Skocz do zawartości

Opis / napis na blanku

shad

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Doradźcie Pany jak ładnie opisać kij.

Nie chodzi mi o styl i pismo ale o umiejscowienie na kiju. Głównie po jego odpowiedniej stronie. Zrobiłem sobie ostatnio na muchówce ale jakoś zadowolony nie jestem do końca. Fotę wrzucę jutro bo właśnie dosycha po dzisiejszych (w końcu się doczekał) manewrach. ;)

Dlaczego nie jestem zadowolony? Ano dlatego że nie chciałem żeby opis raził mnie po oczach gdy trzymam kij w ręku przy łowieniu. Nie chciałem z góry, jak to najczęściej opisuje hardy (i jego "uczeń" Pstrągman ;) ) więc wsadziłem po lewej stronie z boku. Dalej jakoś raził po oczach (może dlatego że biały) więc wsadziłem go pod spód. Teraz go nie widzę ale znowu zostały  "na górze" linie tworzące "obramówkę". Głupio to chyba trochę wygląda. Linie/ramka są a opisu niet. 

Zastanawiam się czy nie trzeba było wsadzić napisu po prawej stronie od osi pionowej patrząc z góry na blank i wtedy opisu pewnie bym nie widział, ale jednocześnie byłby widoczny bez obracania kija o 180st.

Nie chcę pisać wszystkiego w jednym rzędzie na dużej powierzchni a to byłoby pewnie najładniej i najprościej. Dlaczego? Ano nie lubię jak jest za dużo naciapkane na kiju. Wiadomo, napis, do tego jakaś odcinająca ładna "ramka" i znowu będzie za gęsto. :)

Kolejny kij (który czeka) ma w miejscu opisu ok 8mm więc nie wiem czy się zmieści to tak jak myślę. A myślę żeby napisać to tak jak robi to najczęściej kolega Pstrągman czyli tuż powyżej hook keeper'a, w trzech rzędach na odcinku ok 3cm, z "ramką" ozdobną. Fotkę opisu i sposób rozmieszczenia widzicie niżej. takie coś muszę zmieścić na fi 8 blanku, opisując stalką. Musi być też oczywiście czytelne.  :ph34r:  :huh:

W sumie ten kij oprócz winding i hook keeper z omotkami nie ma zbyt dużo więc w sumie mógłbym pokusić się o opis na jednym/dwóch poziomach.

Jak Wy to robicie? Są jakieś zasady lub zalecenia jak i gdzie powinien opis być umieszczany żeby "nie przeszkadzał', nie"raził" po oczach a jednocześnie żeby nie trzeba było go szukać w razie "w"? :) Zawsze myślałem że najlepiej umieszczać opis po lewej stronie 90st patrząc od góry na kij. Długie opisy w jednej (czy dwóch, jedna pod drugą) linii też są ładne. 

Podpowiecie coś ciekawego? :) O tym co mi się nie podoba (ten schnący) pogadamy jak wrzucę foto. 

Dzięki z góry i zdrówko dla Wszystkich. 

____

post-58042-0-35579300-1608405785_thumb.png

A tak wyglada to co mnie nie zadowala z wczorajszego wpisu.

Widok z różnych poziomów. Od góry, 90st w lewo i 180st w lewo czyli na wysokości hook keeper'a.

Pzdr.

_____

Jak lubisz długie napisy walnij: Były w Sanie ryby, ale się zmyły. ;) Masz chłopie problem. Napisz jak chcesz, a nad wodą zaklej sobie taśmą. Obawiam się, że nikt da podpowiedzi, z której będziesz zadowolony.  :)

Chodzi mi "chłopie" o to jak profesjonalnie napisać opis na blanku. Po lewej? Po prawej?

Na górze wiem że Hardy (jak i Pstragman) tak opisuje.

Ale oczywiście jeżeli nikt nie podrzuca pomysłu zostaje mi jedynie przelecieć wątki najlepszych rod builder-ów i zobaczyć który najlepiej się prezentuje u nich. Taki który i mnie zadowoli. Większość ma po prawej patrząc od góry i chyba trzeba się tego trzymać.

Pzdr.

Chodzi mi "chłopie" o to jak profesjonalnie napisać opis na blanku. Po lewej? Po prawej?

Ale oczywiście jeżeli nikt nie podrzuca pomysłu zostaje mi jedynie przelecieć wątki najlepszych rod builder-ów i zobaczyć który najlepiej się prezentuje u nich. Taki który i mnie zadowoli. Większość ma po prawej patrząc od góry i chyba trzeba się tego trzymać.

Pzdr.

Większość wytwórni opisuje z prawej strony. Może dlatego, że jednak większość z nas jest praworęczna. Tym sposobem podczas łowienia opis jest mniej widoczny. Z drugiej strony praworęcznemu łatwiej odczytać opis zrobiony ze strony lewej. Hardy poszedł na całość. Wychodząc pewnie z założenia, że w czasie łowienia nie mamy się zabawiać w odczytywanie opisów na wędzisku. :)

Pzdr.

Przecież nie ma czegoś takiego, jak "zasady poprawnego opisywania wędziska przez budowniczych". Nikt nigdzie nie stwierdził, że należy pisać po prawej stronie/po lewej stronie/dokoła blanku. Można naklejkę fabryczną, albo customową. Można bez opisu ...jak kto lubi.

• Like 1

Ja swoje kije opisuje od dołu blanku, ale wiem że sporo osób ma opisy od góry żeby szybko wziąść z bakisty ten właściwy kij. Szczególnie jak są bliźniacze w uzbrojeniu. Ale z opisami to tak jak koledzy wyżej odpowiedzieli technika raczej dowolna.

Pewnie ze technika dowolna... Osobiście to nawet daje prawo wyboru czy ma być opis lub nie, w którym miejscu również..

Przecież kije budujemy z reguły pod daną osobę, czasem nawet tak mocno spersonalizowane ze inny łowca nie odkupi tego kija.. [emoji6][emoji16]

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Wszystko się koledzy zgadza. Po prawej najmniej rzuca się w oczy trzymając kij w prawej ręce, chcesz odczytać musisz wziąć do lewej (lub najlepiej w obie) i obrócić. ;)

Z góry jak opisuje Hardy najbardziej widoczny wiec musi być drobniutki żeby na raził po oczach (zwłaszcza biały) i zarazem najtrudniejszy bo mało na niego miejsca po obwodzie.

Z lewej i pod spodem chyba najgorsza wersja bo ... tak jakby go nie było. Do tego jak zrobi się tippet (czy ramkę która "odcina" koniec opisu) to patrząc od góry widzisz jedynie tippet. Musi wiec być ładny, zgrany z resztą i dobrze przemyślany. Tak to w moim przypadku właśnie wyszło co do końca mnie nie zadowoliło. W takim przypadku chyba jednak zrezygnować z tych obwódek. :)

No nic. Dzięki za Wasze opinie. To że każde zbrojenie i opis jest indywidualną estetyką kija to wiem. Chodziło mi bardziej o to żeby opis nie "raził po oczach", zgrywał się z całością, ale i gdy chcesz go odczytać masz łatwy do niego dostęp. Ale o tym już pisałem. Kije bez opisu nie wchodzą w rachubę bo ... wiadomo.

Wiele wędek jest pięknie zrobione ale w większości opisy są na kiju najbrzydsze elementem i psują całość. Indywidualność i tzw. custom nie jest tu wytłumaczeniem. No nic, trzeba dalej dopasowywać indywidualnie wykończenie i opis do każdego kija.

Pozdrówko.

_____

Edytowane przez trout master

Jedyne napisy jakie mi się podobają, zostawiał na wędkach Daniel Tanona. Myślę, że warto szukać inspiracji wśród egzemplarzy z Xrods

Fakt, za każdym razem jak patrzę na opis to podziwiam kunszt, zresztą wykonanie całych wędek prezentuje nawet dzisiaj bardzo wysoki poziom.

Szkoda, że już nie ma XRODS...

• Like 1

Fakt, za każdym razem jak patrzę na opis to podziwiam kunszt, zresztą wykonanie całych wędek prezentuje nawet dzisiaj bardzo wysoki poziom.

Szkoda, że już nie ma XRODS...

To fakt niezaprzeczalny, pozostał mi jeszcze CD BR z XRods, poziom wykonania niezaprzeczalnie wysoki.

Wrzućcie fotki tych opisów ze swoich patyków XRods. Najlepiej tak żeby było widać z całością czyli odrobina rękojeści (np. korka), winding check, hook keeper, opis i coś co go zakancza (np. jakiś tippet). Chętnie popatrzę skoro takie ładne i zrobione "z głową". :)

Rzeczywiście ładne stylowo opisy. U kolegi @nyny może nie do końca ładnie rozłożone (odległość od omotek, symetryczność) ale naprawdę jakości można zazdrościć. :)

Aż jestem ciekaw czym taką linię można zrobić. Stalówką raczej nie. Prędzej pióro.

______

Edytowane przez trout master