Skocz do zawartości

filtr szary regulowany

Rekomendowane odpowiedzi

Mam najnowsze Marumi Vari DHG nd2-400...jestem ogólnie zadowolony.Ważne,żeby nie przykręcać go na maxa w górnym zakresie(mniej więcej do przedostatniej kropki) i ustawiać automatyczny balans bieli(później przy obróbce RAW-a można ewentualnie zmienić).Jakośc obrazka zadowalająca...

Między innymi o to mi chodziło. Uzyskane efekty są w pewnym stopniu zależne od temperatury barwowej światła otoczenia a i zapewne od konta padania światła na obiekt w stosunku do obiektywu. Oczywiście obróbka w RAW jest konieczna.

Marumi to już dobra firma a więc i efekty stabilniejsze

Szukasz wygody , stracisz na jakości :P

Robert i tu sie troche mylisz :) akurat zmienny filtr nie jest potrzebny mi do fotografi bo zdaj sobie sprawę ze z cokinem bedzie lepiej - a do filmowania a raczej szybciej adaptacji podczas filmowania aby nie trzeba było kombinować jak łysy koń pod górkę :)

Kurde wyszło chyba ze racje masz :P

• Like 3

Jeśli ta zabawa nie jest chwilowym uniesieniem ... to raczej nie masz wyjścia. A szczególnie w przypadku filtrów szarych jak i polaryzacyjnych, efekty fotograficzne uzyskane dzięki nim są nie do osiągnięcia dzięki programom graficznym.

Tu się nie oszuka :P   :D  

• Like 1

Między innymi o to mi chodziło. Uzyskane efekty są w pewnym stopniu zależne od temperatury barwowej światła otoczenia a i zapewne od konta padania światła na obiekt w stosunku do obiektywu. Oczywiście obróbka w RAW jest konieczna.

Marumi to już dobra firma a więc i efekty stabilniejsze

A w jakim banku to konto ?  ;)

Przepraszam Robercie, ale mam trochę hopla na tym punkcie, tak z czystej życzliwości  :)

• Like 1