Skocz do zawartości

Opis / napis na blanku

shad

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam tusz Rotring i stalowke. Ja swoja stalowke zeby nie rysowala potraktowalem papierem 2000 a nastepnie polerowalem pocierajac po kartce papierui po kawalku starego blanku. Troche czasu to zajelo ale teraz nic nie rysuje i jak napis trzeba zmyc to nie ma sladu ze cos bylo pisane ;)

A ja gdy w sobotę musiałem zrobić pierwszy w życiu napis na pierwszej w życiu robionej wędce - niedługo założę temat w odpowiednim dziale ;) - znalazłem w domu zapomniane przeze mnie pióro Parkera, którym pisałem całe lata. Stalówka już się tak obślizgała na papierze, że zero strachu :) Do pustego naboju nalałem tuszu Rotringa i się pisze ;)

• 4 miesiące temu...

Nie jestem pewien czy bylo.. :ph34r:

Natchnienie wynika z osobistej niemoznosci (ehh..) w wykonaniu podpisu (mam czcionke i wycwiczony napis ale k..a nie wychodzi :angry: ) na wedce i pomyslalem o swoistym kompendium - jak, czym, jakie sztuczki stosujecie, zeby uzyskac zamierzony efekt...

Wszelkie porady mile widziane :)

I cwiczenie i rozluznianie mam miejsce - wiadomo - i jedno i drugie to warunki sine qua non :)

Tematy przejrzalem, dziekuje Pawel; przpraszam za lenistwo w obsludze wyszukiwarki :blush:

Przy okazji tuszu akrylowego - ktos m0ze uzywal np. takiego czegos?

http://www.sklepplastyczny.pl/pisaki-akrylowe-338_484/graphit-shake-3222_479/

stalówka tak jak filmiku:

powinna być "dotarta" i faktycznie wsadzenie blanku między dwie deseczki, książki....co bądź co jest mniej więcej równe z blankiem baaardzo pomaga - szczególnie w utrzymaniu prostej linii napisu.

wszystkie cienkopisy gwarantują równą (tej samej szerokości) kreskę ale spod stalówki jednak fajniejszy (moim zdaniem) wychodzi efekt...

• Like 1

zebym jeszcze wiedzial, co to za stalowka i co to za tusz..

@Pluszczcz - w moim przypadku blank jest lakierowany. Bialy. Nie moge sobie pozwolic na to, zeby go podrapac.. :mellow:

tu masz stalówkę ,http://spinningshop.pl/index.php?id_product=1278&controller=product

farbkę akrylową dobrze jest rozcieńczyć delikatnie wodą , później zasycha , i ma ten plus że jak nie wyjdzie napis to ścierasz gąbką z wodą i piszesz od nowa :)

Edytowane przez robas
  • Like 2

Przerobiłem kilka stalówek i po jakimś czasie znalazłem odpowiednią ;) .Można pisać bardzo ''zamaszyście'',nie rysuje powierzchni i pisze dużo cieniej niż te ''orginalne'' ze sklepów rodbuilderskich.

attachicon.gifWP_20151207_23_57_45_Pro.jpgattachicon.gifWP_20151207_23_59_01_Pro.jpg

Widzial ktoś taką stalowke w Polsce? Czytalem o nich kiedyś na forach dla artystów ale nigdzie nie mogę ich spotkać.