Skocz do zawartości

Karta, członkostwo, opłaty - pytania

raf65

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Może pomożecie w odp na pytanie 

Jak wygląda sprawa opłat po wyrobieniu karty wędkarskiej w przypadku kiedy mieszkając w mazowieckim w tym województwie wyrabiam kartę,

ale nie chcę ponosić kosztów związanych z opłatami składek w tym województwie, gdyż wiem że na wodach tego okręgu nie będę łowił.

Zapoznałem się z mapa okręgu mazowieckiego http://ompzw.pl/mapa-wod-okregu-mazowieckiego i widzę gdzie można, jednak ja tam łowił nie będę.

Chciałbym łowić w okręgu siedleckim, więc tam musiałbym uiścić składkę. Czy mam jakaś konieczność wyboru okręgu mazowieckiego i ponoszenia tam kosztów a następnie wykupienia zezwolenia w siedleckim ?

składka członkowska (75pln) +25(wpisowe) i składka członkowska okręgowa pełna (110). Opierając się na waszym doświadczeniu chciałbym zapytać czy należy zapłacić 100 za zostanie członkiem,

a nastepnie drugą 110 za składkę okręgową ? Może jednak składka członkowska okręgowa pełna zawiera w sobie składkę członkowską ?

Normalnie zapytałbym na forum pzw ale tam rejestracja forum nie działa jak trzeba (sprawdzone 2 niezależnymi przeglądarkami)

Dzięki za sensowne odpowiedzi.

Kartę wędkarską wydaje starosta właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania.

Składki możesz opłacić w dowolnym okręgu w kraju. Wpisowe obowiązuje dla nowych członków i tych, którzy nie opłacą składki na kolejny rok do końca kwietnia. składka członkowska jest jednakowa w całej Polsce, niezależnie od okręgu. Opłacając składkę członkowską stajesz się członkiem koła, którego skarbnik wkleił ci znaczek do legitymacji. Nadal nie masz obowiązku opłacać składki okręgowej w tym samym miejscu. 

Opłacenie składki okręgowej uprawnia cię do otrzymania zezwolenia na wody zarządzane przez ten okręg i ewentualnie wody okręgów, z którymi istnieją porozumienia.

Prostując całość, jeśli opłacisz wpisowe i komplet składek (210 zł) u któregokolwiek ze skarbników kół w okręgu siedleckim, to otrzymasz jedno zezwolenie na wody ogólnodostępne okręgów siedleckiego, lubelskiego, białostockiego i bialskopodlaskiego. Jeżeli nie masz zamiaru łowić na wodach OM, tylko na wodach w/w okręgów, to najtańsza i najłatwiejsza opcja.

• Like 1

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

Witam ! Do każdej karty jest przypisany nr , zdjęcia, imię, nazwisko , Nie polecam łowić bo będą problemy , zapytają czy zdawał pan egzamin i co powiesz itd .... Jeżeli chcesz wędkować sporadycznie wykup sobie pozwolenie na dzień lub dwa i będziesz spokojny . Pozdr

• 1 rok później...

Hej! 

Od kilku lat mieszkam w Szwecji i tutaj zainteresowałem się wędkarstwem. Czasem jednak odwiedzam rodzinę która mieszka na pomorzu i chciałbym spróbować swoich sił np w rzece Reda która jest niedaleko. Nie mam ani karty wędkarskiej itd ale wyczytałem, że osoby zza granicy mogą wykupić pozwolenie na stronie danego okręgu i na tym łowić, jak to z tym jest? Mam obywatelstwo Polskie, o Szwedzkie mogę się ubiegać za 2 lata. 

