Skocz do zawartości

Opis / napis na blanku

shad

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

witaj

mozna kupić takie kreślarskie rapitografy z białym tuszem(działa) lub najcieńsze olejowe mazaki ,chyba 0,3mm edinga.sprawdzałem kiedyś pismo artystyczne na połamanym blanku.3ma sie i nierozmazuje sie pod wpływem lakieru.

ale pewnie sa i fachowe narzędzia

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanie do zbrojmistrzów o ile to nie jakaś tajemnica czym opisujecie wedki ,ja używam rapidografu 0,25 ale literki są bardzo cienkie a chciałbym żeby były wyraźniejsze ale podobno rapidograf z większa średnica rozmazuje, jeśli możecie doradzić to byłbym wdzięczny

• 3 miesiące temu...

Kamil , rapidograf odradzam . Bo on kreśli , nie pisze ..

Nie wiem gdzie w Łodzi mozna kupić zwykłe stalówki do atramentu , ale bywają miejscami , bo kupuję czasem i przypadkiem . Tusz jest u plastyków . Cały greps to właściwy dobór gęstości tuszu i grubości końcówki stalówki . Żeby nie lało , tylko sączyło akuratnie . Rapidografem na papierze albo kalce liternictwo wyjdzie fajnie , na blanku nie ..

Najefektowniej wygladaja napisy wytworzone na transparentnej cienkiej folii , i nałożone na blank . Można je formatowac , kalibrować , wycinać ..

No i pisze się po płaskim i równym , nie po rurce , co ilością prób może z równowagi mniej pogodnych wyprowadzić migiem ..

I werniks nie niszczeje na blanku od nieustannego odtłuszczania .

Bezpośrednio na blanku - rapidograf. Myślę, że nie najgorzej to wygląda :mellow: Blank przygotowany pod tusz: woda i szmatka. Po wyschnięciu pokryte lakierem.

Dodam jedynie, że bez względu na to czy piórkiem, czy rapidografem, to do pisania bezpośrednio na blanku trzeba mieć pewną rękę. Myślę, że ci, którzy to robią od lat to potwierdzą.

Stalówki do pisania trudno znaleźć, najczęściej dostępne są kreślarskie. W Łódzkiej Manufakturze widziałem na piętrze w papierniczym.

post-473-1348914575,6326_thumb.jpg

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Uffff... Nareszcie się dogrzebałem do wątku...

Nabyłem dziś takie oto białe pisadełko. Tanie jak barszcz, całe 4,50, wodne, szybkoschnące i nie rozmazujące się pod lakierkiem akrylowym (taki bezbarwniak Motipu)...

post-1991-1348915349,3957_thumb.jpg

post-1991-1348915349,425_thumb.jpg

• 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Temat na pewno juz byl wielokrotnie ale mam pytanie czy to czym opisujecie wedki to jakies farby czy specjalne markery a jesli to farba czy sa jakies specjalne faby i jaka jest tachnika opisu mam taka stara wedke i chcialbym sprobowac poddac ja renowacji :D

Kup zwykłą stalówkę za kilka PLN i poćwicz. Opis powinien się udać za pierwszym razem, bo stalówka może rysować powierzchnię.

http://www.merricktackle.com/tips/flexcoat-videos/writing-on -rods.html

Mi osobiście podobają się napisy które wychodzę spod pióra.

Nie są idealne, grubość linii się zmienia i na pierwszy rzut oka widać, że to ręczna robota. Taki napis ma duszę :mellow:

Oczywiście można zrobić to jakimś pisakiem w stylu dziecka z pierwszej klasy <_<