Tomas Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Arek,następnym razem ja też biore marchewki na ryby i przy piwku sobie dziabne dżerka. Fajne rybki i mam nadzieje,że na następnej naszej wyprawie też mi pstrykniesz fotkę z co najmniej takim szczubełkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Pięknie, Arek. Widzę, że się zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Widzialem go najpierw na fejsie. Ladny. A koledzy, tam gdzie ci proponowalem, to juz maja 114, 110, 103 i drobniejsze...w 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Piękne halloweenowe mamuski Panie Arku,ile miała ta większa?Myślałem że spotkamy się na wodzie i zamienimy słowo,ale nasze ścieżki się nie przecieły <_<.Może innym razem.A to moja grubaska.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Piękne halloweenowe mamuski Panie Arku,ile miała ta większa?Na szybko mierzone 80 pare - zaczeły właśnie brać i koleś szybko mierzył i pstrykał i foto alla Zanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 dobra fotka, a stawiałem na grubo ponad 90 do metra.To ja byłem bliżej celu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Tez bym sobie takie potworki połowił, choć nie koniecznie na żywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Biorąc pod uwagę fakt, że kręgosłup szczupaka nie jest boronową pałą do gry w golfa to nabrane samice z filmu mają bardzo przej...e. Nawet w celach pozyskania ikry nie manipuluje się rybami w takim stanie biorąc je za łeb i ogon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Rany co za ludzie, wszędzie znajdą choćby maleńki powód żeby szpile wetknąć i krytykować . Więcej luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Rany co za ludzie, wszędzie znajdą choćby maleńki powód żeby szpile wetknąć i krytykować . Więcej luzu. A może to nie szpila, a dobra rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Mi doradza czy Vagnerowi, który notabene jest ichtiologiem i raczej wie jak się z rybami postępuje. Poza tym podczas pozyskiwania ikry ryby są dużo bardziej wyginane i jakość im to nie szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Mi doradza czy Vagnerowi, który notabene jest ichtiologiem i raczej wie jak się z rybami postępuje. Poza tym podczas pozyskiwania ikry ryby są dużo bardziej wyginane i jakość im to nie szkodzi. Vagner to nie wiem czy jest najlepszy przykład. Dużo dziwnych historii o nim słychać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Ja plotek, w dodatku niesprawdzonych nie powtarzam. Mówić o ludziach można dużo, a zazdrość rodzi niestworzone historie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 A może chodziło o moje zdjęcie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Nie, o filmik gdzie Vagner łowi szczupaki z pod lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 dla mnie nie istnieje temat -lowienie szczupakow z pod lodu- to jest generalnie zywiec . Oczywiscie sa ludzie ktorzy kochaja lod i te lowienie ...moge to zrozumiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Jerry, ja się jak najbardziej zgadzam, dlatego napisałem, ze nie koniecznie na żywca. Chodziło mi tylko o wielkość ryb. Takie bym sobie połowił. I generalnie tylko o to A wywołała się jakaś niepotrzebna dyskusja, zresztą już nawet nie wiem która z kolei o tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Jerry, ja się jak najbardziej zgadzam, dlatego napisałem, ze nie koniecznie na żywca. Chodziło mi tylko o wielkość ryb. Takie bym sobie połowił. I generalnie tylko o to A wywołała się jakaś niepotrzebna dyskusja, zresztą już nawet nie wiem która z kolei o tym samym. Czy ja wiem czy niepotrzebna. Dyskusja to dyskusja. Kłótni tu nie było, a dzięki takim dyskusjom ludzie uczą się właściwie postępowac z rybami.Właśnie dzięki takim polemikom sam dużo się dowiedziałem i ryby, które wypuszczam są w zdecydowanie lepszej kondycji niż było to kilka lat wstecz. Pewnie jeszcze sporo muszę się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Chodzi mi o ryby na filmie i nikomu nie wtykam szpili. Takich ryb, podczas pobierania