Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2011

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 904
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na rozgrzewkę:

.

Okoliczności połowu:

- jezioro w Środkowej Szwecji, typ sielawowy,

- poranek po burzowym popołudniu i pogodnym wieczorze; przez cały upalny i wietrzny dzień szczupaki żerowały chimerycznie, po południu przeszedł front i wieczorem zaczęły żreć na potęgę,

- ryba została złowiona na łagodnym stoku ok. 5 m, w sąsiedztwie pobocznego plosa, na przedłużeniu skalistego cypelka wychodzącego z brzegu w jezioro,

- przynętą był Karaś 11 redhead, trolling z uchwytu, prędkość w granicach 4,2-4,5km/h,

- wędzisko Shimano Downrigger XFX-BX MH, plecionka Stroft o adekwatnej mocy.

post-313-1348915587,1544_thumb.jpg

Zamiast ryby właściwej: C&R

102-1: data 2011-06-10, godz. 20:47:08

102-2: data 2011-06-11, godz. 04:52:57

Okoliczności połowu – zbliżone, ryba została złowiona na miejscówkach oddalonych o kilkaset metrów. Przynęta ta sama, kolor okoń. Szybki hol, w końcu to tylko 102 cm

.

post-313-1348915587,3486_thumb.jpg

post-313-1348915587,5569_thumb.jpg

Na naszym pontonie podjęliśmy ponad 100 ryb, głównie z trola. Średnia dzienna nie jest powalająca, ale nie było lekko: wielkie, trudne łowisko, huśtawka pogodowa, nieprzewidywalne żerowanie. Wiele ewidentnie dużych ryb spadło tuż po braniu – prawdopodobnie tylko trącały przynętę. Większość ryb z naszej łodzi mieściła się w przedziale 60-80cm, 18 sztuk 80-90cm, 9 sztuk 90+, z czego 7 były to ryby ponad metrowe (4 moje i 3 Krzyśka – Harrego). Większość grubych ryb padła pod sam koniec wyprawy. W zasadzie 110-tka była wspólna – w czasie brania Krzysiek spał na dziobie po zarwanej nocy i kiedy zbudziłem go w celu wyholowania ryby, zdroworozsądkowo odmówił: teamwork first. Nieźle się zajechaliśmy w te dwa ostatnie dni. Stąd też moja groźna mina – z wody zeszliśmy do bazy tylko na kawę i natychmiast wróciliśmy na łowisko, bo gryzły bestie.

W planach mam mały artykulik, bo naszło mnie trochę przemyśleń w drodze powrotnej. Nie będzie to właściwie relacja, a trochę dywagacji nt. łowienia na nieznanej wodzie.

Fajne czarnuchy :D

pozdrawiam

wujek

Woda b. ciemna, ale chyba żyzna. Woda zaczerpnięta wiaderkiem aż kotłowała się od oczlików. Niektóre szczupłe były aż wzdęte z przeżarcia, a inne miały budowę typu „buldog”: grube, wysokie i krótkie cielsko i potężny łeb.

Za to ta sztuka niemiecką „flotę” zeżre Hubert przesłał foty, zatem wstawiam wcześniej.

.

Okoliczności połowu:

- późny poranek (8:50) po dwóch dniach łowienia fikotów; normalne ryby w ogóle nie brały i na żerowanie czekaliśmy jak na szpilkach – za to jak zaczęły gryźć, to w środku dnia ryby 80-90cm brały praktycznie we wszystkich typach miejsc,

- ryba została złowiona na wyniesieniu dna z plosa 12 m na płytki blat w okolicach wyspy 5-6m, bliskie sąsiedztwo głównego plosa,

- przynętą była Rapala Magnum 18 floating, srebrna z brązowym grzbietem, niezawodna przy w miarę dobrym żerowaniu, trolling z uchwytu, prędkość w granicach 4,4 km/h,

- wędzisko Czarna Mamba 40lb, plecionka PP 50lb, Daiwa Luna 200, kotwice Owner 1/0

- ryba została przytrzymana przy burcie gripem, wypięta w wodzie (zahaczona delikatnie w nożyczkach) i podniesiona oburącz do pomiaru i zdjęcia.

EDIT: po obejrzeniu filmu z holu poprawiam: jednak wypiałem już w łodzi :D

post-313-1348915588,2227_thumb.jpg

post-313-1348915588,3161_thumb.jpg