Skocz do zawartości

Gosp. rybackie "Mikołajki"

Adaśko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam !

Z racji tego że w tym roku wybieram się na urlop na parę dni na mazury, zamierzam zabrać ze sobą oprócz mojej kobiety spinning :) Jedziemy do Mikołajek więc planuje wykupić sobie licencje na gospodarstwo rybackie Mikołajki.  Dostępne wody na których będę mógł łowić to : (Tałtowisko, Ołów, Orle, Tałty, Bełdany, Zęłwążek, Mikołajskie, Płociczno, Ryńskie, Jorzec, Kanały: Grunwaldzki, Tałcki, Mioduński, Szymoński, Rzeka Krutynia). Czy ktoś z Was łowił bądź łowi na tych wodach i mógłby podpowiedzieć, poradzić na którym warto rekreacyjnie porzucać za szczupłym, okoniem czy sandaczem ? Dziękuje za wszystkie wypowiedzi i opinie. Pozdrawiam Adam.

zdecydowanie Bełdany i  Tałtowisko, tam z tego co znam to się jeszcze co uchowało. Śniardwy zbyt duże na łowienie z doskoku. 

Jak pisze @Friko, żeby na pewno wziąć UL'a i okonie z wdręgami idzie połowić, czasem zażre i leszcz albo szczupły.

Bez pływadła i echo będzie ciężko inaczej niż UL w strefie przybrzeżnej i z pomostów.

Pochodzę z nad Tałt, co rok tam wracam i coraz słabsze wyniki :( prywatny gospodarz nawpuszczał tam nawet sumów, a opłaty za łowienie kosmos. W ich rocznej to mam Krk, Katowice i Krosno na cały rok :P

Jak będziesz miał dobra łódź to Sniardwy. Miejscówki namierzysz dobra lornetka. Plywaj za miejscowymi, nie musisz znać Śniard,w w znanych miejscowkach zazwyczaj stoi po 10-15 lodek w wekendy potrafi do 30 dobić albo i lepiej. Jak będą lowili na zywce i szarpaki to tam stawaj i próbuj ;)

• 1 rok później...

Witam

Czy ktoś może wie i podzieli się tą informacją, który odcinek rzeki Krutyni należy do Gosp. Ryb. Mikołaki? Na ich stronie na mapie coś tam widać, ale nie wiem jak rozpoznać ten odcinek na żywo. Chcę tamtejsze klenie zaatakować w majówkę, ale nie wiem jak dokładnie tam dojechać/dojść.

Z góry dzięki.

Już sobie jakoś ogarnąłem. Na mapie google sobie porównałem.

W zeszłym roku łowiłem na Bełdanach. Do lipca trochę okoni połowiłem, ale żadna rewelacja- taki mazurski standard. Im później tym było słabiej. Szczupaki i sandacze to w ogóle lipa. Na szczupaka większość trolinguje pomimo zakazu, a okonie są łowione na zestaw z dwoma twisterami.

Z powodów ww. chcę spróbować na Krutyni z brzegu- z perspektywy kajaka ładna rzeka. Ciekawe czy coś się uda wydłubać. Mam nadzieję na klenie, chociaż nie widziałem żeby ktoś łowił w ubiegłym roku.