WróciłemDoSpinningu Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Ps. Dodam, ze jak zapoznalem sie z Waszymi stanowiskami w tej sprawie to wlasciwie przez przypadek kupilem taki kijek jaxona serii ferox micro spin 2,4m 3-14gram Moze na takim badylu bede mogl łowić tymi samymi duzymi gumkami 8-14cm z glowkami o niskich gramaturach. Co myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Edit, przepraszam za blad, oczywiscie szczupaki 46-70cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Bartosz, seria Ferox, to perełka w ofercie JAXON-a, jedna z nielicznych ich udanych serii. Uważaj tylko żeby nie przekraczać górnej granicy CW (łączny ciężar główka+guma), bo JAXON bardzo rzetelnie opisuje swoje blanki. Natomiast nie masz się co obawiać przyłowu szczupaka nie wstydliwego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Jestem zaskoczony !To znaczy , ze mi sie udalo.Wchodzac do sklepu zalozenie bylo proste - kupic byle co czego nie bedzie mi szkoda jak nie przypasuje.Sprzedawca podal mi to wedzisko, zapewnial, ze bede zadowolony, ze kazde pukniecie wyczuwalne.Ale mowil mi to samo o poprzednich 4 kijach, ktore mi pokazal.Tamte +300zl a ten Jaxon stòwkę.Teraz tylko jakis budzetowy kolowrotek do tego ultra zestawu i glowki jiggowe o niskiej gramaturze. Ps. Do takiego setu plecionka czy raczej juz żyłka i czy na ultra dalej łowimy z przyponem wolframowym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 proponowalbym jakaś cienka plecionkę np. 0,08 do tego jakaś cienka staleczke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) Bartosz, na okonie żyłka i to wcale nie gruba, wystarczy 0,16mm, poradzi sobie również z kleniem. Ostatnio pokazała się żyłka produkcji MOMOI dla DRAGON-a V Camou, jest dobra i tania.Jeśli chcesz plecionkę (pamiętaj plecionka na szpulę aluminiową, bo nie ma elastyczności i potrafi przeciąć grafitową, miałem taki przypadek) też nie przesadzaj z grubością, wystarczy 0,06mm a 0,08mm to maximum. Ja używam MIKADO Octa Braid, a ostatnio polecana jest Fishmaker również produkcji MOMOI.Do Twojego wędziska będzie idealnie pasował kołowrotek Armand 300M, używam takowego bezawaryjnie już trzeci sezon.Jeśli w łowisku spodziewasz się szczupaka, proponuję przypon Titanium Wire 5kg, długości minimum 35cm, nie jest tani ale niezawodny. PsNiedawno pozwoliłem sobie na teścik żyłki DRAGON-a, której używam do okoniowania przeczytaj. Edytowane 3 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Dziekuje za rzeczową odpowiedź ! Sklaniam sie ku plecionce, jednak lezy mi na pólce nieodpakowana zylka dragona serii millenium 225m 0,18 koloru niebieskiego. A co do kolowrotka to celowalem w mistralla model Eveiro 2000 FD Wspomniales o Jaxonie? Chetnie sprawdze. Wspomniany Mistrall to wydatek rzedu 80pln. Biorac pod uwage, ze to wedzisko jest "ponad stan" to nie bede chce inwestowac w wyższą klasę sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) Nie wchodź w MISTRAL-a, Armand bije go na głowę, a jest niewiele droższy model KJ-ARM300M. Na Allegro kupisz jeszcze taniej. Idealnie wyważy Twojego Ferox-a. Edytowane 3 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Alexspin,Dziekuje Ci bardzo za Twoją aktywność w powyższym zagadnieniu, tak samo jak dziekuje wszystkim innym za merytoryczne wypowiedzi. Od dobrych kilku lat "karpiuje" i zapomnialem jaka frajde przynosi czlowiekowi spinning i jaką miłą odskocznią jest śledzenie drapieżników, czy to z brzegu, czy łódki. Jednak, myslalem, ze doszedlem juz do sytuacji, w ktorej powiedzialem sobie po cichu " no stary, masz juz wszystko co potrzebne do wedkowania, kilkudniowych zasiadek i celebrowania pobytów nad wodą celem wyciagnięcia z wody pięknych pełnołuskich". Nawet dla podwyzszenia komfortu kilkudniowych wypadów pojawił sie camper. A teraz, gdy odkryłem spinning na nowo i mam w nim sprzetowe braki to tylko patrze jak uciekają mi z konta bankowego pieniądze, a przelewy śmigają w powietrzu tak szybko, ze zakłócają tabele odlotów i przylotów na lotnisku w Pyrzowicach !No cóż.Przemyslałem sprawę gdy zakladalem subkonto na swoje kieszonkowe.Moja kobietą zrobilaby mi niezły raban jakby zobaczyla historie transakcji. Tymczasem planuję kolejny wypad w poszukiwaniu drapieżników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Panowie, Wpadł mi w dlonie dziś taki oto kręcioł za smieszną kasę daiwa sweepfire e 2000, ma ktos doswiadczenia z takim sprzetem?Majac na uwadze, ze on ma byc przeznaczony do jaxona ferox micro spin 3-14cwPozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Odpuściłbym wszystkie dawiy i shimano z niższej półki, z niskim budżetem zastanowiłbym się nad czymś zauber-owatym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Moze shimano jeszcze jeszcze ale daiwa to sprzęt za który trzeba słono zapłacić aby służył wiec ja osobiście bym sobie odpuścił , chociaż machalem ostatnio jakiś nowy kręciol daiwa za 250 zł i zrobił na mnie dobre wrażenie ale i tak bym odpuścił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Rozumiem, Daiwą sugerowałem się dlatego, że byłem niegdyś bardzo zadowolony z Windcast'ów, myślałem, że trzymają poziom nawet w budżetowych egzemplarzach. Oczywiście nie dyskredytuje Alexspin wraz z jego propozycją Jaxona Armand 300M, po prostu szukam tego samego pokroju alternatywy. Rozpatruje wspomnianego Armand'a, wspomnianą Dawię ( chyba już jednak nie ), Robinsona Dakota FD206/306 i Dragona serii Viper FD830. Wszystko to poniżej 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 A teraz, gdy odkryłem spinning na nowo i mam w nim sprzetowe braki to tylko patrze jak uciekają mi z konta bankowego pieniądze, a przelewy śmigają w powietrzu tak szybko, ze zakłócają tabele odlotów i przylotów na lotnisku w Pyrzowicach To dopiero początek wydatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Alexspin opowiedz prosze jak to sie stało, że plecionka przeciela grafitowa szpule? Jestem cholernie ciekawy tej, wrecz niemozliwej, historii.Najlepiej jak bys jeszcze fotki wrzucil. Edytowane 5 Lipca 2016 przez Jack__Daniels 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Historia niemożliwa, czytałem na innym forum o takim przypadku i sam w nią nie uwierzyłbym, gdyby nie zdarzyła mi się.Podczas nawijania plecionki, atk gdzieś w połowie, szpula zaczęła wykonywać taniec na rurze, kiwała się na boki jakby była po flaszce Burgunda. Okazało się, że pękła w połowie, poprzecznie do osi. Nieprawdopodobne, ale prawdziwe.Fotek nie mogę wrzucić, bo wymienili mi ją w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Jaka była temperatura? Był mróz? Zastanawiam się czy to wina plecionki czy wysokiej jakości kołowrotka? Poza tym plecionka przecięła szpule czy ja zgniotla? Dla mnie to zasadnicza różnica. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Nawijałem w domu, w pokojowej temperaturze, plecionka przecięła szpulę, pęknięcie nie było idealnie równe, poszło lekko po skosie przez trzy rowki mniej więcej na połowie długości szpuli, wyglądało to jak zlamanie.Mam takie cztery kołowrotki (różne rozmiary), szpule zapasowe z tego samego materiału, tyle że nie ryzykowałem już nawijania plecionki na grafitową. Od tego czasu plecionkę nawijam wyłącznie na aluminiowe. Edytowane 6 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Nie wiem czy wiesz ale zeby doszlo do przeciecia musi byc spelniony przynajmniej jeden warunek. Plecionka musi sie przesuwac po materiale. Przy nawijaniu takie zjawisko moze sie wydarzyc tylko w przypadku nałożeniu na szpule petli z plecionki i krecenie kolowrotkiem jak szalony, jednoczesnie nie nawijajac ani centymetra. Jestem przekonany, ze miales pecha i szpula miala jakas wade. Po prostu pękła jak scisnales ja nierozciagliwa plecionka. Jezeli plecionka mialaby cokolwiek przeciąć to w pierwszej kolejnosci cięłaby przelotke szczytowa, przy zalozeniu ze to jakas 30letnia porcelana, a w drugim przypadku byłaby to rolka w kolowrotku. Rowniez zakladamy, ze jest nieruchoma lub slabo ruchoma przez np zasyfione łożysko. Podsumowując, plecionka nie przeciela Ci szpuli. Szpula pekla podczas nawijania plecionki. Rada na przyszłość. Jak nawijasz plecionke to dobrze jest dac kilka zwojow żyłki na szpule, zeby plecionka sie na niej nie slizgala.Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Myślałem, że większość stosuje podkład z żyłki przed nawinięciem właściwej plecionki. Wyczytałem, że to dobra praktyka. Gdybym miał nawinąć całą szpule plecionką 0,08 to przy założeniu, że producent deklaruje nawój 200m/0,20 to musiałbym mieć jakieś 1500m braid'a. O nie, tego mój portfel by nie wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Musiałbyś kupić jakąś zaje... pletkę, bo te budzetowe to nijak mają się do żyłek z deklarowaną "średnicą" . Dla przykładu mistrall shiro 0,13 135m wypełnia pod rant szpulkę mieszczącą wg. producenta 100m żyłki 0,30... chociaż organoleptycznie na pewno jest cieńsza niż 0,30.Japońskie pletki są bliższe deklarowanej grubości ale nadal to nie jest okrągła żyłka i zawsze inaczej układa się na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 To nawet nie chodzi o to ze mialbys nawijac cala szpule 0,08mm bo taki podklad stosuje sie w grubszych plecionkach gdzie na szpule jej wchodzi np. 150m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Czy mam to rozumieć w ten sposób, że wczoraj popełniłem błąd nawijając na nowy kołowrotek plecionke 0,08 150m , wcześniej robiąc podkład żyłki 0,25 prawie w 3/4 pojemności szpuli? Jeżeli chodzi o mój sprzęt karpiowy ( a tutaj nieco narcystycznie stwierdze, że poruszam się biegle ) , to zawsze przed nawinięciem pleciony nawijam ok 200m dobrej jakości żyłki o dużo większej średnicy niż braid ( pamiętając, że w tym przypadku kupuje już produkty z dużo wyższej półki ).Dopiero potem lecą kolejne metry plecionki aż do pożądanego przeze mnie wypełnienia szpuli. Edytowane 7 Lipca 2016 przez WróciłemDoSpinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Nie, nie popełniłeś błędu. Rob tak jak w kolowrotkach karpiowych. Najpierw żyłka, a później do pełna plecionki. Identycznie jak przy karpiowaniu. Chodzilo mi tylko o to, że niektórzy korzystają z płytkich szpulek wiec na nie kilka metrow żyłki, a pozniej plecionki do pełna. Edytowane 7 Lipca 2016 przez Jack__Daniels 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WróciłemDoSpinningu Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Ferox micro spin - miales mi pokazac nową jakość czulosci prowadzenia przynety. UL to chyba historia nie dla mnie. Czy to moja wina? Juz sam nie wiem. Taki oto przypadek wydarzyl sie dzisiaj. W ogole bez ostrzezenia. Zauwazylem bo brody przy wyrzucie zaczely sie robic. Zeby wedzisko bylo az tak delikatne? Co to w ogole ma znaczyc? Skleilem to kropelką. Posluzy to jeszcze ? Edytowane 10 Lipca 2016 przez WróciłemDoSpinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi