Skocz do zawartości
  • 0

Cover,którego ponoć nie ma,a będzie jeszcze wiekszy.

esox1972

Pytanie

Witam Kolegów

W związku z zbliżającym się terminem ogarnięcia tematu pytań kilka o sugestie dotyczące następujących rzeczy co do covera 8-12".

1.Jaki kolor koledzy by sugerowali : czarny,ciemnozielony,granatowy,czy taki jak tu zamieściłem na zdjęciu mojego oryginału "wojskowy brąz",

ewentualnie dwa,żeby był wybór?

2.Czy drukować jakąś nazwę bądź grafikę(haft nie wchodzi w grę ,bo będzie cieknąć woda),czy lepsze bez i każdy sobie upiększa we własnym zakresie ?

3.Co do zasilania, standardowa obudowa na 2x7ah,według mnie to już za mało przy 8 do 12 cali w kolorze,dodatkowo będzie pływać w coverze,

trzeba wypełniać styrodurem.Szukam czegoś większego co pomieści 3x7ah lub jeden większy,może macie jakiś pomysł co do użycia gotowej obudowy,

ale z tego co patrzyłem wymiary ni jak się mają do wielkości akumulatorów.

Dla przypomnienia zdjęcia covera,żeby było odniesienie do pytania o wybór koloru.

Produkt będzie "made in Poland".

post-56089-0-68259900-1467076553_thumb.jpg

post-56089-0-96967700-1467076569_thumb.jpg

post-56089-0-68460600-1467076686_thumb.jpg

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spokojnie wątek twórców to z moimi obrotówkami i wahadłówkami,tu z coverem to po prostu wyczucie braku takiego produktu,który jako jedyny miałem i pomysł zrobienia go dla większej rzeszy użytkowników,bo 9 cali to już jest kłopot włożyć,oczywiście mam też zamiar zrobić oczko niżej,bo jak widać z 10" humminbirda to jest po bokach spory luz,jeszcze tylko ta nieszczęsna skrzynka na akumulatory.Co do ceny to z pudełkiem na 2-a akumulatory nie więcej niż 200zł.

• 0

Właśnie tak się zastanawiam,bo też mam 998 i jak tam jest to pływa,więc jest też decyzja o lekko mniejszym,bo kolega się śmieje ,że tu 14 cali tv też da radę wejść przy tych 41cm szerokości,bo tak naprawdę to 12 cali echo to już grubą kasę trzeba wywalić,a 9-10" to jeszcze trochę się sprzedaje,zamysł jest,żeby jeden cover ogarnął do 12" echo włącznie.

• 0

Nie wiem czy znacie torby firmy Condor http://www.sklepsumowy.pl/torba-cover-na-echosonde-i-akumulator-condor-p-1805.html

Miałem do Garmina 70dv. Bardzo wygodna torba, dno zrobione i kilku warstw sztywnej pianki w której jest wycięty otwór na akumulator ( wchodzi pionowo z tyłu za echem, u mnie był 18ah). Do tego przydatny daszek z osłonką przed deszczem z grubej przeźroczystej folii. Echo z podstawką przykręciłem wkrętami do drewna do tej podstawki z pianki i trzymało bardzo dobrze. Niestety torba tylko do 7cali.

• 0

może się mylę, ale z moich doświadczeń wynika, że osoby posiadające echo powyżej 10" (często 9") są mało zainteresowane coverem, bo posiadają "odpowiednią" łódkę z zamontowanych echo na stałe

część z nich do "migracji" posiada drugie echo, zazwyczaj 5-7", czasem właśnie 9"

zresztą ten na 12" , to strasznie wielki, jeśli migrujemy, wynajmujemy łódkę, to często jest to mniejsza łódź, często mało wędkarska, na której jest mniej miejsca na wygodne i bezpieczne postawienie cover'a

często tą łódką jest ponton i tu taka kolumbryna, to już całkowita pomyłka

odnośnie pontonu , to pomyślałbym o paskach od dołu do montażu na ławeczce, musiałby mieć min 5cm szerokości , zaczepione przy frontowej i tylniej krawędzi dna, i mieć długość prawie całego dna (zachodzić na siebie) z rzepem na połowie swojej długości , wtedy jeśli nie montujemy na ławeczce, to można je do siebie złożyć lekko naciągając na rzepie i praktycznie nie będą odstawać od dna, a dzięki swojej długości i rzepowi na większej powierzchni będzie można cover zamontować na różnej szerokości ławeczek

więc ja bym został przy max 10", myślę, że potencjalna baza klientów będzie większa dla echo 8-10" niż do 12", coś tam klientów dla 12" by doszło, ale więcej odpadnie od dołu

Edytowane przez BazyL
  • Like 1

• 0

też tak mi się wydaje,12" to nie widziałem ,żeby ktoś miał mobilną,ja swoja 998(czyli 8") z łodzi z Zegrza,gdzie mam na stałe,biorę na mazury do drugiej łódki właśnie w coverze,ale 12" to kiepska wizja nosić,bo to prawie neseser i to strasznie ciężki.Czyli widzę,że 8-10" to będzie wystarczająco duże.

• 0

Do wypowiedzi @bazyla

Nie do końca to tak jest. Mam dużo zapytań o drugi przetwornik, zasilanie i montaż. Wynika to z tego, że ekran jest wykorzystywany na wielu łódkach. Też zresztą tak robię, z tą jednak różnicą, że zabieram kompletny zestaw przenośny na różne łódki a ten sam ekran potem montuję na dużej łodzi. Czyli jak najbardziej średni cower się sprawdzi i będzie na niego zapotrzebowanie.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Pytałem kolegów z Normarku oni nawet nie mieli na stanie 12",żebym mógł to przymierzyć,a kolega "Paprzykarz" dużo już takich sprzedał.

Może zostawić sobie tego olbrzyma w odwodzie,a faktycznie zmniejszyć to do 8-10",bo inaczej to te sondy w tym coverze się utopią.

Pytanie do wszystkich jakie są wymiary waszych sond 10" licząc z zamontowaniem na uchwycie i z obudową ekranu,interesują mnie wszystkie Garminy,Lowrance,Humminbirdy,dylemat jest taki o ile go po szerokości zmniejszyć,bo ma 41cm jak widać na zdjęciach,odliczjąc margines na suwak i materiał do jego przyszycia okno ma około 36-37cm.

• 0

Pytałem kolegów z Normarku oni nawet nie mieli na stanie 12",żebym mógł to przymierzyć,a kolega "Paprzykarz" dużo już takich sprzedał.

Może zostawić sobie tego olbrzyma w odwodzie,a faktycznie zmniejszyć to do 8-10",bo inaczej to te sondy w tym coverze się utopią.

Pytanie do wszystkich jakie są wymiary waszych sond 10" licząc z zamontowaniem na uchwycie i z obudową ekranu,interesują mnie wszystkie Garminy,Lowrance,Humminbirdy,dylemat jest taki o ile go po szerokości zmniejszyć,bo ma 41cm jak widać na zdjęciach,odliczjąc margines na suwak i materiał do jego przyszycia okno ma około 36-37cm.

A skąd taka informacja, że dużo takich sprzedałem ? To jakieś pomówienia są.

• 0

Jako posiadacz 12" i 10" mogę udostępnić do zdjęć; ale w temacie. Obie są zamontowane na łodzi, 12" na stałe za to 10" jako wersja również mobilna. Myślę, że koncepcja 9-10" jest zdecydowanie trafniejsza. Naprawdę 12" to kobyła i raczej posiadacze przeznaczyli ją jako stacjonarną.

• 0

Po długich poszukiwaniach odpowiedniej gabarytowo walizki na akumulatory,żeby wypełniła cały cover,a nie pływała po nim mam przyjemność zaprezentować kolegom skończoną i ostateczna wersję "Covera,którego ponoć nie ma,a będzie jeszcze większy".

Niestety poszukiwania trwały baaaaardzo długo i gdyby nie kontakt kolegi z naszego portalu ,który mnie naprowadził trwałyby jeszcze pewno długo i namiętnie.Myślę ,że zdjęcia będą mówić wszystko,komentarz może tylko taki ,że zamiast aku 18ah można również zainstalować 20 lub 22ah ,które są w tej samej obudowie.Na fotkach są tylko Humminbird'y,chętnie umówię się na sesję zdjęciową z echosondami innych firm jeśli osoby są z okolic Warszawy.Walizka to demo,ja zamówiłem kolor czarny,a dla maniaków mocy i pary w rękach polecam wersję z 4xaku 9ah.

post-56089-0-73009100-1480021613_thumb.jpg

post-56089-0-32697500-1480021728_thumb.jpg

post-56089-0-56374200-1480021809_thumb.jpg

post-56089-0-27951600-1480021810_thumb.jpg

post-56089-0-98132400-1480021810_thumb.jpg

post-56089-0-74829800-1480021811_thumb.jpg

post-56089-0-41522000-1480021812_thumb.jpg

post-56089-0-98919200-1480021813_thumb.jpg

post-56089-0-52424400-1480021814_thumb.jpg

post-56089-0-02397200-1480021815_thumb.jpg

• Like 4