pietrus Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2006 Masz racje Friko. Zdecydowałem sie na przeróbki tylko z tego powodu że kijaszki mi sie podobały, tzn akcja nie wygląd . Z Batsona czy innej klasowej firmy nie dostane np. fajnej wklejki.Napewno jeśli chodzi o jakieś cięzsze patyki to napewno z Batsona bym coś wybrał. Mówie tak o Batsonie bo są naprawde w przystępnej cenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2006 Zwłaszcza RX6. U Irka w pracowni stoi piękniutka wędeczka na blanku SB780 lub 781, w piance, split grip na gryfie, lekko uzbrojona - finezyjny jednoczęsciowy spinnerek. Czy robisz na swoich kijach jakies dekoracje? Np. jakies okraszane omotki, metalowe winding checki, wyplatanki, naklejki, kalkomanie, rysunki etc? Pytam bo mamy temat miesiąca więc jak masz jakieś zdjęcia to zapraszam do wrzucenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2006 To co zrobiłem do tej pory to pokazałem już na forum.W sumie nie narobiłem tego duzo.Najładniej wygląda ten Batson na zdjeciu powyżej.Moge zrobić fotki z bliska jeśli ktoś sobie życzy.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2006 A pewnie że zrób, jeśli mnie oczy nie mylą to widzę że jest tam gdzieś metalowy winding check, chętnie posłucham jak dobierasz średnicę - czy redukujesz to po prostu długością foregripu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2006 @friko oczy cie nie mylą, to jest pierscionek z aluminium lotniczego.Jakoś dla mnie podstawa to metalowy winding check.Kijek z daleka prezentuje sie świetnie Rozmiar dobieram do średnicy blanku, lepiej troche za duży niz za mały. Nigdy nie dobieram długości korka do pierścionka raczej odwrotnie. Rozmiary pierscionków są co pół milimetra i nie ma z tym problemów.Dobrze jest metalowy pierścionek najpierw przykleić do blanku a to dlatego że po lakierowaniu omotki lakier może wypłynać na korek. Nie trzeba tego robić przy gumowym pierścionku.Na zdjęciu, zaczep do przynęt zrobiłem sam z dentalu 0,8 mm. Pozdr.PIETRUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Jak wyżej w temacie interesuje mnie zagadnienie opisywania blanków.Jakie sa sposoby i jakich najlepiej używać do tego celu markerów ,piór czy innych materiałów. Gdzieś na zagranicznych stronach poswieconych rodbuildingowi widziałem w sprzedaży marker olejowy firmy pilot ,czy macie panowie jakeś doswiadczenia z tym produktem. Czy opisy na blanku wpierw utwardzacie,zabezpieczacie przed położeniem lakeru epoxydowago do omotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo15 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witaj @Trout W rodbuildingu nie mam żadnego doświadczenia , za to poszperałem troche w starych topicach i znalazłem to http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1025& ;amp ;amp ;start=0& Jest tam kilka ciekawych pomysłów na opisanie blanku. A od siebie moge dodać , że też kiedyś próbowałem zdobyć wymieniony przez Ciebie biały marker ... powiem krótko - każdy sprzedawca u którego szukałem życzył mi powodzenia w DALSZYCH poszukiwaniach . W Polsce... rzecz trudna do zdobycia.Pozdrawiam gringo15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Można również skorzystać z allegro http://allegro.pl/item346927340_profesjonalny_marker_olejowy _tuning_opon_markery.html PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dzięki @gringo tego mi było trzeba.Wiedziałem że gdzieś bylo o tym tylko niemiałem zbytnio czasu by poprzeglądać forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo15 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Do tej pory jakos nie bylo czasu - wedki bez opisu łowia podobnie jak z opisem ...potwierdzam...kluczowa sprawa jest tusz rotringa bialy. Uzylem jakiejs starej stalowki zamiast isografa. Calosc polał lakier Trondak...jako ze powierzchnia lakierowania w porownaniu z omotkami bardzo duza, sczegolna dbalosc polozylbym w rownomiernym naniesieniu go na powierzchnie blanku z opisem... