Skocz do zawartości
  • 0

Przesiadka z Huminnbird 998cx si na HELIX 10-12 a sterownik do windy trollingowej

esox1972

Pytanie

Witam

Jak w temacie, szukam wszelkiego info na ten temat, bo chciałem się już przesiadać, ale pojawił się problem,

w 998 jest możliwość podpięcia takiego sterownika, nazywa się to "cannonlink downrigger control module"

do obsługi automatycznej wind trollingowych, obsługa do jak dobrze pamiętam 6-u jednocześnie.

Czy nasz forumowy kolega "Paprykarz" dlatego może się jeszcze nie przesiada na Helixa,

bo wiem ,że używa 998 ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A kolega jak ma zrobione,bo wiem ,że też jest miłośnikiem koliberka ?

Mam tradycyjnie przykręcone do pawęży, nic mi nie przeszkadza. Nawet jak zabieram echo do Norwegii i mocuję za pomocą uchwytu do pawęży to też wszystko jest ok. A nawet gdyby tak było to można zawsze nieco unieść silnik na trymie.

• 0

To jest uchwyt projektowany do kajaków. Pytanie, jak się zachowuje podczas przemieszczania się z większymi prędkościami ? Obawiam się o jego stabilność. Poza tym jego maksymalna długość to 18 cali, czyli około 45 cm, trochę mało żeby to sięgało z burty do wody i jeszcze trochę się zanurzyło poniżej dna łodzi.

Scotty #140 Kayak/SUP Transducer Mounting Arm, Slip Disks Included, Fits All Scotty Post Mounts

• Telescopes from a compact 11.5 in. to 18 in.
  • Made of high strength composite
  • Slip Discs included for micro adjustments

The Scotty Transducer Arm Mount has been designed for kayak anglers needing an easy way to install transducers for transport. This Kayak/SUP Transducer Mounting Arm is made of high strength composite material that will offer you years of service without any corrosion problems. Also included is the Slip Discs that offer micro adjustments when needed. The Scotty Transducer Arm Mount telescopes from a compact 11.5 in. to 18 in. when fully extended and swivels 360 degrees. Model Year: 2016, Product ID: 430428, Model Number: 0140a, GTIN: 0062017001401

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Ja nie potrzebuję go do pływania z prędkościami,na czas płynięcia mogę go podnieść ponad lustro wody,mam taki montowany na rufie do pawęży i przy 40km/h się trzyma i nic mu nie jest,ale jest zrobiony z materiałów fest,a nie z plastiku.Na jeziora ze strefą ciszy,gdzie mam łodzie to mi to nie przeszkadza,

tam zresztą używam mocowania do silnika elektrycznego i nie mam kłopotu.Niestety na spalinowej łódce problem jest ,że nie mając trymu elektrycznego będę miał obciętą jedną stronę SI jak będzie na rufie,a tak przy tym uchwycie problem byłby rozwiązany.

• 0

no niestety to już było testowane na dwóch poprzednich moich łodziach i miałem duże zakłócenia po stronie silnika,chyba że było zbyt blisko niego zamontowane,ale to raczej było z 60 cm,bo to była łódka Michał Milexu,a potem ostatnia Columbia 390,no teraz ten Pegazus 430  to myślę,że będzie z 75cm to może już będzie ok.

• 0

To jest uchwyt projektowany do kajaków. Pytanie, jak się zachowuje podczas przemieszczania się z większymi prędkościami ? Obawiam się o jego stabilność. Poza tym jego maksymalna długość to 18 cali, czyli około 45 cm, trochę mało żeby to sięgało z burty do wody i jeszcze trochę się zanurzyło poniżej dna łodzi.

Scotty #140 Kayak/SUP Transducer Mounting Arm, Slip Disks Included, Fits All Scotty Post Mounts

• Telescopes from a compact 11.5 in. to 18 in.
  • Made of high strength composite
  • Slip Discs included for micro adjustments

The Scotty Transducer Arm Mount has been designed for kayak anglers needing an easy way to install transducers for transport. This Kayak/SUP Transducer Mounting Arm is made of high strength composite material that will offer you years of service without any corrosion problems. Also included is the Slip Discs that offer micro adjustments when needed. The Scotty Transducer Arm Mount telescopes from a compact 11.5 in. to 18 in. when fully extended and swivels 360 degrees. Model Year: 2016, Product ID: 430428, Model Number: 0140a, GTIN: 0062017001401

Już gdzieś wcześniej pisałem, że ten uchwyt jest trochę taki odpustowy. Strasznie delikatny i krótki. Krótki w porównaniu do burty Foxa 420. Jedyne zastosowanie to łowienie stacjonarne w verticalu z małym przetwornikiem.