Skocz do zawartości
  • 0

Rozruch silnika po długiej przerwie

Roseth

Pytanie

Mam pytanie do kolegów bardziej w temacie biegłych. Kupiłem silnik ponad 1,5 roku temu (mariner 6hp,4 suw,s), sprawdziłem po zakupie i od tej pory stał sobie na stojaku (rzadko bywałem w domu), co powinienem zrobić przed uruchomieniem ponownym i pływaniem z pontonem. Według zapewnień poprzedniego właściciela jest 8mg po serwisie. Ślady smaru na śrubie,wszystko wygląda ok. Można odpalać i śmigać czy ewentualnie oleje jakieś, świece?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polecam wymianę oleju (spodziny i silnika), świec, filtrów. Koszt nie wielki a,zyskasz pewność że wszystko jest ok. Zastanów się nad czyszczeniem gaźnika, po długim postoju warto to zrobić.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Tak jak kolega radzi. Te zabiegi trzeba wykonać. Znajomy który serwisuje silniki spalinowe nie tylko do łodzi zaleca wymianę oleju co rok. Czy palony czy nie wymiana musi być.

Taki jeszcze patent od niego. Na zimę lub dłuższą przerwę zaleca odkręcić świecę wlać kilka ml oleju i delikatnie ruszyć by zmienić położenie tłoka. Olej wtedy osadzi się na elementach i dodatkowo je zabezpieczy.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

• 0

Trochę zielony jestem w temacie, mimo posiadania patentu <_<  ,jakieś konkretne marki oleju i świec, szukać w jakimś sklepie motorowodniackim, serwisie? 

Niestety region mało obfity w wodę (świętokrzyskie) to i z dostępem do takich tematów trudniej.

Może głupie pytanie, benzyna 95 czy 98?

Edytowane przez Roseth

• 0

Zasady sa takie same jak przy każdym silniku spalinowym .Nie ważne czy to kosiarka ,silnik zaburtowy czy auto.

Po pierwsze używać taki olej jak zaleca producent
Po drugie zmieniać olej tak  czesto  jak nakazuje producent - jak słyszę, ze należy zmieniać raz na sezon  to śmiech mnie ogarnia.A co powie ten  pseudo serwisant gdy . ja pływam 3 razy w roku a mój znajomy pływa 2-3 razy w tygodniu .Co tez ma zmieniać raz na rok ?

Nie urychamiac silnika na starym paliwie .

Jesli miales nowe swiece i filtry - po zakupie, to nie musisz zmieniac .Nie wiem jak mogły by te części  się zużyć .

• Like 1

• 0

Po drugie zmieniać olej tak  czesto  jak nakazuje producent - jak słyszę, ze należy zmieniać raz na sezon  to śmiech mnie ogarnia.A co powie ten  pseudo serwisant gdy . ja pływam 3 razy w roku a mój znajomy pływa 2-3 razy w tygodniu .Co tez ma zmieniać raz na rok ?

TAK. Akurat tak rzadkie pływanie, jak 2-3 razy w tygodniu - też raz na rok.

Jak masz silnik, który pływa po kilka godzin dziennie - wtedy śmiało zmieniaj częściej.

Naprawdę, 2-3 razy w tygodniu nawet po kilka godzin - sezon wytrzyma.

• 0

Podepnę się z pytaniem o wymianę oleju, bo sam jestem ciekaw jaki jest realny powód wymiany raz na sezon - starzenie oleju ??? ... czy coś innego ??? nawet jak się nie pływa ( sam pływam 1 x na 2 tygodnie ), bo argument "bo serwisant tak kazał" też słabo do mnie przemawia :)

pozdrawiam

• 0

Podepnę się z pytaniem o wymianę oleju, bo sam jestem ciekaw jaki jest realny powód wymiany raz na sezon - starzenie oleju ??? ... czy coś innego ??? nawet jak się nie pływa ( sam pływam 1 x na 2 tygodnie ), bo argument "bo serwisant tak kazał" też słabo do mnie przemawia :)

pozdrawiam

Witam,

zasada jest podobna do obsługi np. silnika samochodowego. Producent zaleca: wymiana oleju co ...tys. km lub jeden raz w roku. Kolega może, ale nie musi się do tego stosować. Ja wymieniam raz w roku, choć znam takich którzy robią to raz na 5lat (bo przypadkowo wyjęli bagnet i "ten olej jakiś czarny, to chyba trzeba wymienić, co?".

Pozdrawiam, Adam

• 0

Kiedy używasz silnika to zasadna jest wymiana oleju i smaru w spodzinie chociażby po to aby mieć pewność, że nie dostaje się do spodziny woda a do michy np Pb. Kiedy jest nieużywany nie widzę sensu wymiany płynów.

BTW dostałem w spadku po moim teściu silnik Hondy 5HP w którym nie było żadnego serwisu przez kilkanaście lat. Silnik żyje i jest raczej niezawodny :)

Edytowane przez sucks_one

• 0

z tą wymianą oleju to trochę jest tak że każa raz do roku bo.....bo serwis musi z czegoś żyć :) jak wymienisz raz na 2-3 lata to też świat się nie zawali....jeżeli mało pływasz....bo idąć tym torem myślenia to sklepy powinny wyrzucać do śmietnika oleje które są u nich rok.....a w sumie to nie wiadomo ile leżały w hurtowni czy w fabryce....nie dajmy się zwariować !!!!

• Like 1

• 0

Tak ale w hurtowni i sklepie olej jest nieotwierany i niewymieszany z resztkami zużytego. Na 10 letnich oponach też możesz jeździć bo mają jeszcze dużo bieżnika... bo przecież to że opona straciła resztę swoich właściwości jest nieważne...

• 0

Olej to największe oszustwo motoryzacji. Jest niezniszczalny, nie starzeje się, nie traci swoich właściwości, Pb odparowuje itd. Wymiany oleju są po to by serwis zarobił. Napisałem że wymienił bym olej, filtry i świece zapłonowe bo miałbym pewność że wszystko jest takie jakie zaleca producent. To proste rzeczy które mogą oszczędzić kłopotu na wodzie. Jak często zmieniać olej silnikowy , tak jak chcesz byle był stan. W spodzinie sprawdź przed zimą, jak przymrozi a w oleju jest woda to może być problem. Świece zmieniam kilka razy w sezonie (trochę pływam), instrukcja obsługi podaje kiedy. Paliwo zgodnie z zaleceniami producenta, najczęściej pb95.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka