Skocz do zawartości

Szukam płytko chodzących jerków (pływających)

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz wymienionych, proponuję jerk jaxona 10 cm... Serio, możesz prowadzić tak, że idzie grzbietem nad wodą przy szybszym prowadzeniu.Tanizna, ale skuteczna

Mam dwa, ale tonące. Całkiem fajnie chodzą.

O takie jak ten:

post-58029-0-75695000-1467358615_thumb.jpg

Takie miałeś na myśli, czy jakiś iny model?

Te z linka (pierwszy model od góry, Jaxon Jerk_F) wyglądają nieźle, ale nie widziałem nigdzie takiego modelu.

http://www.sovereignsuperbaits.co.uk/Lures/Jerkbaits/Jaxon_Jerkbaits/jaxon_jerkbaits.html

Edytowane przez Durzy

Byłem ostatnio nad wodą (płytko, coraz płycej, zarośnięte, pojawiło się dużo roślinności wynurzonej), co się sprawdziło a co nie (nie chodzi o brania, a możliwość prawidłowego poprowadzenia przynęty):

• jerki - odpadają, nawet te płytko chodzące, czy też prowadzone z kijem w górze; zanurzenie na więcej niż 10 cm powodowało czepianie się roślinności - testowałem Salmo Slider i Fatso pływające, Bustery pływające 15 cm; gdyby było odrobinę więcej "wolnej" wody, tak 30 - 50 cm byłyby ok.
  • wahadła - prowadzone tak, że "smużą" po powierzchni - w miarę ok.
  • duże, lekkie obrotówki - prowadzone jak wyżej - w miarę ok.
  • poppery - całkiem dobrze
  • pływające woblery powierzchniowe - całkiem dobrze
  • spoon Rapali - bardzo dobrze
  • gumy na offsetach - bardzo dobrze

A bajoro wygląda teraz mniej więcej tak:

post-58029-0-40333700-1467800430_thumb.jpg

• Like 2

Gumy na offsetach,a z wobkow warto spróbować na X rap sub walk, salmo mass marauder, te woblerki dawały mi jakieś efekty w podobnych miejscowkach. Fajnie pracuje też poper firmy zip baits - skinny pop. Poper, który przy podszarpywaniu fajnie odbija na boki, zygzakuje.

• 5 tygodni później...

Co prawda nie są to jerki, ale radę powinny dać warrior crank i fatso crank bankowo nie zejdą przy kiju w górze niżej niż 20-25 cm; a do tego np. SG 4play 19cm swimm&jerk, może też sweeper i oczywiście przy sprzyjających warunkach (żerowanie przypowierzchniowe, gładka tafla wody itp.) coś w typie x-walka rapali.