raf65 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Dzień dobry, Może pomożecie w odp na pytanie Jak wygląda sprawa opłat po wyrobieniu karty wędkarskiej w przypadku kiedy mieszkając w mazowieckim w tym województwie wyrabiam kartę, ale nie chcę ponosić kosztów związanych z opłatami składek w tym województwie, gdyż wiem że na wodach tego okręgu nie będę łowił. Zapoznałem się z mapa okręgu mazowieckiego http://ompzw.pl/mapa-wod-okregu-mazowieckiego i widzę gdzie można, jednak ja tam łowił nie będę. Chciałbym łowić w okręgu siedleckim, więc tam musiałbym uiścić składkę. Czy mam jakaś konieczność wyboru okręgu mazowieckiego i ponoszenia tam kosztów a następnie wykupienia zezwolenia w siedleckim ? Na http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/105442/63/skladka_czlonkowska_i_okregowa_na_2016_rok widnieją opłaty: składka członkowska (75pln) +25(wpisowe) i składka członkowska okręgowa pełna (110). Opierając się na waszym doświadczeniu chciałbym zapytać czy należy zapłacić 100 za zostanie członkiem, a nastepnie drugą 110 za składkę okręgową ? Może jednak składka członkowska okręgowa pełna zawiera w sobie składkę członkowską ? Normalnie zapytałbym na forum pzw ale tam rejestracja forum nie działa jak trzeba (sprawdzone 2 niezależnymi przeglądarkami) Dzięki za sensowne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Kartę wędkarską wydaje starosta właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania.Składki możesz opłacić w dowolnym okręgu w kraju. Wpisowe obowiązuje dla nowych członków i tych, którzy nie opłacą składki na kolejny rok do końca kwietnia. składka członkowska jest jednakowa w całej Polsce, niezależnie od okręgu. Opłacając składkę członkowską stajesz się członkiem koła, którego skarbnik wkleił ci znaczek do legitymacji. Nadal nie masz obowiązku opłacać składki okręgowej w tym samym miejscu. Opłacenie składki okręgowej uprawnia cię do otrzymania zezwolenia na wody zarządzane przez ten okręg i ewentualnie wody okręgów, z którymi istnieją porozumienia. Prostując całość, jeśli opłacisz wpisowe i komplet składek (210 zł) u któregokolwiek ze skarbników kół w okręgu siedleckim, to otrzymasz jedno zezwolenie na wody ogólnodostępne okręgów siedleckiego, lubelskiego, białostockiego i bialskopodlaskiego. Jeżeli nie masz zamiaru łowić na wodach OM, tylko na wodach w/w okręgów, to najtańsza i najłatwiejsza opcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf65 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Bartku,Serdecznie dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Jeśli potrzebujesz realnej pomocy w temacie, odezwij się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaro76 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Jadę na urlop do Polski i zamierzam odwiedzić stare miejscówki,wie ktoś czy musze wrobić nowa kartę czy wystarczy opłacić moja starą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Opłacasz i łowisz...wpisowe Ci tylko doliczą...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaro76 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Opłacasz i łowisz...wpisowe Ci tylko doliczą......dzieki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rujo2 Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Cześć Pytanie , mój teść jeździ na wózku i czasami woże go i siedzę razem z nim na rybach , on ma kartę a ja nie czy mogę łowić , czy muszę karte robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam ! Do każdej karty jest przypisany nr , zdjęcia, imię, nazwisko , Nie polecam łowić bo będą problemy , zapytają czy zdawał pan egzamin i co powiesz itd .... Jeżeli chcesz wędkować sporadycznie wykup sobie pozwolenie na dzień lub dwa i będziesz spokojny . Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Hej! Od kilku lat mieszkam w Szwecji i tutaj zainteresowałem się wędkarstwem. Czasem jednak odwiedzam rodzinę która mieszka na pomorzu i chciałbym spróbować swoich sił np w rzece Reda która jest niedaleko. Nie mam ani karty wędkarskiej itd ale wyczytałem, że osoby zza granicy mogą wykupić pozwolenie na stronie danego okręgu i na tym łowić, jak to z tym jest? Mam obywatelstwo Polskie, o Szwedzkie mogę się ubiegać za 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) to jako Polak musisz wyrobić kartę wędkarską, zadzwoń do kogoś znajomego w PL, niech dowie się w kole PZW jak to załatwić, bo potrzebujesz zaświadczenia o zdanym egzaminie, potem niestety trzeba złożyć w starostwie(chyba) wniosek o kartę wędkarską (zaświadczenie o egzaminie, zjecie plus opłata) i gotowe, możesz wykupić zezwolenie dla niezrzeszonych lub wykupić roczne zapisując się do PZW i zastajać członkiem tego jakże szacownego stowarzyszenia. Wg mnie raz przyjedź i załatw wyrobienie karty, a drugim razem już możesz łowić po odebraniu karty http://www.pzw.org.pl/home/cms/3353/karta_wedkarskahttp://jerkbait.pl/topic/109814-egzamin-na-kart%C4%99-w%C4%99dkarsk%C4%85/ Edytowane 7 Stycznia 2020 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maza Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam, od 9 lat mieszkam w Anglii,przez wszystkie te lata nie dokonywalem zadnych oplat dla PZW. Ostatnie dwa tyg. spedzilem w Polsce,z tego przeznaczylem dwa dni ze spinem po Odrze (okreg pzw Wroclaw) dwa dni kosztowaly mnie 110zl, 40zl polow z brzegu,70zl polow ze srodka plywajacego. Dokonalem oplat,jako czlonek niezrzeszony w glownym kole pzw wroclaw, pani w kasie bardzo nalega, aby dokonac wplaty online(byla baaaardo zajeta) na stronie E-ZEZWOLENIA + wydrukowac sobie pozwolenie wraz z rejestrem polowu na kartce A4.Dodam jeszcze ze potrzebny byl mi tylko dowod tozsamosci i numer karty wedkarskiej. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Właśnie o tę kartę chodzi Mariuszu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Ja zawsze kupuje karte choć czasem łowię w Polsce tylko 2 dni w roku. Opłaty dla niezrzeszonych są bardzo wysokie, wręcz niezrozumiałe. W UK kazady płaci tyle samo, 8 dni łowienia kosztuje 10 funtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Takie nietypowe pytania mam.1. Czy opłacenie składki członkowskiej w kole, którego członkiem do tej pory się nie było powoduje, że automatycznie staje się członkiem tego koła?2. Wynika z pierwszego: Czy już po wniesieniu opłat można zmienić przynależność do koła? Czy nowe koło może żądać ponownego opłacenia składki członkowskiej? Jakąś prośbę/deklarację trzeba pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Rafał, jak zapłacisz gdzie indziej niż u pana Rysia w kole albo u Agnieszki, to z automatu stajesz się członkiem koła w którym Twoją opłatę przyjęli. Nie bez powodu w najwięksxym sklepie wędkarskim w naszym mieście siedzi naganiacz, który zniera składki "przy okazji" tak jak to robił wcześniej w budynku biura okręgu. Z jednego z co najwyżej naciąganie przeciętnych kół stali się najliczniejszym. A więcej członków to więcej kasy zostającej w kole - szczególnie fajnie gdy ci członkiwie z przypadku poza kupnem znaczków nic nie chcą więcej - nie chcą pyskować na walnych, nie wtryniają się w opiekę nad wodami i nie zadają niewygodnych pytań. Na zawody też nie jeżdżą i nagród nie zabierają tym właściwszym... a kasa się zgadza. Przepisać się chyba nie da. Chyba że byś drugi raz zapłacił hmm? Edytowane 20 Stycznia 2020 przez morrum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Rafale, na pierwsze pytanie odpowiedział Michał, na drugi odpowiem ja.Nie można w ciągu roku zmienić przynależności do koła. Jeśli ktoś będzie próbował wydębić od Ciebie kolejny raz składkę członkowską, to jest oszustem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Rafał, tylko nie mów, że ta sytuacja dotyczy Ciebie... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 OK, wszystko jasne. Dzięki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Zgodnie z § 13 punkt 1.8 Statutu PZW Członek Związku, z ograniczeniami wynikającymi z ustawy Prawo o stowarzyszeniach, ma prawo: przenieść się do innego koła wraz z kartą ewidencyjną, z zachowaniem nabytych praw członkowskich.Innymi słowy w każdym momencie członek danego koła może przenieść się do innego koła. Wystarczy, że złoży wniosek o przeniesienie do innego koła i wystąpi o wydanie karty ewidencyjnej w dotychczasowym kole. Inną sprawą jest to, czy w przyszłym kole będą honorować fakt opłacenia składki członkowskiej na dany rok w innym kole. Składka członkowska przeważnie w 50% stanowi dochód koła, a wpisowe to już 100%.Rada.Dowiedz się w przyszłym kole, czy będą honorować to jeśli złożysz wniosek o przyjęcie do koła, pomimo opłacenia w bieżącym roku składki członkowskiej w innym kole. Jeśli tak to postępuj zgodnie z instrukcją. Jeśli nie, to już za prawie 11 miesięcy będziesz mógł zmienić koło.PS. Inaczej mają się sprawy jeśli chciałbyś zmienić okręg i koło jednocześnie. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez vako 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Panowie pozwolcie ze odgrzeje kotleta. Mieszkam w niemczech od prawie 20lat posiadam niemiecka karte, polska tez ale nie wiem czy tesciowa ja jeszcze ma gdzies po za tym od lat nie oplacana. Jaka opcja jest najlepsza i najrozsadniejsza opcja dla mnie? Nie posiadam meldunku w Polsce i srednio mi wie widzi placic jakies skladki z ktorych i tak nic nie mam. Mozna w kazdym okregu online dokonoc oplaty i lowic na niemiecka karte? Interesuja mnie okregi Opolski, Katowicki, Warmia i mazury [emoji4] Z gory dziekuje za odpowiedz. Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Chyba w każdym okręgu jest opcja dla obcokrajowców i niezrzeszonych.Jeżeli nie przeraża Ciebie cena, to chyba najlepsza opcja.Jeżeli jednak cena gra rolę, to taniej będzie opłacić członkowskie, tylko nie wiem czy można to załatwić na odległość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Panowie pozwolcie ze odgrzeje kotleta. Mieszkam w niemczech od prawie 20lat posiadam niemiecka karte, polska tez ale nie wiem czy tesciowa ja jeszcze ma gdzies po za tym od lat nie oplacana. Jaka opcja jest najlepsza i najrozsadniejsza opcja dla mnie? Nie posiadam meldunku w Polsce i srednio mi wie widzi placic jakies skladki z ktorych i tak nic nie mam. Mozna w kazdym okregu online dokonoc oplaty i lowic na niemiecka karte? Interesuja mnie okregi Opolski, Katowicki, Warmia i mazury [emoji4] Z gory dziekuje za odpowiedz. Gesendet von meinem H9436 mit TapatalkNie napisałeś czy masz ichniejszy Pass, a to dość istotne. Jeśli nie, to w myśl przepisów nie możesz być traktowany jako obcokrajowiec. W takim przypadki najlepiej jeśli Twoja karta jednak znajdzie się. Nawet jeśli nie jest już aktualna, to zawsze (bo jest wydana dożywotnio) możesz ją wymienić na obecnie obowiązującą w urzędzie w miejscu gdzie przebywasz w Polsce, zrobisz to szybko i bez problemu. Następnie możesz udać się do najbliższego koła PZW i tam sobie opłacisz składkę członkowską i za wędkowanie w okręgu (opolskim mniemam) plus wpisowe (coś 30 zł, ze względu na przerwę w opłacaniu składek, także wtedy, kiedy opłacasz po 30.04 danego roku). W kole, którego członkiem zostaniesz podajesz adres zamieszkania w Polsce (zameldowania nikt nie wymaga) i tyle. Nawet jeśli któregoś roku w przyszłości nie opłacisz składek, to kolejnym razem zapłacisz dodatkowo tylko to wpisowe. Jeśli chodzi o inne niż ten, do którego będziesz należeć okręgi i zezwolenie na ich wody, to musisz sprawdzić na jego stronie internetowej z kim ma w danym roku ma podpisane porozumienia i na jakich zasadach. Czasami bywa, że bez dodatkowej opłaty, czasami z jakąś mniejszą opłatą. Składkę za zezwolenie na łowienie w pozostałych okręgach (roczną lub okresową) możesz sobie opłacić przez internet. Opcja z opłatą jako obcokrajowiec najmniej opłacalna. Nasze przepisy nie wymagają posiadania naszej karty wędkarskiej (jak w przypadku większości landów to bywa), ale za zezwolenie na wędkowanie w takim przypadku (na wodach dzierżawionych przez PZW) płaci się dość słono. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Dziekuje slicznie Panowie, Tesciowa znalazla moja karte i legitymacje czlonkowska wiec bedac w Polsce pooplacam wszystko bo jednak bede mogl lowic ile dusza zapragnie [emoji4] Zdr Gesendet von meinem H9436 mit Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Panowie czy jak chciałbym teraz wykupić zezwolenie dla niezrzeszonego, to muszę płacić te 450zł w Mazowieckim? Czy naprawdę nie ma żadnej zniżki, gdzie do końca roku zostało niecałe trzy miesiące? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi