Skocz do zawartości

Jak usprawnić struganie korpusu- tutorial

Pride

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Nagrałem krótki tutorial przedstawiający usprawnienie wstępnego nadawania kształtu przynęcie. Technika używana przeze mnie ostatnio cały czas, zaoszczędza sporo czasu i jest bezpieczna dla palców. Niektórzy może znają, a niektórzy pewnie nie. Proces przebiega naprawdę szybko, na filmiku się ślimaczyłem, żeby było wszystko widać. Zwykle trwa to z 20-30 sekund. Zapraszam do oglądania.

• Like 13

Z lipą niestety tak łatwo nie pójdzie

A czy to aby przypadkiem nie jest lipa? Tyle, że dobra bo jak widać dość miękka. No chyba, że się mylę i to na filmie to balsa... :ph34r:

Swoją drogą jak ktoś ma szlifierkę stołową i może nieco nabrudzić to też w bardzo szybki sposób uzyskamy taki efekt :)

Balsa.
Pride, mam 1 gatunek balsy i powiem ci tak - nie przejdzie :D

Jest twarda jak diabli.

Przy większej ilości robiłem to podobnie jak wręgi w modelarstwie.

Robisz 2 szablony, wsadzasz w ścisk szablon/drewno/drewno/drewno/szablon.

Bierzesz szlifierkę czołową lub taśmową i dokładasz drewno do ściernicy.

Jak chcesz być FULL hand made to raszpla i jechane.

Na filmie przedstawiona jest lipa. Wcale nie jest jakos mega miekka, wrecz przeciwnie. Najwazniejsze jest dobrej jakosci ostrze i mozna kroic jak ser :) Noz dociskamy swoja masa a nie tylko nadgarskiem, bierzemy małe fragnenty drewna, a nie od razu 2cm i ma iść. Spróbujcie mo można się pozytywnie zaskoczyć

• Like 1

Fajny filmik.

Kliknąłem subskrypcję, a co! :)

Z moją lipa by tak nie poszło. Nie ma szans. Jakiejś lipnej jakości ta moja lipa :)

Wycięcie kształtu to raczej nie jest problem. Zrób wideo jak utrzymać symetrie w woblerku nadając mu finalny kształt :P ja to robię na oko i nie zawsze mi wychodzi, haha

Pozdro ziomek

M

• Like 2

Zgadzam się nie każdy może sobie pozwolić na wyrzynarki, palniki, piły włosowe, kątówki czy inne narzędzia . Więc z Twojej perspektywy kolego lysy69 filmik może być nieprzydatny. Ale komuś kto nie ma warsztatu i chce mieć nie pocięte kciuki filmik będzie ok :)

Weź pod uwagę, że istnieją strugacze, którzy mieszkają na blokach i o warsztacie mogą tylko pomarzyć. Metoda z filmiku jest cicha, szybka i czysta. Wióra raczej nie latają daleko. Pozdrawiam :)

No to mamy usprawnienie sprzątania, bo strugania to żadne. Wybacz.

• Like 1

No to mamy usprawnienie sprzątania, bo strugania to żadne. Wybacz.

Skoro to żadne usprawnienie to może zrobimy małe eksperyment? :) Krótkie zawody w wycięciu korpusu na czas. Kształt korpusu i wielkość ustalimy taką samą. Kolega wystruga klasycznym sposobem, a ja moim :) Wystarczą dwa krótkie filmiki. Wtedy się okaże czy jest to usprawnienie czy nie.

Skoro to żadne usprawnienie to może zrobimy małe eksperyment? :) Krótkie zawody w wycięciu korpusu na czas. Kształt korpusu i wielkość ustalimy taką samą. Kolega wystruga klasycznym sposobem, a ja moim :) Wystarczą dwa krótkie filmiki. Wtedy się okaże czy jest to usprawnienie czy nie.

:)

Ja zlecałem maszynom.

Ok, coby nie konfliktować się. Świetna metoda. Z pewności wielu otworzy oczy jak w prosty sposób można znacząco przyspieszyć zrobienie kształtki (o ile ktoś kształtki potrzebuje, bo ja np. skrobiąc ręcznie jechałem od razu wszystkie skosy we wszystkich płaszczyznach).

Masz "lajka" ode mnie.