Skocz do zawartości

Szukam płytko chodzących jerków (pływających)

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam jerków pływających, ale takich, które chodzą maksymalnie ok 10 - 15 cm cm pod powierzchnią wody.

Wielkość 12 - 16 cm. Jakieś propozycje?

Andrzej

Jedyna opcja Andrzej jaką widzę to Buster Jerk 15 cm Shallow Cruiser 57 gramów. Wymiata.

Ewentualnie pływające walk the dog jak Maas Marauder.

Jedyna opcja Andrzej jaką widzę to Buster Jerk 15 cm Shallow Cruiser 57 gramów. Wymiata.

Ewentualnie pływające walk the dog jak Maas Marauder.

Tanie nie są. Ale wygląda nieźle.

http://www.lureshop.eu/buster-jerk-shallow-cruiser-c390-ocean-blue-15cm-57g.html

To jeszcze dużo muszę się nauczyć,wydawało mi się,że jak operuję kijem,góra,dół to jestem w stanie poprowadzić np.slidera,swepera 10-20 cm,????Widziałem film z udziałem P.Piskorskiego, w którym to pokazuje jak poprowadzić płytko jerki.

Edytowane przez Marioo
  • Like 1

To jeszcze dużo muszę się nauczyć,wydawało mi się,że jak operuję kijem,góra,dół to jestem w stanie poprowadzić np.slidera,swepera 10-20 cm,Widziałem film z udziałem P.Piskorskiego, w którym to pokazuje jak poprowadzić płytko jerki.

Tak, ale niezbyt poprawnie i wolno.

Durzy, pig shad przejdzie. Guma oczywiście.

Możesz śmiało nabyć: Smuttly 6, Mantę, Parówatora od @Sebalosa, Massa i Cruisera jw. podpowiedział Andrzej, Wolf Taila Jr lub/i Rapalkę Walk the Dog 13cm. Więcej typów nie mam lub nie pamiętam w tej chwili, ale to i tak za dużo ;).

Połamania!

Zapomniałem jeszcze o pływającej świni (The Pig) w rozmiarze 6". Śmiga bardzo płytko i daje dużo frajdy :)

Pozd.

Edytowane przez PLECIONA
  • Like 1

Big Bandit shallow płytko schodzi, płycej niż średniak a minimalnie głębiej niż najpłytszy buster jerk. Dla mnie to obecnie top do takiego łowienia, płytko jeszcze można poprowadzić sebile magic swimmera 165mm wolno tonącego(SSK) a już całkiem to ten model w wersji antyzaczepowej 190 pływający. Jest jeszcze Izumi shad alive 145mm pływający i River2Sea Wideglide. To mój kanon podstawowy na najpłytsze łowienie.

Ja tam płotki Tomego potrafię poprowadzić 15 cm pod lustrem wody a łowię głównie na zarośniętych zbiornikach gdzie 30 cm pod lustrem już jest roślinność. Płotki pływające nie są przy wadze ok 30 gram ale łowne bardzo i da się je prowadzić pod samym lustrem wody tylko szczyt kija w pionie.

• Like 1

A ha myślę sobie,że wystarczy troszkę wprawy i swepera poprowadzisz tak płytko.Dziś próbowałem stojąc na pomoście tylko praca kijem wystarczy,a nie lecieć do sklepy i kupować kolejnego jerk za ok.100

Pewnie jest w tym sporo racji, ale takie prowadzenie powodowało nie do końca prawidłową pracę woblera. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Tak czy inaczej, muszę trenować :D

Andrzej

• Like 1

To jeszcze dużo muszę się nauczyć,wydawało mi się,że jak operuję kijem,góra,dół to jestem w stanie poprowadzić np.slidera,swepera 10-20 cm,Widziałem film z udziałem P.Piskorskiego, w którym to pokazuje jak poprowadzić płytko jerki.

A ha myślę sobie,że wystarczy troszkę wprawy i swepera poprowadzisz tak płytko.Dziś próbowałem stojąc na pomoście tylko praca kijem wystarczy,a nie lecieć do sklepy i kupować kolejnego jerk za ok.100

Pewnie że się da. Percha SDR 14 cm też poprowadzisz 10 cm pod powierzchnią . Potrzeba tylko trochę wprawy :D . I żółwiego tempa.

Pewnie że się da. Percha SDR 14 cm też poprowadzisz 10 cm pod powierzchnią . Potrzeba tylko trochę wprawy :D . I żółwiego tempa.

@Durzemu raczej chodzi o skuteczną prezentację jerka w płytkiej wodzie a nie o ściągnięcie go żółwim tempem tylko po to by nie zaczepial o dno czy zielsko...

Kombinacje z górną pracą tonącymi w praktyce wygląda tak, że co chwilę i tak się będzie czepiać, będzie się ściągać zielsko, częściej trzeba rzucać, a efektem zmłucona woda, bolące ręce a ryby i tak brak ;)A łyżka na to niemożliwe)))Recepta częściej nad wodą,a nie przed kompem.

Edytowane przez Marioo