oocytów nie podnosi się w ten sposób, nawet dlatego, że dojrzałe komórki wyleciały by z nich na ziemię jak groch z rozdartego wora. Tak dużymi rybami i w takim stanie manipuluje się za pomocą specjalnych noszy. Nie trzeba mieć dużej wyobraźni by domyślić się jak mocno obciążony jest podczas takiego podnoszenia kręgosłup takiej nabranej samicy. Ryby żyją zawieszone (m.in. dzięki pęcherzowi pławnemu) w medium gdzie nie ulegają sile ciążenia jak organizmy lądowe więc ich szkielet nie jest przystosowany do dźwigania masy ciała poza wodą. Należy też zwrócić uwagę, że ryby się szamoczą i upadają na lód ich masa powoduje, że nabierają przyspieszenia powodującego pękanie gonad a tym samym powstawania stanu zapalnego w obrębie jamy ciała. Nie zazdroszczę temu Panu złowionych okazów, nawet nie patrzę na to z pozycji wędkarza ale właśnie ichtiologa i tylko żal mi tych pięknych ryb. Wystarczyło je odpiąć w przeręblu i wszystko było by pięknie a film podwodny by wystarczył za pamiątkę, wywalanie ich na lód i podnoszenie jest zwyczajnie niesmaczne, pamiętajmy, że te ryby są wypełnione ikrą, która składa się z tysięcy komórek otoczonych delikatnymi błonami, te wielkie samice mogą mieć nawet pół miliona ziaren ikry. Nie jestem fanatykiem i nadgorliwym obrońcą każdej złowionej ryby ale to co widać na filmie nie wygląda najlepiej ot i wszystko. Ciekawy jestem jaka była by reakcja na scenę gdzie ktoś w podobny sposób podniósł by ciężarną kobietę? i jak by wyglądał jej kręgosłup po takiej zabawie? Wiem, że ryba to ryba ale jeśli ktoś chce ją zjeść to niech da jej w łeb i tyle. Nie raz widziałem duże, żywe, opuchnięte ryby z zakażeniem wewnętrznym i przyznam, że widok jest okropny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 To po co w ogóle łapać? Może lepiej się zastanowić nad zmianą hobby, wtedy na pewno nie będzie się zadawało bólu rybie i nie przysparzało jej niepotrzebnego stresu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 To po co w ogóle łapać? Może lepiej się zastanowić nad zmianą hobby, wtedy na pewno nie będzie się zadawało bólu rybie i nie przysparzało jej niepotrzebnego stresu... A może w ogóle znieść okresy ochronne i łowić ryby podczas tarła?Pytanie - gdzie jest granica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Rozmawiamy o konkretnym przypadku. Jeśli moja interpretacja filmu jest uważana za bezsensowną i bzdurną paplaninę proszę wykasować moje posty i uważać, żąglowanie wielkimi-pełnymi ikrzycami za miłe wędkarskie wrażenia. Z mojej strony to już wszystko na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 To po co w ogóle łapać? Może lepiej się zastanowić nad zmianą hobby, wtedy na pewno nie będzie się zadawało bólu rybie i nie przysparzało jej niepotrzebnego stresu... A może w ogóle znieść okresy ochronne i łowić ryby podczas tarła?Pytanie - gdzie jest granica?Tak, masz rację! Problem to przepisy - na niektórych okolicznych jeziorach zakazuje się spiningu od 1 stycznia do 31 maja. Na innych obowiązują tylko okresy ochronne ryb. Prawda jest taka, że niektórzy pojadą na jezioro, np na okonie a inni będą kłusowali na spina szczupaki. Drugi problem to łowienie podlodowe w w.w. okresie. Szanse na złapanie kogoś z nieprzepisowym szczupakiem/sandaczem jest praktycznie 0. Dodatkowo niszczona jest populacja okoni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinos25_ac Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Witam serdecznie ja się w ogóle dziwię że np.okoń,kleń czy jaź nie mają okresu ochronnego czy są te gatunki gorsze od innych? film jak film po co wyciągać takie ryby przez dziurę w lodzie ten ostatni ledwo się w nią mieści Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Rozmawiamy o konkretnym przypadku. Jeśli moja interpretacja filmu jest uważana za bezsensowną i bzdurną paplaninę proszę wykasować moje posty i uważać, żąglowanie wielkimi-pełnymi ikrzycami za miłe wędkarskie wrażenia. Z mojej strony to już wszystko na ten temat. Oglądałem ten film rok, czy dwa lata temu. Wrażenia miałem podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi