Skocz do zawartości

Hydrozagadka

slawek_2348

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie.

Andrzeju, od kilku lat unikam wód Okręgu Mazowieckiego z przyczyn ideologicznych  ;) Może dlatego, jako mało zainteresowany, nie widziałem tego dzieła  B)

Hehe ale tytuł nie wskazuje na wody Okręgu Mazowieckiego 2j4ulop.jpg

Film jest b.znany od lat jak "Rejs" ma kultowe teksty jak ten co wcześniej zacytowałem lub np " alkohol to trucizna dla prawdziwego mężczyzny"  :lol: "komary rypią , przejdźmy do środka" :P

no i nie da się nie wspomnieć o obsadzie chyba najlepszych aktorów komediowych ówczesnych czasów 

Edytowane przez Sebo

Skoro już mowa a starszym kinie rodem z PRL, to polecam "Bazę ludzi umarłych" Czesława Petelskiego. Takich filmów już się nie robi. 

Pełna zgoda, kosa film.

To dodajmy do klasyki "Wilcze Echa" świetny film i "Prawo i Pięść"  + Edmund Fetting

I tutaj zgadzam się całkowicie.

Swoją drogą, czemu nie znam filmu "Hydrozagadka"? A to zagadka  :wacko:

Odniosłem się do wód OM na podstawie wpisu Sławka  :ph34r:

Obiecuję obejrzeć, choć trudno mi wygospodarować godzinkę w trakcie mojego dnia. Jutro jadę sam nad wodę odpocząć, pooddychać, zapomnieć. Będzie szansa, jeśli zasięg pozwoli.  B)

O tak, Baza ludzi umarłych, film na podstawie noweli Marka Hłaski, rewelacyjna obsada i faktycznie takich filmów już się nie robi.

Film doskonały , a książka jeszcze lepsza :) . Kiedy przeczytałem pierwsze opowiadanie Marka Hłaski :o  , wiedziałem że muszę przeczytać wszystko co on napisał.Jeden z moich ulubionych pisarzy , bardzo polecam.

• Like 2

Kondratiuk jest też reżyserem ,,W niebo wziętych'', jak dla mnie lepszy od Hydrozagadki - polecam :)

Jest jeszcze jeden Film reżyserowany przez Kondratiuka ,który warto obejrzeć " Gwiezdny pył" :) . Akcja filmu rozgrywa się wokół domu , który znajduje się nad Narwią niedaleko Serocka. Dom ten później kupił Kondratiuk i Iga Cembrzyńska . Miałem przyjemność uczestniczyć w adaptacji tego domu i poznać osobiście Igę Cembrzyńską . Ponieważ wiedziałem ,że Iga Cembrzyńska przyjaźniła się z Jankiem Himilsbachem , a postać Janka bardzo mnie fascynowała , to wykorzystałem tę znajomość by się o Himilsbachu jak najwięcej dowiedzieć.

Edytowane przez pisarz
  • Like 3

Nieco lżejszy obraz, ale jaka gra. 

Cafe pod Minogą!

P.S.  Piotrek, a czy ten dom nie stoi przypadkiem w Karniewku?

Widzę że jesteś zorientowany :o  , tak dokładnie w Karniewku :) .

Książkę Wiecha "Cafe pod Minogą" czytałem po kryjomu na lekcji biologii , w pewnym momencie trafiłem na tak zabawny fragment , że nie powstrzymałem się od śmiechu , a właściwie to wybuchnąłem śmiechem :D . Książkę mi skonfiskowano i oddano rodzicom wezwanym do dyrektora szkoły :( .

• Like 1

A ja, dzisiaj, na masówce, patrząc i słuchając   Prezesa "kadrowego"  korporacji w której pracuję przypomniałem sobie fragment o "najmimordzie którego nikt nie zapraszał nawet do kanarka chorego na żołądek" (cytat  z hr. Rogera) ;)

• Like 1