Skocz do zawartości

PENN ATLANTIS

Baars

Rekomendowane odpowiedzi

panowie,

czy macie problem ze sargusem taki jak ja?

mianowicie strasznie robi brody przy zapełnionej szpuli,nawet gdy ociełem dobre 30 m problem nie ustępował do momentu gdy odległość plecionki od rantu szpuli wniosła około 0,5 cm. Nie wydaje mi się ?źe problem le?źy po stronie jakości nawoju linki-plecionkę układa ładnie. Plecionka te?ź jest dobra PP.

M?łj sargus nie ma problemu z brodami. Natomiast mam pytanie co do wytrzymałości. Mianowicie czy penn sagrus 4000 wytrzyma na wisle prace z kijem do 60 gram i plecionka 20 lbs? (gumy na cięzkich gł?łwkach i woblery). Czy moze dokupic slamera 360 (napewno atutem bedzie tu nizsze przeło?źenie). Ile mocniejszy jest slamer od sagrusa. Czy są jakieś alternatywy np ryobi arctica 5000-6000, okuma salina 45-55, jakies metalowe abu w okolicach 400 gram?

pozdrawiam

matpgt

Nie miałem slammera ale sargusa 4000 u?źywam 4 rok i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Z pewnością wytrzyma cię?źkie przynęty ale na ile i czy lepiej od slammera to tego nie powiem.

M?łj sargus spokojnie podbija z korby 30 g ł?łwki bez jęknięcia. Nie wyobra?źam sobie jigowanie z wędki i wybieranie luzu – brak kontaktu z przynętą.

• 2 tygodnie później...

odgrzeje kotlecika...

Jako, ze kupilem sobie taka smieszna wedke na morze na makrelowe przewieszki (przywieszki?) - wyglada jak polaczenie morskiej paly z quiverem (koncoweczka, ze okonek ugnie a c.w. 150g) i przez szczytowe przelotki moja standardowa zylka morska (0,45) nie przechodzi kupilem sobie 0,28 i nawinalem na lezacego odlogiem exage - ale podejrzewam, ze po kilku wypadach na morze diabli go wezma (nie szkoda mi go) i trzeba bedzie kupic cos innego (bo morskie katuchy standardowe mam w rozmiarach 8500 i w gore...)

do tego chcialem kupic jakis kolowrotek na kajak i pomyslalem, ze do obu okazji nada sie atlantis (conquer) jako, ze mozna go nasmarowac (w razie wywrotki z kajaka lub co uzycie na morzu) bez babrania sie z milionem srubek, ale w sumie jak tak pomysle to to rozwiazanie moze bardziej szkodzic jak pomagac i tu pytanie do uzyszkodnikow - nie leci syf do srodka sam z siebie?

• 1 rok później...

Witam kolegów mam penn atlantisa 2000 kreci 2 sezony wiele razy zamoczony i dalej chodzi jak nowy.Posiadam też battle 3000 i 4000 po dwóch sezonach i wszystko jak w najlepszym porządku.Nie wspominając o slammerach 560l i 760l.Myślę,ze jeżeli chodzi o penny jeszcze raz polecam na żadnym się nie zawiodłem.Pozdrawiam i połamania

• 3 miesiące temu...

Witam kolegów mam penn atlantisa 2000 kreci 2 sezony wiele razy zamoczony i dalej chodzi jak nowy.Posiadam też battle 3000 i 4000 po dwóch sezonach i wszystko jak w najlepszym porządku.Nie wspominając o slammerach 560l i 760l.Myślę,ze jeżeli chodzi o penny jeszcze raz polecam na żadnym się nie zawiodłem.Pozdrawiam i połamania

• 1 rok później...

A ja atlantisa 2000 mam już 4 rok. On chyba u mnie ma najbardziej przerąbane ;) Obsługuje lighta, boczny trok, pickera , feedera do 70g. Na komercji wyjął nawet parę karpi 6-11 kg ;) Wrażenia to na nim nie robi ;) Z góry zaznaczam, że na w szafeczce mam w czym wybierać ;) Z pennów też.  Ale atlantis ma dożywocie. Gdyby któryś z kolegów miał dojście do dwu tysiączki w dobrej cenie to będę wdzięczny za info ... 

• 7 lat później...

witajcie, czas na złotą łopatę ..? ale w temacie puszcza mi łożysko oporowe w Penn atlantis 4000 a przyznaję, że lubię ten kołowrotek. serwisu znaleźć nie mogę ma ktoś jakieś namiary najakiś tajemny serwis pEnn czy poprostu go nie ma po tej stronie oceanu ? lub ma takie łożysko w szafie ?

pozdrawiam