to jako Polak musisz wyrobić kartę wędkarską, zadzwoń do kogoś znajomego w PL, niech dowie się w kole PZW jak to załatwić, bo potrzebujesz zaświadczenia o zdanym egzaminie, potem niestety trzeba złożyć w starostwie(chyba) wniosek o kartę wędkarską (zaświadczenie o egzaminie, zjecie plus opłata) i gotowe, możesz wykupić zezwolenie dla niezrzeszonych lub wykupić roczne zapisując się do PZW i zastajać członkiem tego jakże szacownego stowarzyszenia. Wg mnie raz przyjedź i załatw wyrobienie karty, a drugim razem już możesz łowić po odebraniu karty

http://www.pzw.org.pl/home/cms/3353/karta_wedkarska

http://jerkbait.pl/topic/109814-egzamin-na-kart%C4%99-w%C4%99dkarsk%C4%85/

Edytowane przez wedkarski365

Witam, od 9 lat mieszkam w Anglii,przez wszystkie te lata nie dokonywalem zadnych oplat dla PZW.

Ostatnie dwa tyg. spedzilem w Polsce,z tego przeznaczylem dwa dni ze spinem po Odrze (okreg pzw Wroclaw) dwa dni kosztowaly mnie 110zl, 40zl polow z brzegu,70zl polow ze srodka plywajacego.

Dokonalem oplat,jako czlonek niezrzeszony w glownym kole pzw wroclaw, pani w kasie bardzo nalega, aby dokonac wplaty online(byla baaaardo zajeta) na stronie E-ZEZWOLENIA + wydrukowac sobie pozwolenie wraz z rejestrem polowu na kartce A4.Dodam jeszcze ze potrzebny byl mi tylko dowod tozsamosci i numer karty wedkarskiej.

pozdro.

• 2 tygodnie później...

Takie nietypowe pytania mam.

1. Czy opłacenie składki członkowskiej w kole, którego członkiem do tej pory się nie było powoduje, że automatycznie staje się członkiem tego koła?

2. Wynika z pierwszego: Czy już po wniesieniu opłat można zmienić przynależność do koła? Czy nowe koło może żądać ponownego opłacenia składki członkowskiej? Jakąś prośbę/deklarację trzeba pisać?

Rafał, jak zapłacisz gdzie indziej niż u pana Rysia w kole albo u Agnieszki, to z automatu stajesz się członkiem koła w którym Twoją opłatę przyjęli.

Nie bez powodu w najwięksxym sklepie wędkarskim w naszym mieście siedzi naganiacz, który zniera składki "przy okazji" tak jak to robił wcześniej w budynku biura okręgu. Z jednego z co najwyżej naciąganie przeciętnych kół stali się najliczniejszym. A więcej członków to więcej kasy zostającej w kole - szczególnie fajnie gdy ci członkiwie z przypadku poza kupnem znaczków nic nie chcą więcej - nie chcą pyskować na walnych, nie wtryniają się w opiekę nad wodami i nie zadają niewygodnych pytań. Na zawody też nie jeżdżą i nagród nie zabierają tym właściwszym... a kasa się zgadza.

Przepisać się chyba nie da. Chyba że byś drugi raz zapłacił hmm?

Edytowane przez morrum
  • Like 2

Zgodnie z § 13 punkt 1.8 Statutu PZW Członek Związku, z ograniczeniami wynikającymi z ustawy Prawo o stowarzyszeniach, ma prawo: przenieść się do innego koła wraz z kartą ewidencyjną, z zachowaniem nabytych praw członkowskich.

Innymi słowy w każdym momencie członek danego koła może przenieść się do innego koła. Wystarczy, że złoży wniosek o przeniesienie do innego koła i wystąpi o wydanie karty ewidencyjnej w dotychczasowym kole. Inną sprawą jest to, czy w przyszłym kole będą honorować fakt opłacenia składki członkowskiej na dany rok w innym kole. Składka członkowska przeważnie w 50% stanowi dochód koła, a wpisowe to już 100%.

Rada.

Dowiedz się w przyszłym kole, czy będą honorować to jeśli złożysz wniosek o przyjęcie do koła, pomimo opłacenia w bieżącym roku składki członkowskiej w innym kole. Jeśli tak to postępuj zgodnie z instrukcją. Jeśli nie, to już za prawie 11 miesięcy będziesz mógł zmienić koło.

PS. Inaczej mają się sprawy jeśli chciałbyś zmienić okręg i koło jednocześnie.

Edytowane przez vako
  • Like 4

• 8 miesięcy temu...

Panowie pozwolcie ze odgrzeje kotleta. Mieszkam w niemczech od prawie 20lat posiadam niemiecka karte, polska tez ale nie wiem czy tesciowa ja jeszcze ma gdzies po za tym od lat nie oplacana. Jaka opcja jest najlepsza i najrozsadniejsza opcja dla mnie? Nie posiadam meldunku w Polsce i srednio mi wie widzi placic jakies skladki z ktorych i tak nic nie mam. Mozna w kazdym okregu online dokonoc oplaty i lowic na niemiecka karte? Interesuja mnie okregi Opolski, Katowicki, Warmia i mazury [emoji4] Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk

Chyba w każdym okręgu jest opcja dla obcokrajowców i niezrzeszonych.

Jeżeli nie przeraża Ciebie cena, to chyba najlepsza opcja.

Jeżeli jednak cena gra rolę, to taniej będzie opłacić członkowskie, tylko nie wiem czy można to załatwić na odległość.

• Like 1

Panowie pozwolcie ze odgrzeje kotleta. Mieszkam w niemczech od prawie 20lat posiadam niemiecka karte, polska tez ale nie wiem czy tesciowa ja jeszcze ma gdzies po za tym od lat nie oplacana. Jaka opcja jest najlepsza i najrozsadniejsza opcja dla mnie? Nie posiadam meldunku w Polsce i srednio mi wie widzi placic jakies skladki z ktorych i tak nic nie mam. Mozna w kazdym okregu online dokonoc oplaty i lowic na niemiecka karte? Interesuja mnie okregi Opolski, Katowicki, Warmia i mazury [emoji4] Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk

Nie napisałeś czy masz ichniejszy Pass, a to dość istotne. Jeśli nie, to w myśl przepisów nie możesz być traktowany jako obcokrajowiec. W takim przypadki najlepiej jeśli Twoja karta jednak znajdzie się. Nawet jeśli nie jest już aktualna, to zawsze (bo jest wydana dożywotnio) możesz ją wymienić na obecnie obowiązującą w urzędzie w miejscu gdzie przebywasz w Polsce,  zrobisz to szybko i bez problemu. Następnie możesz udać się do najbliższego koła PZW i tam sobie opłacisz składkę członkowską i za wędkowanie w okręgu (opolskim mniemam) plus wpisowe (coś 30 zł, ze względu na przerwę w opłacaniu składek, także wtedy, kiedy opłacasz po 30.04 danego roku). W kole, którego członkiem zostaniesz podajesz adres zamieszkania w Polsce (zameldowania nikt nie wymaga) i tyle. Nawet jeśli któregoś roku w przyszłości nie opłacisz składek, to kolejnym razem zapłacisz dodatkowo tylko to wpisowe. Jeśli chodzi o inne niż ten, do którego będziesz należeć okręgi i zezwolenie na ich wody, to musisz sprawdzić na jego stronie internetowej z kim ma w danym roku ma podpisane porozumienia i na jakich zasadach. Czasami bywa, że bez dodatkowej opłaty, czasami z jakąś mniejszą opłatą. Składkę za zezwolenie na łowienie w pozostałych okręgach (roczną lub okresową) możesz sobie opłacić przez internet. Opcja z opłatą jako obcokrajowiec najmniej opłacalna. Nasze przepisy nie wymagają posiadania naszej karty wędkarskiej (jak w przypadku większości landów to bywa), ale za zezwolenie na wędkowanie w takim przypadku (na wodach dzierżawionych przez PZW) płaci się dość słono.

• Like 1