_ronin Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Czy ktoś się może orientuje gdzie w Warszawie można kupić deski z drewna lipowego? W sklepach modelarskich jest tylko balsa, a w sklepach plastycznych ceny to jakiś kosmos ( mają deski pod produkcję ikon, 30x30cm za 50zł ). Może gdzieś jest jakiś zakład stolarski który jej sprzedaje? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Co chcesz z tego strugać?Jakie wymiary potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Co chcesz z tego strugać?galeon a tak na poważnie to w sieci ta lipa też jakaś przeliczając objętościowo droga.. a w warszawie to ogólnie tanio chyba nie jest. a może by tak poszukać gdzieś zeschniętych gałęzi lipowych, ale to trzeba chyba trochę suszyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Poszukaj odrostów z dołu pnia, lipy tak lubią puszczac. Suszenie po okorowaniu około 3 dni w pobliżu grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Właśnie próbuje swych sił w własnoręcznej 'produkcji woblerów i do tego potrzebna mi lipa.Przeczytałem artykuły, zapoznałem się z radami tych co na tym zęby zjedli i postanowiłem spróbować. Zacząłem od balsy ale ze względu na swą porowatość nie bardzo mi odpowiada, a z sosną idzie już zdecydowani lepiej. Chciałem wypróbować jeszcze lipę aby zobaczyć, które drewno najbardziej będzie odpowiadało moim zdolnością manualnym . Zamówiłem już w necie i zobaczymy co z tego będzie …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Mam nacięte listwy z lipy na tzw. sztachety na płot W razie w coś bym wybrał pod wobki jakbyś miał problem ze zdobyciem ze względu na wysoką cenę, ale jak zamówiłeś to temat nieaktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Jak rzeźbiarze używają lipy to zapewne jest najlepsza do strugania.Osobiście znam drewno lipy jest niby miękkie ale jak wykona się z niej płot i konseruje to jest w stanie wykonawcę czasowo pokonać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 ja mam lipę na sprzedaż w rozsądnej cenie.Jak coś zapraszam na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Lipa lipie nierówna. Ostatnio Szpiegu ode mnie dostał trochę górskiej lipy i mówił mi, że mu się po trzech korpusach odechciało. Poszedłem więc do garażu i nożem zrobiłem próbę na mojej z której strugam i na listwie z markietu. Moja jest chyba ze trzy razy twardsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benito Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 a może samba? http://allegro.pl/sauny-deska-saunowa-listwa-abachi-samba-i1 443792840.html z tego co słyszałem ma podobną gęstość do lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Gęstość zbliżona, nieco włóknista struktura. szybciej tępi nóż (zdaje się zawartość krzemionki). Uzywałem na wobki i nie mam zastrzeżen poza tymi drobiazgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Dziś otrzymałem paczkę z allegro http://allegro.onet.pl/bardzo-ladne-drewno-lipowe-dla-rzezbi arzy-i1455925584.html i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak dla mnie to balsa jest za lekka i za bardzo porowata. Sosna za twarda i bez szlifierki ( kontowej lub stołowej ) to raczej Syzyfowa Praca... Czas na lipę, zobaczymy jakie będą efekty. Jak uda się coś wystrugać” godnego pokazania, a co ważniejsze będzie odpowiednio pracowało w wodzie to zamieszczę fotki... Jeśli ktoś może polecić inne drewno dzięki któremu nie poznam wszystkich sąsiadów na osiedlu ( szlifowanie na balkonie) to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ja tez kupowałem ostatnio od tego samego gościa z allegro i lipa jest w porządku. Bardzo dobrze mi się w niej rzeźbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barto55 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Samba jest równie porowata jak balsa lub nawet jeszcze bardziej. Ponadto pod względem twardości jej struktura nie jest jednorodna. W jednym małym kawałku samby można natrafić na miękki i na twardy fragment tego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barto55 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Z każdego drewna można wykonać wobler. Jednak uważam, że sosna nie nadaje się na woblery z tego względu, że podczas szlifowania zakleja materiał ścierny (papier, płótno), co nie znaczy, że nie można z niej wykonać woblera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barto55 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Spróbuj kupić olchę. Można ją zdobyć łatwiej niż lipę. Choć twardsza od lipy, to jednak jest łatwa w struganiu i szlifowaniu. Osobiście wolę pracować w olsze niż w topoli. Równie dobre na woblery są: brzoza i klon, ale są to gatunki twardsze od lipy i od olchy. Nadają się do obróbki mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowos Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłos sie do kolegi judo 1988, ostatnio on miał lipe i olche w dosc normalnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi