu kosy pod okonia to nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 ciekawe bo opisany jest do 10 gr... więc powinien udźwignąć w sumie hmmmmmm a Andrzeju2401 ten blank jest faktycznie szybki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Rozmówki o seryjnych kijach okoniowych przeniosłem do właściwego wątku, tj http://jerkbait.pl/topic/87226-okoni%C3%B3wka/page-31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 MATAGI TR66 Super Twitching Special L, skrocona wersja matagi super shore,tak w skrócie.Dziwne ze taka cisza o tych blankach, sa świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi