esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Witam KolegówW związku z zbliżającym się terminem ogarnięcia tematu pytań kilka o sugestie dotyczące następujących rzeczy co do covera 8-12".1.Jaki kolor koledzy by sugerowali : czarny,ciemnozielony,granatowy,czy taki jak tu zamieściłem na zdjęciu mojego oryginału "wojskowy brąz",ewentualnie dwa,żeby był wybór?2.Czy drukować jakąś nazwę bądź grafikę(haft nie wchodzi w grę ,bo będzie cieknąć woda),czy lepsze bez i każdy sobie upiększa we własnym zakresie ?3.Co do zasilania, standardowa obudowa na 2x7ah,według mnie to już za mało przy 8 do 12 cali w kolorze,dodatkowo będzie pływać w coverze,trzeba wypełniać styrodurem.Szukam czegoś większego co pomieści 3x7ah lub jeden większy,może macie jakiś pomysł co do użycia gotowej obudowy,ale z tego co patrzyłem wymiary ni jak się mają do wielkości akumulatorów.Dla przypomnienia zdjęcia covera,żeby było odniesienie do pytania o wybór koloru.Produkt będzie "made in Poland". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Ładniutki, a przewidywana cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 co do zasilania rozważ nawet 2x18Ah który ma w miarę standaryzowane wymiary 181 x 77 x 167 mm. Weź pod uwagę że taki aku wazy już do 5 kg a dwa to już 10kg. Obecnie mam 7 i 9Ah i czuje jak niosę echosondę z takim zapasem prądu.Fajnym rozwiązaniem jest także daszek jak w tych niemieckich coverach, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Co do daszka to właśnie zastanawiam się czy nie zrobić na przekór wszelkim coverom włącznie z tym moim iw tym większym nie odwrócić o 180 stopni otwierania klapy plus kawałek usztywnienia i mamy już daszek gotowy,takie 2w1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Do kolegi "Paprykarz"To jest na fotach jeszcze mój stary,co go ponoć nie ma,nowy będzie w sierpniu,kwestia tylko kolorów,walizki na akumulatory,no i może odwrócę to otwieranie,żeby był daszek,cena będzie do akceptacji,ale wyższa niż za chińskie do mniejszych echosond.Oczywiście mógłbym to szyć w Chinach,no niestety ja lubię porządne rzeczy i zostawić pieniądze w Polsce.Gdy będą uszyte pierwsze z partii,służę możliwością dotknięcia i pomacania,żeby się przekonać o ich jakości,wtedy proszę o opinię,czy mogą być droższe od chińczyków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) co do zasilania rozważ nawet 2x18Ah który ma w miarę standaryzowane wymiary 181 x 77 x 167 mm. Weź pod uwagę że taki aku wazy już do 5 kg a dwa to już 10kg. Obecnie mam 7 i 9Ah i czuje jak niosę echosondę z takim zapasem prądu.Fajnym rozwiązaniem jest także daszek jak w tych niemieckich coverach,Po co aż 2 x 18Ah??? Garmin 9 cali pracuje na jednej 18Ah dłużej niż 3 dni. Sam myślę, że źle zrobiłem biorąc takiego klocka który waży 5 kg. 12-14 Ah by wystarczył na dwa dni pewnie. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 fakt łapę już urwie,no ale humminbird ten co mam ma mocniejszy przetwornik,pływam czasami po głębokich jeziorach i mi dnia nie wytrzymuje na 998 przy 2x9ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 fakt łapę już urwie,no ale humminbird ten co mam ma mocniejszy przetwornik,pływam czasami po głębokich jeziorach i mi dnia nie wytrzymuje na 998 przy 2x9ah.Jakiej mocy przetwornik ? Garmin ma 3 x 500Wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Humminbird 998c ma 1000 Wat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 A gdyby nie brak sterownika do wind trollingowych to myślisz ,że już warto się przesiadać,czekałem na onyx'a,ale mam info ,że niestety się psują,a helix'y nie i już nie trzeba ganiać do kompa,żeby tworzyć mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Humminbird 998c ma 1000 WatGarmin 1500W. Ciekawe co powoduje że żre dużo mniej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jezi0rko Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Mam 10 Helixa i po 9-10 godz ciaglego plywania z wlaczonym echo napiecie akumulatora z pelnego naladowania spada do 12,2V. Aku to Toyama 30Ah. Zrobilem do tego jeszcze oswietlenie lodki (lampa led 27Wat) ale jeszcze nie mialem okazji przetestowac jak to wplynie na aku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Garmin 1500W. Ciekawe co powoduje że żre dużo mniej prądu.A jak to policzyłeś że 1500 W ? Bo 3 razy po 500W na przetworniku nie bardzo się sumuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 No ja też jestem strasznie ciekaw jak to liczysz i co to za model garmina ma taką moc przetwornika.Myślałem ,że mój humminbird z nieobciętym przetwornikiem potrzebuje elektrowni,a jednak są lepsi w garminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Faktycznie. Mój błąd. Echo ma 500W RMS a przetwornik 3 x 500 Wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 No i teraz rozumiesz dlaczego 2x7ah albo 2x9ah to krótko przy sondzie 1000Wat i jeszcze nie płytkim akwenie.Ale ,żeby nie było to tu uwaga,że masz przewagę i dlatego na tyle ci starcza to "jedno18ah",bo jest w jednymogniwie i zawsze naładowane do końca,pełna.Te dwa akumulatory nigdy nie są naładowane do ich pełnej pojemności(mówimy o akumulatorach żelowych),tłumaczył mi to znajomy,u którego od dobrych 30-u lat kupuję akumulatory do echosond i silników elektrycznych,więc raczej pójdę w jeden duży,a dlaczego,bo ten który pierwszy osiągnie pełną pojemność wyłączy cały zestaw.Oczywiście czytając tu na forum myślałem,że znajomy coś mi nie tak tłumaczy,problem w tym,że zawodowo i z wykształcenia jest w temacie dobrych 40 lat no iza jego namową jako niedowiarek zrobiłem sprawdzian,wyjąłem z covera te,rzekomo naładowane dwie sztuki,tu uprzedzę oba tej samej firmy i o tych samych parametrach,chodziły od zawsze w parze,nigdy poniżej 10,5v pod obciążeniem,faktycznie jeden i drugi miały inne wartości,musiałem jednego doładować.Dlatego od pewnego czasu po wyczerpaniu prądu,wymieniam kostki na drugie naładowane każda osobno ichodzi to o niebo dłużej, bo jak się okazuje to wiecznie jeden zawsze był niedoładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Popieram. Po doświadczeniach z poprzednikami 9 Ah x 2 wolę 18 Ah w jednej kości. Wszystko SSB zielone były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 A jakiej firmy masz tą 18ah i jak jej długo używasz, rozumiem ,że jest już nie na wsuwkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie na wsuwkach. Nówka sztuka. Tylko kilka dni plywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 a jakiej firmy jak nie tajemnica,bo ja zawsze miałem pasikoniki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 SSB jak pisałem wyżej. Zielona seria. Brałem w dobrzej cenie z poniższej aukcji: http://allegro.pl/akumulator-zelowy-agm-ssb-sbl-18-12i-18ah-12v-i6292017220.html?reco_id=d2294dfe-3deb-11e6-a82b-56847afe9799&ars_rule_id=201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pwizer Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 SSB jak pisałem wyżej. Zielona seria. Brałem w dobrzej cenie z poniższej aukcji: http://allegro.pl/akumulator-zelowy-agm-ssb-sbl-18-12i-18ah-12v-i6292017220.html?reco_id=d2294dfe-3deb-11e6-a82b-56847afe9799&ars_rule_id=201Wchodzi ci ten aku w skrzynke standardową od covera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Nie. Poza tym echo 9 cali nie wchodzi do typowego covera. Dopasowałem skrzynkę narzędziową. Ale z tego co wiem po wyjęciu tej plastikowej skrzynki echo i aku 18 Ah wchodzi. Tylko dno trzeba kawałkiem płyty usztywnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Wchodzi elegancko za ekran, nawet miejsca trochę z boku zostaje na kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esox1972 Opublikowano 4 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Obiecane fotki uszytego "Covera,którego ponoć nie ma,a będzie jeszcze większy",niestety odbiło się to na egzemplarzu(pamiątce),który prezentowałem na fotkach zakładając ten temat,musiał zostać rozpruty i rozłożony na części pierwsze,żeby powstał tu obecny.Myślę,że nie ma echa ,które w niego nie wejdzie,na fotkach akurat humminbirdy,które z kolegą posiadamy,chętnie umówię się jak ktoś ma 12 cali ,żeby zrobić fotkę jak się prezentuje,bo w sklepach raczej nie mają na półce.Zdjęcia przedstawiają uszyte demo,oczywiście uprzedzę,tak będzie łatka z wejściem na wtyk do ładowania,klapa jest za sugestią jednego z kolegów z forum do góry,kwestia,usztywnienia i zapięcia ,aby powstał daszek ,żeby nie kapało na ekran.Wraca sprawa nieszczęsnego pudełka na akumulatory,niestety nie znalazłem nic co by nie pływało(było większe i mogły być 3-y sztuki 7ah),a namiary na skrzynkę co jest w coverach standardowych są też tajne,więc będę musiał posiłkować się zakupem,przez już nie pierwsze ręce.Oczywiście,jeśli są jakieś pomysły chętnie poznam,niestety wyrzucenie 30000 złotych na formę do wtryskarki mi się nie uśmiecha.Jeszcze jedna rzecz,która po zdjęciach wydaje się,że jest brakującym elementem,jakie logo według szanownych forumowiczów powinno się znajdować na takim coverze,mam też coś swojego,ale inne chętnie też poznam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darogryf Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Toś zrobił co było niemożliwe. Pięknie wyszło. Teraz czekać na oferty. A znasz przybliżoną cenę. Bo i mi by się pewnie przydało.I teraz całkiem blisko wątku Twórców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
esox1972
Witam Kolegów
W związku z zbliżającym się terminem ogarnięcia tematu pytań kilka o sugestie dotyczące następujących rzeczy co do covera 8-12".
1.Jaki kolor koledzy by sugerowali : czarny,ciemnozielony,granatowy,czy taki jak tu zamieściłem na zdjęciu mojego oryginału "wojskowy brąz",
ewentualnie dwa,żeby był wybór?
2.Czy drukować jakąś nazwę bądź grafikę(haft nie wchodzi w grę ,bo będzie cieknąć woda),czy lepsze bez i każdy sobie upiększa we własnym zakresie ?
3.Co do zasilania, standardowa obudowa na 2x7ah,według mnie to już za mało przy 8 do 12 cali w kolorze,dodatkowo będzie pływać w coverze,
trzeba wypełniać styrodurem.Szukam czegoś większego co pomieści 3x7ah lub jeden większy,może macie jakiś pomysł co do użycia gotowej obudowy,
ale z tego co patrzyłem wymiary ni jak się mają do wielkości akumulatorów.
Dla przypomnienia zdjęcia covera,żeby było odniesienie do pytania o wybór koloru.
Produkt będzie "made in Poland".
Top użytkownicy dla tego pytania
30
15
9
8
Popularne dni
28 Cze
15
5 Wrz
15
29 Cze
8
24 Lis
7
Top użytkownicy dla tego pytania
esox1972 30 odpowiedzi
godski 15 odpowiedzi
Paprykarz 9 odpowiedzi
wilk325 8 odpowiedzi
Popularne dni
28 Cze 2016
15 odpowiedzi
5 Wrz 2016
15 odpowiedzi
29 Cze 2016
8 odpowiedzi
24 Lis 2016
7 odpowiedzi
Popularne posty
esox1972
Do wszystkich zainteresowanych oficjalnie ogłaszam "Cover,którego ponoć nie ma,a będzie jeszcze większy" został ukończony Cover od jutra jest dostępny,koledzy którzy zapisali się na niego w wi
esox1972
Po długich poszukiwaniach odpowiedniej gabarytowo walizki na akumulatory,żeby wypełniła cały cover,a nie pływała po nim mam przyjemność zaprezentować kolegom skończoną i ostateczna wersję "Covera,któr
esox1972
i tak to wygląda z humminbird'ami
Opublikowane grafiki
94 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi