Skocz do zawartości

Wobki Tobki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na początek wypadałoby się przywitać. Na imię mam Tobiasz mieszkam w okolicach Głogowa. Wędkarstwem zaraził mnie szwagier i to wcale nie tak dawno temu (1 czerwiec 2015r.) Pierwsze próby stworzenia swojego woblera przypadły pewnie jak u większości z Was w długie zimne wieczory. powstał w okolicach października i tak ciągnie się to do dnia dzisiejszego. Serie woblerów które udaje mi się w wolnej chwili wystrugać nie są duże raptem kilka kilkanaście sztuk. Dały mi już kilka fajnych ryb z czego bardzo się cieszę. Dobra będzie tego... kilka fotek :)

814c6bf339d0477cgen.jpg

5 cm waga 6-7 gram

f2a97fa7910d96d4gen.jpg

ok 2,5 cm waga 3-4 gramy

fe808a3b6207c73fgen.jpg

7 cm waga 6-7 gram

6259ecace108c4b7gen.jpg

Bezsterowiec 7cm, 13 gram

c.d.n

• Like 11

Witam kolejnego Kolegę, z natchnieniem twórczym. 

Ładnie, szczególnie boleniówki. Warto byłoby przy kolejnych boleniowych dopracować "oczka - prowadzące i ogonowe" Są za długie, ale to drobnostka.

Tobiasz. Prostą metodą malowania oczu, (w woblerach kleniowych) jest nanoszenie farby drewnianym wałeczkiem lub stopką wiertła. Moczysz stopkę przykładasz i jest, po przyschnięciu mniejsze, np. czarne do środka i jest gotowe. ;)

Powodzenia. :)

• Like 1

Witaj Tobiaszu w swoim wątku. Kolega Janusz napisał już,to,co ja chciałem napisać więc nie będę się powtarzał :) ,

Trzymam w rękach Twoje woblerki i nie chce się wierzyć w to że robi je osoba z tak małym stażem strugacza. Oczywiście zaraz przeprowadziłem krótki test wodny, Bezsterowiec na bank będzie łowił, praca jest genialna i można nim naprawdę poszaleć na różne sposoby. Sterowce,- bardzo ładna i delikatna praca , Jeśli pozwolisz, to w jednym z wobków wymienię ster na ciut większy ( dosłownie 1mm szerszy i dłuższy), Zobaczę co wtedy się stanie, Oczywiście wszystko Ci napiszę, No dobra, to tyle. Czekam na kolejne dzieła, które nam tutaj zaprezentujesz :)

• Like 1

Zamówienie córeczki na breloczek do kluczy spełnione. :)

8c73904c7d36fbfdgen.jpg

Czyszczenie oczek stery i ustawka :)

5f83e6934aac58a1gen.jpg

Zafundowałem sobie małe wsparcie warsztatowe. Planuję zacząć robić woblery z samby więc piła włosowa będzie przydatna.

698eab9bd4074d61gen.jpg

Długo nie mogłem wytrzymać i poleciałem do warsztatu. Będzie pierwsze podejście do tematu pstrągowego :)

9bad388a7e7a3fa3gen.jpg

• Like 3

Niby jeszcze za oknem wakacje, ale trzeba robić powoli zapasy na długie zimne wieczory. Listwy z samby o grubości 7mm

c5b975b5bdddd803gen.jpg

Od dzisiaj mam dwa tygodnie urlopu więc trzeba zrobić kilka woblerów na kropki. 

951333b47a79cf91gen.jpg

ad9cb0f0d0cbf74cgen.jpg

Boleniówki ogarnięte czekają na wodowanie. 

fa4ccd6190fac6a5gen.jpg

98612fe7c7c01c27gen.jpg

• Like 8