Skocz do zawartości

Deski z lipy (gdzie kupić W-wa)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się może orientuje gdzie w Warszawie można kupić deski z drewna lipowego?

W sklepach modelarskich jest tylko balsa, a w sklepach plastycznych ceny to jakiś kosmos ( mają deski pod produkcję ikon, 30x30cm za 50zł ).

Może gdzieś jest jakiś zakład stolarski który jej sprzedaje?

Będę wdzięczny za pomoc.

Właśnie próbuje swych sił w własnoręcznej 'produkcji woblerów i do tego potrzebna mi lipa.

Przeczytałem artykuły, zapoznałem się z radami tych co na tym zęby zjedli i postanowiłem spróbować.

Zacząłem od balsy ale ze względu na swą porowatość nie bardzo mi odpowiada, a z sosną idzie już zdecydowani lepiej. Chciałem wypróbować jeszcze lipę aby zobaczyć, które drewno najbardziej będzie odpowiadało moim zdolnością manualnym :D .

Zamówiłem już w necie i zobaczymy co z tego będzie ….

Lipa lipie nierówna. Ostatnio Szpiegu ode mnie dostał trochę górskiej lipy i mówił mi, że mu się po trzech korpusach odechciało. Poszedłem więc do garażu i nożem zrobiłem próbę na mojej z której strugam i na listwie z markietu. Moja jest chyba ze trzy razy twardsza.

Dziś otrzymałem paczkę z allegro http://allegro.onet.pl/bardzo-ladne-drewno-lipowe-dla-rzezbi arzy-i1455925584.html

i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak dla mnie to balsa jest za lekka i za bardzo porowata. Sosna za twarda i bez szlifierki ( kontowej lub stołowej ) to raczej Syzyfowa Praca...

Czas na lipę, zobaczymy jakie będą efekty. Jak uda się coś wystrugać” godnego pokazania, a co ważniejsze będzie odpowiednio pracowało w wodzie to zamieszczę fotki...

Jeśli ktoś może polecić inne drewno dzięki któremu nie poznam wszystkich sąsiadów na osiedlu ( szlifowanie na balkonie) to będę wdzięczny :D

Spróbuj kupić olchę. Można ją zdobyć łatwiej niż lipę. Choć twardsza od lipy, to jednak jest łatwa w struganiu i szlifowaniu. Osobiście wolę pracować w olsze niż w topoli. Równie dobre na woblery są: brzoza i klon, ale są to gatunki twardsze od lipy i od olchy. Nadają się do obróbki mechanicznej.