Skocz do zawartości

Biała Lądecka

RandOm

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy przepraszam że zakładam nowy temat ale nie namierzyłem nic o tej rzece jak w tytule. Mam takie pytanie czy są tam jakieś wymiarowe pstrągi?? Szczerze powiem że łowiłem tylko od Radochowa w duł i to oczywiście nie każdy metr rzeczki, słyszałem że są tam ponoć nawet lipienie i to nie małe również pstrągale jakieś większe ale łowiąc w zeszłym roku od lipca do września nie natrafiłem ani razu na chociaż jednego wymiarowego pstrąga nie wspominając już o lipieniu którego widziałem tam ostatni raz 5 lat temu... Pamiętam kiedy stawiałem tam moje pierwsze kroki w muszkarstwie i jak wchodziło się do wody na wysokości zamku na skale w bodajże Trzebieszowicach to normalnie chodziło się po rybach, dosłownie stadami pstrągi uciekały i przepływały pod nogami i nawet kilka lipieni się złapało owszem małych bo małych ale były. Raz gadałem z jednym gościem to pisał mi w mailu że przy samym Lądku są duże lipienie i pstrągi co mnie bardzo mocno zdziwiło i chciałbym po prostu wiedzieć czy w ogóle kto kolwiek z was drodzy koledzy natrafił tam w zeszłym roku na jakieś okazy albo słyszał o takowych i mniej więcej w jakim rejonie. Z góry dziękuje za odpowiedź. A interesuje mnie ta rzeczka ponieważ jestem w Stroniu Śląskim praktycznie co weekend. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!

jadąc od Stronia w kierunku Lądka po lewej stronie w miejscu gdzie rzeka dochodzi do drogi masz kilka dołków z lipieniami pod wymiar ale raczej nie wiecej - jeszcze. Niestety w tamtym roku dowiedziałem się od tubylca gdy zobaczył iż wypuszczam takie po 20-24 cm, iż one są najsmaczniejsze bo młode, więc sądzę iż powyżej Lądka trudno będzie spotkać większe, starsze i niesmaczne!

Biała Lądecka lata swietnosci ma juz za soboa , Smutne to ale coż takie Polskie Realia. :( oj w Zelaznie Byly piekne ryby :(

generalnie Biała ladecka juz sobie darowałem a bywałem tam często jeszcze 6 lat temu.

Nysa klodzka ponizej Kłodzka praktycznie bez Lipienia a były , nawet Ładne sie trafialy :(

Scinawka Fajna Rzeczka :D Ale tez dawno sprzatnieta z ryb. jeszcze nie tak dawno jakies 3 lata temu bylo sporo Lipienia ale coz ..... Muszkarska elita sie dopadla z Miasta o nazwie świdn....

i po rybach. :(

Orlicy nie znam wiec nie wypowiadam sie

Pozdrawiam

Szczerze powiem, że od Stronia do Lądka nigdy nie łowiłem ale może w tym roku spróbuję. Co do lat świetności to zgadzam się w 100% niestety:( Od pięciu lat odkąd zacząłem na tej uroczej rzeczce nigdy nie wziąłem ani jednej rybki. Nie wiem jak można brać nie wymiarowe:( A potem się dziwić że nie ma po co jeździć:( Szkoda że nikt nie opiekuje się tak fajną rzeczką:( Dzisiaj byłem i przez 5 godzin ani jednego brania i nawet rybki nie widziałem:( Mam tylko nadzieje że jest to spowodowane tym że nie spłynęły z tarła jeszcze....

Przysłowia mądrością narodu, proszę się nie obrazić nadzieja matką głupich, sądzę iż niestety tarło było ostatecznie na talerzu,wszak wtedy najłatwiej pozyskać, i nie ma co oczekiwać na cuda. Moja przygoda z Białą Lądecką rozpoczęła się w 1978 roku podczas praktyki wakacyjnej w Lądku kiedy wymiar wynosił aż 25 cm, a komplet 5 szt/dziennie, a na rzece wędkarzy łowiących na muchę widziało się 1-2 za cały dzień. Łapali wówczas tylko na mokrą muchę zaś za linkę używali plecionej nici chirurgicznej barwionej na zielono, na widok mojej oryginalnej linki DT 6 twierdzili iż to kabel a linkę to mają oni.Sucha mucha w tedy nie istniła, więc szybko zaadoptowała się nimfa z tchórzofretki i powoli zaczął się upadek rzeki. W tych latach zawodnicy okręgu wałbrzyskiego to był

top w Polsce, wygrywali jak chcieli głównie nimfą. I mimo iż dbali o rzekę choć byli skuteczni jak odkurzacz, to niestety znależli naśladowców ale jedynie w technice a nie etyce. W tej chwili nieliczne niedobitki okołowymiarowe tak do 28 cm można spotkać raczej poniżej Żelazna, na górze sporadycznie 24-25 cm, choć z pewnością może kilka sztuk wymiarowych na te kilkanascie km rzeki może jeszcze żyje.

Witam!

Masz na myśli kolego ten odcinek co przebiega pod tym mostkiem drogowym??? a pod nim płynie dość ostro i wąsko a potem rozlewa się szeroko przy tym takim pensjonacie??? Powiem że łowiłem tam tylko raz w lecie i nie mam doświadczeń:) ale w tą sobotę się skusze:) A co powiecie mi o Nysie Kłodzkiej?? chodzi mi o praktycznie bezpośredni podjazd autem:) Lenistwo:)

Siemka! Właśnie będę chciał się wybrać w tą sobotę nad wodę:) A to Ty kolego z tamtych okolic jesteś?? Chętnie się wybiorę na ten odcinek:) Żeby coś pociągnąć normalnego:) (bez skojarzeń) A podzielisz się kolego na co pociągnąłeś te rybki?? nimfki czy jakaś mokra?? Dzięki za pomoc kolego:)

Na razie obczaję Twój odcinek, a potem spróbuję zaraz za Lądkiem tam od tego momentu co można łapać:) A powiem Ci że zaraz pod wodospadem w lecie było w cholerę rybek ale głównie drobnica i nad też na tym szerokim kawałku ale tylko w nurcie i wyżej w tym zwężeniu też i to do suchara waliły:)