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Taki marker robi się samemu.Do tego celu weźmy igłe od strzykawki jej średnica da nam szerokość lini jaką chcemy mieć.Teraz jak już posiadamy daną igłę odcinamy ją jakieś 10mm od oprawki pod kątem prostym i montójemy ją do jakiegoś uchwytu za oprawkę. Wkładamy orginalny drucik do jej przepychania z zagiętą końcówką w oczko do jego wyciagania w celach mycia i mamy gotowy areograf własnej roboty do malowania,stosujemy farby jakie nam się podoba takimi igłami modelarze wykonóją różne lamówki itd. jest to prosty ale bardzo skuteczny sposób malowania jedynie pamiętajmy że drucik powinien się znajdować w środku podczas malowania.Powodzenia TornadoPS.Lakierem zalewamy oprawkę jakimś zaostrzonym patyczkiem aby nie upaprać naszego areografu na zewnątrz zalewając jedynie oprawkę która stanowi nasz zbiorniczek na lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ciekawe będę musiał spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 A nie prościej kupić rapidografy 0,4-0,6 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Owszem prościej jest to zrobic gotowym kupnym rapidografem tylko czy jest sens wyłozenia około 100zł albo i wiecej by opisać dwa kijki?Myśląc poważniej o rodbuildingu to zakup jest uzasadniony a ja dopiero postawię pierwszy krok w tym kierunku i niewiem jak to będzie dalej.A tak z drugiej strony to potrzeba matką wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Rapidograf mozna juz kupic jak sie nie myle od 7zł ale to jednorazówki. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Trout nie musisz od razu kupować Rotringów. Wystarczą końcówki polskich wyrobów+ jedna obsadka. To na prawdę nie jest drogie. Albo podpytaj kończących budownictwo/mechanikę. Nie konieczie studia. Maja pewnie sporo tego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 I właśnie jest problem z jednorazówkami bo kupując nie masz pewnosci czy aby tusz z lakierem nie bedzie reagował lub spływał,przy wykonaniu takiego jak wskazał kolega Tornado można poeksperymentować z różnymi tuszami czy farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Będę musiał się porozglądać za Polską ofertą.A i kolegę spytac bo kiedyś coś kombinował z rapitografami ale to całe lata temu były,a może jeszcze gdzieś mu się ostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Najlepiej, jak zacznie sie eksperymentowac z tuszem albo czyms co pisze...to na poczatku namalowac na jakims niepotrzebnym kawalku wedki.Jak sie rozmaze to nie ma strat... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Naturalnie (jak to się mówi dwa razy przymierz raz przyklej) bedzie przećwiczone na jakimś starym kiju czy mi z lakierem nie wejdzie w reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 A bie prościej i taniej zmiast eksperymentować z rapitografami itp kupić w jakimkolwiek sklepie papierniczym zwykła cieńką stalówkę za 2 zł + obsadkę do niej za kolejne 3 zł ?? I bedzie to na lata a nie jednorazowo, a opisuje se tym rewelacyjnie...Ważny jest tusz przede wszystkim, a o dobrym tuszu juz napisał wam wcześniej Gumo, warto wydać na niego 20zł... Ja probowałem z rapitografami ale wg mnie gra nie warta świeczki- małe się zapychają , duże maja grubą linię,kłopotliwe czyszczenie.... efekt mi zupełnie nie odpowiadał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Ot i dobry sposób . Jeśli to poniżej, to do mnie, Paweł, już zabieram swoje przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Pewnie sie zaraz ktos obrazi... <_< Mozna probowac nawet i farba olejna albo emulsyjna do scian. Moze i dobre beda?Z tym, ze nie na pewno... To raczej ogolne przemyslenia. Ten tusz mimo, ze trudny do dostania (aczkolwiek istnieja sklepy internetowe) uzywa, podejrzewam, wiekszosc profesjonalnych rodbuilderow w Polsce. Chodzi o to, ze trudno by mi bylo zweryfikowac, w jakim stopniu cos z podanych specyfikow sie nadaje. To, co napisalem nadaje sie NA PEWNO.Nie chcialbym, zeby ktos sobie sp... wedzisko przez glupi opis i mial swiadomosc, ze przeczytal to tutaj... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Z farbami i lakierami tak jak rzecze @Gumo nie warto eksperymentować. Reakcje mogą być bardzo różne a w sklepie nikt nie odpowie na pytania jak ta farba się zachowa przy zastosowaniu takiego a takiego lakieru czy kleju. A może być różnie. Może się zważyć, może stworzyć fakturę a może nawet bardzo długo zasychać (tygodnie). Oczywiście może też spłynąć tworząc piękne zacieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi