Skocz do zawartości

Wymysły Bigrafiego

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, zdjęcia, zwłaszcza w sztucznym oświetleniu nie oddają pełnej urody wabików, ale tym razem, po oglądaniu półfabrykatów wstawionych 20 listopada - więcej się spodziewałem...

Takie mam wrażenie, że zwłaszcza przy okoniach za dużo kryjącego aero, a za mało subtelnych pociągnięć transparentnymi na pędzlu. 

Pamiętaj jednak, mój gust ma prawo różnić się od Twojego i nie musi nam się podobać to samo :)

• Like 1

Mi najbardziej podoba się lekkość rzeźby w Twoich dziełach. Malowania nie będę oceniał bo gdzie mi do takich efektów :) Jedno tylko - nie podobają mi się płetwy.

Teraz będzie offtop, ale mam nadzieję przydatny :)

Wierzę że 'na żywo' wyglądają lepiej bo ciężko zrobić zdjęcia błyszczącym obiektom przy użyciu lampy błyskowej 'na wprost'. Myślę że światło naturalne zrobiło by lepszą robotę. Jeśli już musimy wykorzystać lampę błyskową, to warto 'popsuć' trochę snop światła lampy - rozproszyć, odbić, etc. Nie każdy aparat się do tego nadaje, bo trzeba zwykle wprowadzać korekcję ekspozycji/przysłony ale z tego co widzę Twój da radę :)

Tu chyba widać o co chodzi: fotografiadlaciekawych.pl/.../dyfuzory-na-wbudowana-lampe-blyskowa/

Warto też zajrzeć tu i tam (co prawda tematyka inna, ale problemy i sposoby podobne). Te linki to na szybko znalezione - w internecie można znaleźć więcej. A może któryś z fotografów z forum coś podpowie?

Trzymam w ręce wobler Rafała prezentowany na str 19 tego wątku. Że wyrzeźbiona znakomicie nie muszę nikomu mówic, ale jak pomalowana! Łuseczki opalizacja na skrzelach, kapitalne i na pewno lepsze niż na zdjęciach. Piękna robota - tędy droga :). A za muchę LF masz u mnie jeszcze jednego wobka. Dzięki

• Like 1