Skocz do zawartości

Najlepszy blank okoniowy

TadekPodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

Mam pytanie odnośnie blanku z górnej półki na duże okonie typu 40+ co byście polecili?

Przewertowalem wszystkie strony ale nie widzę jasnej odpowiedzi

Mam Phenixa ale on jest trochę za słaby i to nie blank z górnej półki

Na jakie przynęty te 40+ chcesz łowić?

Pozdrawiam, Tomasz eS

Radek. Pieprzyć "wysoką półkę", skoro masz łowisko z takimi garbami. Szanuj je tylko i nie rozpowiadaj, gdzie łowisz :highfive:

Masz racje , ale mój Phenix wydaje mi się trochę za delikatny na takie rybki , przydałoby się trochę więcej mocy [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Prosze bardzo :). Tylko zastanowmy sie czy mowimy o kijach blankach itp Okoniowych , czy o dłubaniu ikry wykałaczką . :) Ja szukam dużych okoni takim kijem i na takie przynęty i nie wyobrażam sobie łowić na takie lajtwowe witki bo jak biore to do reki to wlasnie wtedy che Mi się śmiać, :)

Prosze bardzo :). Tylko zastanowmy sie czy mowimy o kijach blankach itp Okoniowych , czy o dłubaniu ikry wykałaczką . :) Ja szukam dużych okoni takim kijem i na takie przynęty i nie wyobrażam sobie łowić na takie lajtwowe witki bo jak biore to do reki to wlasnie wtedy che Mi się śmiać, :)

Dużo łowisz tych dużych okoni takim kijem ? W naszych polskich wodach ? 

• Like 1

Hehe . Czasami fajnie się "Tu" humorek poprawi. Łowi sie świetnie a kazdy 4dziestak gnie taka wędeczkę w najlepsze. Lowiąc z bregu uważam taki kij za najlepszy i uniwersalny w moim odczuciu i moim sposobie łowienia okoni. Jeżeli mowimy o zawodniczym dłubaniu okonków z pod pomostu to już inna liga , jeżeli mowimy o łowieniu z łodzi to już inna liga.... Ja łowie kijem o blanku szybkim pracojącym po rękojeść, a z powodzeniem pozwalającym mi podbijać przynęty o 20- 25max gramach skupienia. Ot tyle .

• Like 2

Największe okonie 40+ siadały mi jako przyłów przy zębatych na gumy 4-5" gumy.Ale kiedy się celowo człowiek nastawił na grubo pod duże oksy to przeważnie o kiju spływał.

Zdecydowanie wolę dłubać często te 30+ na kijek do 5g :)

A wracając do tematu to Suzuki 4lb :) czekam z niecierpliwością na nowe ich blanki bo mam chęć coś jeszcze zbudować przez zimę :)

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam,

Chcialbym sobie skrecic kijek. Koniecznie 2-czesciowy. Dlugos 2-2.4. Te 2.4 to preferowane. Taki lekki uniweral rzeczno-jeziorowy. Przede wszystkim pod 2,3 i 4’ jaskolki na glowkach 4-8 gram oraz na  4’ kopyta na glowkach 3-5 gram. Chce czuc opad (praca przynety) na kiju, przynajmniej dla tych kopyt. Ogolnie okon. Bardzo czestym przylowem so klenie I bolenie po 60-70 cm, a takze sandacze, tez 50-60 cm. Komfortowe, dynamiczne rzuty bez ogladania sie na szczytowke.  Ktory  z tych blankow by sie najlepiej nadal?

• TR76 Super Shore L          2-Put-Over          230cm        3-11  6-12lb        Fast  L        41g
  • TR76 Super Shore ML       2-Put-Over          230cm        5-14  8-14lb        Fast  ML    43g
  • TR78 Super Nimble Minnow 2-PutOver         234cm        3-14 5-12lb        Fast  ML    39g

Moze jakies FXy 2-czesciowe? Normalnie bralbym  jakiegos TX lub MX do 10lb ale nie ma w 2 kawalkach.

pozdr

• Like 1