Skocz do zawartości

Shimano Scorpion XT 1001 - opinie

Kadet

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wyczytałem tu chodzi raczej o efektywność a nie masę . duże koło zębate ect. faktem jest że czasem shimnano przesadza z tą lekkością, pakując te lekkie przekładnie. ja też w nie wierzę. wierzę natomiast, a wręcz jestem pewny ze curado e50/51 wyposażone jest w starą dobrą przekładnie z mosiądzu :D

być może shimano poszło po rozum do głowy????

oby :D

pozdrówka

• 1 miesiąc temu...

Wszystko się zgadza Krzysiu. To jest oczywiście nazwa technologi. Ale jakoś mi się ta technologia pokojarzyła z efektywnością: stosunek trwałość/masa, oraz z Metanium Mg (przekładnia z duralu i ta sama technologia).

A co siedzi w Shimano, to już mnie mało co zdziwi Embarassed

Dzisiaj z nadmiaru czasu zajrzałem do swojego Crado 51 E i muszę stwierdzić że przekładnia nie jest wykonana z duralu, ale jak pisze @peresada z mosiądzu,co będzie na pewno dużym plusem tego multka :D

Pozdrawiam.Paweł

Muszę dodać że smarowanie przekładni jak na Shimano jest dość oszczędne :(

post-1056-1348915000,8035_thumb.jpg

Dodam jeszcze że po wypłukaniu łożysk szpulki w benzynie ekstrakcyjnej i zakropleniu ich rzadziutką oliwką Trinity nastąpiła zdecydowana poprawa pracy (obrotów)szpulki :D

Pozdrawiam.Paweł

Może komuś przyda się informacja o wadze szpulki.Pusta waży niecałe 11,4 gr.a wypełniona plecionką 10 lb.Power Strike 17,5 gr.

post-1056-1348915000,891_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Krzysiu,sorki mój błąd Embarassed Nie przekręcaj jak napisałem wyżej w lewo lub w prawo bo rozetka jest mocowana na plastikowym drobniutkim jakby to nazwać wielowpuście co zauważyłem dopiero dzisiaj (niestety kiepski wzrok) który przy przekręcaniu można uszkodzić.Po prostu musisz ją ściągać od szpulki poruszając lekko na boki.

Pozdrawiam.Paweł

Nic się nie stało bo jeszcze nie ściągałem rozetki i nie ma o co przepraszać! Spróbuję ją dzisiaj wyciągnąć tak jak piszesz Sylwku, delikatnie z wyczuciem. Dziś zrobię też testy w odległościach rzutowych moich kołowrotków. Mam calcuttę z Avail o pojemności 8lb/85m. Zobaczę czy jak będę rzucał przynętami 10-12g to mi nie braknie linki (8lb Stren 0,12mm średnica) na szpuli- będę miał wtedy porównanie, która ze szpul (płytsza/głębsza) będzie się lepiej nadawała do moich celów. Porównam też rzuty na oryginalnej szpuli Scorpiona takimi samymi przynętami z taką samą linką i na tym samym kiju. Pozostanie jeszcze podjęcie decyzji, czy do dalekich rzutów będzie lepszy magnetyk czy tradycyjny system SVS.

Pierwszy dzień testów za mną. Nawinąłem linkę Strena 8lb na szpulkę avail calcutty 51 prawie do pełna, na ile pozwalał zdrowy rozsądek. Założyłem 10g koguta oraz 15g koguta. Wnioski nasunęły się po pierwszym rzucie! Przy 2 magnesach hamulca Avail i odpowiedniej regulacji docisku szpulki z kołowrotka zniknęła prawie cała linka. Testy odbyły się w nocy z latarką czołową na czole :D. Gdyby nie przegoniła mnie niska temperatura i miałbym możliwość lepszej kontroli szpulki zużyłbym cały zapas linki ze szpulki. Wędka to St. Croix drop shot do 1/2oz. W weekend kolejne testy, kolejne próby z Calcuttą - będę do oporu starał się wysunąć całą linkę :D. Dodam iż linka była sucha, bo rzucałem na podwórku a uzyskana odległość to ok 55 kroków. Spróbuję również ze Scorpionem wyposażonych w tą samą linkę (szpulka jest wypełniona na maksimum) i tymi samymi przynętami. Co zauważyłem w Calcuttowskim combo Avail- niskie prawdopodobieństwo wystąpienia brody!

• Like 1

Byłem dzisiaj nad wodą zamiast scorpiona założyłem curado 101b plecionka do 5 kg ale jakość rzutów nie zadowoliła mnie. Przy 8 cm na 2 bloczkach z dociskiem szpuli ustawionym na swobodny opad robiły się z-ste brody. Myślę że ze skorpionem będzie lepiej.A scorpion leci sobie dopiero z made in Japan.

Dziś kolejny dzień testów, tym razem przy użyciu Scorpiona z oryginalną szpulką. Przy zastosowaniu koguta o ciężarze większym niż 8g na jednym bloczku z regulacją docisku szpulki uzyskane odległości wynosiły niewiele więcej niż w przypadku Avail z Caluttą. Chcąc dalej rzucić wabikami w granicach 5g lepsza jest szpulka Avail z uwagi na mniejszą bezwładność, tworząc każdy kij bardziej uniwersalny. Reasumując: łowiąc sandacze, możemy założyć małego jiga okoniowego na tym samym kiju co ogranicza ilość zabieranego nad wodę sprzętu!

Avail ułatwia życie a fizyki się niestety nie oszuka. Test Scorpiona przeprowadzałem na kiju X-Fast, bo z takim kijem będzie sparowany. Z delikatniejszym kijem uzyskałbym lepszy wynik na pewno a przy zastosowaniu linki 0,10 a nie 0,12mm (Stren wygląda na 0,15mm ) to już nawet przyzwoity wynik. Oryginalna szpulka świetnie działa od tych 8g, a wabiki katapultuje jak proca na duże odległości. Poniżej 8g, chcąc bezproblemowo rzucać lepiej zainwestować w Avail lub nawinąć niewielką ilość linki na szpulkę (ok 40-50m w zupełności wystarczy na pstrągach czy w łowieniu z łódki). Odległości to nie poprawi, ale zwiększy komfort w czasie rzucania na bliskie odległości, bo zmniejszy masę całego układu.