peresada Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 z tego co wyczytałem tu chodzi raczej o efektywność a nie masę . duże koło zębate ect. faktem jest że czasem shimnano przesadza z tą lekkością, pakując te lekkie przekładnie. ja też w nie wierzę. wierzę natomiast, a wręcz jestem pewny ze curado e50/51 wyposażone jest w starą dobrą przekładnie z mosiądzu być może shimano poszło po rozum do głowy???? oby pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 The gear set is brass brass z ang-mosiądz, taka odpowiedź dostałem od shimano,bom se zadał trudu i napisałem do nich <_< mowa o curado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Cal z TackleTour opisuje i porównuje: Scorpion 1000/1000 XT: http://www.tackletour.com/reviewscorpion1001xt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Wszystko się zgadza Krzysiu. To jest oczywiście nazwa technologi. Ale jakoś mi się ta technologia pokojarzyła z efektywnością: stosunek trwałość/masa, oraz z Metanium Mg (przekładnia z duralu i ta sama technologia).A co siedzi w Shimano, to już mnie mało co zdziwi Dzisiaj z nadmiaru czasu zajrzałem do swojego Crado 51 E i muszę stwierdzić że przekładnia nie jest wykonana z duralu, ale jak pisze @peresada z mosiądzu,co będzie na pewno dużym plusem tego multka Pozdrawiam.PawełMuszę dodać że smarowanie przekładni jak na Shimano jest dość oszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Dodam jeszcze że po wypłukaniu łożysk szpulki w benzynie ekstrakcyjnej i zakropleniu ich rzadziutką oliwką Trinity nastąpiła zdecydowana poprawa pracy (obrotów)szpulki Pozdrawiam.PawełMoże komuś przyda się informacja o wadze szpulki.Pusta waży niecałe 11,4 gr.a wypełniona plecionką 10 lb.Power Strike 17,5 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Co sądzicie o zestawieniu scorpion XT 1000/1001 z Team Dragon Cast 2,30m 5-18g mam zamiar łowić na x-rapy 8 i 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Wędka nie wiem ale multik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 {ytanie do kolegi Pawas i innych co wiedzą Ile wazy rozetka do szpulki curado 51e/scorpionka 1001XT i czy jej demontaz jest klopotliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 da rade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Rozetka CU51E waży 1,88 gr. jak na fotce.Demontaż jest prosty, z wyczuciem ściągasz z ośki szpulki Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Dzięki wielkie! Jesteś wielki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Krzysiu,sorki mój błąd Nie przekręcaj jak napisałem wyżej w lewo lub w prawo bo rozetka jest mocowana na plastikowym drobniutkim jakby to nazwać wielowpuście co zauważyłem dopiero dzisiaj (niestety kiepski wzrok) który przy przekręcaniu można uszkodzić.Po prostu musisz ją ściągać od szpulki poruszając lekko na boki.Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Nic się nie stało bo jeszcze nie ściągałem rozetki i nie ma o co przepraszać! Spróbuję ją dzisiaj wyciągnąć tak jak piszesz Sylwku, delikatnie z wyczuciem. Dziś zrobię też testy w odległościach rzutowych moich kołowrotków. Mam calcuttę z Avail o pojemności 8lb/85m. Zobaczę czy jak będę rzucał przynętami 10-12g to mi nie braknie linki (8lb Stren 0,12mm średnica) na szpuli- będę miał wtedy porównanie, która ze szpul (płytsza/głębsza) będzie się lepiej nadawała do moich celów. Porównam też rzuty na oryginalnej szpuli Scorpiona takimi samymi przynętami z taką samą linką i na tym samym kiju. Pozostanie jeszcze podjęcie decyzji, czy do dalekich rzutów będzie lepszy magnetyk czy tradycyjny system SVS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesławek Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Napisz o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Pierwszy dzień testów za mną. Nawinąłem linkę Strena 8lb na szpulkę avail calcutty 51 prawie do pełna, na ile pozwalał zdrowy rozsądek. Założyłem 10g koguta oraz 15g koguta. Wnioski nasunęły się po pierwszym rzucie! Przy 2 magnesach hamulca Avail i odpowiedniej regulacji docisku szpulki z kołowrotka zniknęła prawie cała linka. Testy odbyły się w nocy z latarką czołową na czole . Gdyby nie przegoniła mnie niska temperatura i miałbym możliwość lepszej kontroli szpulki zużyłbym cały zapas linki ze szpulki. Wędka to St. Croix drop shot do 1/2oz. W weekend kolejne testy, kolejne próby z Calcuttą - będę do oporu starał się wysunąć całą linkę . Dodam iż linka była sucha, bo rzucałem na podwórku a uzyskana odległość to ok 55 kroków. Spróbuję również ze Scorpionem wyposażonych w tą samą linkę (szpulka jest wypełniona na maksimum) i tymi samymi przynętami. Co zauważyłem w Calcuttowskim combo Avail- niskie prawdopodobieństwo wystąpienia brody! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Byłem dzisiaj nad wodą zamiast scorpiona założyłem curado 101b plecionka do 5 kg ale jakość rzutów nie zadowoliła mnie. Przy 8 cm na 2 bloczkach z dociskiem szpuli ustawionym na swobodny opad robiły się z-ste brody. Myślę że ze skorpionem będzie lepiej.A scorpion leci sobie dopiero z made in Japan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Jeśli na dwu bloczkach robiłeś takie brody to znaczy, że musisz popracować nad techniką rzutu i zmiana multika nic tu nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Masz link do jakiejś strony poglądowej? na główce 10 lata bez problemu i dobre 50m a zakładam woblera i zaczynają się małe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Bo:Wobki potrafią być nielotami.Główka 10 gram plus guma to pewnie 12-13 gram minimum a tym to już da się rzucić dużo większą ilością multików, nawet do średnich przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Masz link do jakiejś strony poglądowej? na główce 10 lata bez problemu i dobre 50m a zakładam woblera i zaczynają się małe problemy.Na popczątek nauki przykręciłbym jednak nieco hamulczyk rzutowy. Rzuty krótsze ale bardziej regularne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 slaiderem 5 cm nie robią się brody a x-rapem 8 są niestety jak włączam trzeci bloczek to nie robią się w cale a odległość kusi jak by nie było wiem trening czyni mistrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dziś kolejny dzień testów, tym razem przy użyciu Scorpiona z oryginalną szpulką. Przy zastosowaniu koguta o ciężarze większym niż 8g na jednym bloczku z regulacją docisku szpulki uzyskane odległości wynosiły niewiele więcej niż w przypadku Avail z Caluttą. Chcąc dalej rzucić wabikami w granicach 5g lepsza jest szpulka Avail z uwagi na mniejszą bezwładność, tworząc każdy kij bardziej uniwersalny. Reasumując: łowiąc sandacze, możemy założyć małego jiga okoniowego na tym samym kiju co ogranicza ilość zabieranego nad wodę sprzętu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Czyli z tego co piszesz trzeba kombinować availa z magnetykiem do scorpiona i powinno być gitarra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Avail ułatwia życie a fizyki się niestety nie oszuka. Test Scorpiona przeprowadzałem na kiju X-Fast, bo z takim kijem będzie sparowany. Z delikatniejszym kijem uzyskałbym lepszy wynik na pewno a przy zastosowaniu linki 0,10 a nie 0,12mm (Stren wygląda na 0,15mm ) to już nawet przyzwoity wynik. Oryginalna szpulka świetnie działa od tych 8g, a wabiki katapultuje jak proca na duże odległości. Poniżej 8g, chcąc bezproblemowo rzucać lepiej zainwestować w Avail lub nawinąć niewielką ilość linki na szpulkę (ok 40-50m w zupełności wystarczy na pstrągach czy w łowieniu z łódki). Odległości to nie poprawi, ale zwiększy komfort w czasie rzucania na bliskie odległości, bo zmniejszy masę całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka122 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Twój test jak i uwagi są bardzo dla mnie pouczające -PYTOON- a jak myślisz jak by zestawiś go z kijem do 9 no może do 10 gr to z główką 5gr i jakimś twisterkiem to polatało by trochę. a jaką plecionkę do tego byś zestawił? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi