Skocz do zawartości

Opis / napis na blanku

shad

Rekomendowane odpowiedzi

Masz racje Friko. Zdecydowałem sie na przeróbki tylko z tego powodu że kijaszki mi sie podobały, tzn akcja nie wygląd :D . Z Batsona czy innej klasowej firmy nie dostane np. fajnej wklejki.

Napewno jeśli chodzi o jakieś cięzsze patyki to napewno z Batsona bym coś wybrał. Mówie tak o Batsonie bo są naprawde w przystępnej cenie :mellow: .

Zwłaszcza RX6. U Irka w pracowni stoi piękniutka wędeczka na blanku SB780 lub 781, w piance, split grip na gryfie, lekko uzbrojona - finezyjny jednoczęsciowy spinnerek.

Czy robisz na swoich kijach jakies dekoracje? Np. jakies okraszane omotki, metalowe winding checki, wyplatanki, naklejki, kalkomanie, rysunki etc? Pytam bo mamy temat miesiąca więc jak masz jakieś zdjęcia to zapraszam do wrzucenia :mellow:

Pozdrawiam

@friko oczy cie nie mylą, to jest pierscionek z aluminium lotniczego.Jakoś dla mnie podstawa to metalowy winding check.

Kijek z daleka prezentuje sie świetnie :mellow: :mellow:

Rozmiar dobieram do średnicy blanku, lepiej troche za duży niz za mały. Nigdy nie dobieram długości korka do pierścionka raczej odwrotnie. Rozmiary pierscionków są co pół milimetra i nie ma z tym problemów.

Dobrze jest metalowy pierścionek najpierw przykleić do blanku a to dlatego że po lakierowaniu omotki lakier może wypłynać na korek. Nie trzeba tego robić przy gumowym pierścionku.

Na zdjęciu, zaczep do przynęt zrobiłem sam z dentalu 0,8 mm.

Pozdr.PIETRUS

post-293-1348913251,6161_thumb.jpg

• 1 rok później...

Jak wyżej w temacie interesuje mnie zagadnienie opisywania blanków.Jakie sa sposoby i jakich najlepiej używać do tego celu markerów ,piór czy innych materiałów.

Gdzieś na zagranicznych stronach poswieconych rodbuildingowi widziałem w sprzedaży marker olejowy firmy pilot ,czy macie panowie jakeś doswiadczenia z tym produktem.

Czy opisy na blanku wpierw utwardzacie,zabezpieczacie przed położeniem lakeru epoxydowago do omotek :D

Witaj @Trout :D W rodbuildingu nie mam żadnego doświadczenia , za to poszperałem troche w starych topicach i znalazłem to

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1025&amp ;amp ;amp ;start=0&

Jest tam kilka ciekawych pomysłów na opisanie blanku. :D

A od siebie moge dodać , że też kiedyś próbowałem zdobyć wymieniony przez Ciebie biały marker ... powiem krótko - każdy sprzedawca u którego szukałem życzył mi powodzenia w DALSZYCH poszukiwaniach :lol: . W Polsce... rzecz trudna do zdobycia.

Pozdrawiam gringo15 :D

Do tej pory jakos nie bylo czasu - wedki bez opisu łowia podobnie jak z opisem :D ...potwierdzam...kluczowa sprawa jest tusz rotringa bialy. Uzylem jakiejs starej stalowki zamiast isografa. Calosc polał lakier Trondak...jako ze powierzchnia lakierowania w porownaniu z omotkami bardzo duza, sczegolna dbalosc polozylbym w rownomiernym naniesieniu go na powierzchnie blanku z opisem...

Gumo

Taki marker robi się samemu.Do tego celu weźmy igłe od strzykawki jej średnica da nam szerokość lini jaką chcemy mieć.Teraz jak już posiadamy daną igłę odcinamy ją jakieś 10mm od oprawki pod kątem prostym i montójemy ją do jakiegoś uchwytu za oprawkę. Wkładamy orginalny drucik do jej przepychania z zagiętą końcówką w oczko do jego wyciagania w celach mycia i mamy gotowy areograf własnej roboty do malowania,stosujemy farby jakie nam się podoba takimi igłami modelarze wykonóją różne lamówki itd. jest to prosty ale bardzo skuteczny sposób malowania jedynie pamiętajmy że drucik powinien się znajdować w środku podczas malowania.Powodzenia Tornado

PS.Lakierem zalewamy oprawkę jakimś zaostrzonym patyczkiem aby nie upaprać naszego areografu na zewnątrz zalewając jedynie oprawkę która stanowi nasz zbiorniczek na lakier.

Owszem prościej jest to zrobic gotowym kupnym rapidografem tylko czy jest sens wyłozenia około 100zł albo i wiecej by opisać dwa kijki?

Myśląc poważniej o rodbuildingu to zakup jest uzasadniony a ja dopiero postawię pierwszy krok w tym kierunku i niewiem jak to będzie dalej.

A tak z drugiej strony to potrzeba matką wynalazku :D

I właśnie jest problem z jednorazówkami bo kupując nie masz pewnosci czy aby tusz z lakierem nie bedzie reagował lub spływał,przy wykonaniu takiego jak wskazał kolega Tornado można poeksperymentować z różnymi tuszami czy farbami.

A bie prościej i taniej zmiast eksperymentować z rapitografami itp kupić w jakimkolwiek sklepie papierniczym zwykła cieńką stalówkę za 2 zł + obsadkę do niej za kolejne 3 zł ?? I bedzie to na lata a nie jednorazowo, a opisuje se tym rewelacyjnie...Ważny jest tusz przede wszystkim, a o dobrym tuszu juz napisał wam wcześniej Gumo, warto wydać na niego 20zł... Ja probowałem z rapitografami ale wg mnie gra nie warta świeczki- małe się zapychają , duże maja grubą linię,kłopotliwe czyszczenie.... efekt mi zupełnie nie odpowiadał.

Pozdrawiam

Pewnie sie zaraz ktos obrazi... <_<

Mozna probowac nawet i farba olejna albo emulsyjna do scian. Moze i dobre beda?

Z tym, ze nie na pewno... B)

To raczej ogolne przemyslenia. Ten tusz mimo, ze trudny do dostania (aczkolwiek istnieja sklepy internetowe) uzywa, podejrzewam, wiekszosc profesjonalnych rodbuilderow w Polsce.

Chodzi o to, ze trudno by mi bylo zweryfikowac, w jakim stopniu cos z podanych specyfikow sie nadaje. To, co napisalem nadaje sie NA PEWNO.

Nie chcialbym, zeby ktos sobie sp... wedzisko przez glupi opis i mial swiadomosc, ze przeczytal to tutaj...

Gumo

Z farbami i lakierami tak jak rzecze @Gumo nie warto eksperymentować. Reakcje mogą być bardzo różne a w sklepie nikt nie odpowie na pytania jak ta farba się zachowa przy zastosowaniu takiego a takiego lakieru czy kleju. A może być różnie. Może się zważyć, może stworzyć fakturę a może nawet bardzo długo zasychać (tygodnie). Oczywiście może też spłynąć tworząc piękne zacieki...