Skocz do zawartości
  • 0

silnik elektryczny ankieta

gryzon

Pytanie

witajcie

wiem, że tematów jest mnóstwo - czytam i próbuje poskładać to do kupy, ale może moderatorzy zrobili by mała ankietę co to marek silników?

chodzi tylko o firmę i moc.np. minn kota, ospian, haswing i ile lbs?

wtedy będzie największy obraz silników które używają wędkarze a także pokaże jaki silnik kupić:)

pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pominęliśmy jedną z najważniejszych zalet wszelkiej maści silników MK.

Podczas trollingu śruby MK wydają wibracje wprawiające ryby w jakiś amok. Właściciele MK mają o 90% więcej brań niż właściciele chinoli :)

Nie potwierdzam tej teorii. :(

Za mocno przereklamowana. ;)

• 0

A wiec zaczynamy melodie od nuty tedur jak trojan prży akompaniamencie 130ah i pełnej mocy na kipawa z kotwica 50kg opuszczona. A po 20 min wedle uznania

Jest moc z tą kotwicą. Ale jak nie ja, to kto inny da radę  :lol:. Już słyszę melodię napreżonej liny grającej na wietrze :P

• 0

Miałem Haswing 55 bez maxa i pływałem w różnych warunkach na dużych jeziorach. Teraz kupiłem Haswing 2hp bo chciałem więcej mocy i trochę przyspieszyć mój ponton. Za Haswing 2hp dałem 2070zł  za Haswing 55 dałem 890zł.  Fakt są to dwa różne silniki. Jednak zarówno jeden i drugi zdecydowanie tańszy od MK w swojej "klasie". 2hp jest tańszy od MK 55LBS z maxem. Fakt cena była dla mnie czynnikiem decydującym, jednak myśląc o bezpieczeństwie szukałem jak największego silnika na jaki mnie stać. Pływam rekreacyjnie i jak pogoda jest słaba to nie wypływam. Choć miałem raz sytuację, że uciekałem dlatego pomyślałem o zmianie choć ponton szedł mimo zmagającej się fali i wiatru.

Ale teraz puenta moich przemyśleń na ten temat. 

1 Wszyscy, którzy posiadają silniki chcą pływać ale nie każdego stać na MK(bez względu na to czy są lepsze czy poprostu tylko droższe) dlatego warto mówić o najlepszych alternatywach.

2 Wybór silnika- powinienem też wybrać do tego jak go chce użytkować. Pływam często w różnych warunkach sięgam po najlepszy, Jak mnie nie stać to sięgam po średnią półkę. Jak chcę tylko się pobawić w trakcie jednych wakacji przez tydzień biorę najtańszy. 

To jest jak z wyborem sprzętu budowlanego. Zawodowcy biorą Makitę, Ja wziąłem średni sprzęt do domu, który mi starsza a dawali 3 lata gwarancji. gdybym chciał wywiercić tylko jedną dziurę wziąłbym najtańszą za 30zł. 

3 Bez względu na to jaki kto ma silnik życzę wszystkim bezawaryjności i bezpiecznych powrotów na suchy lad :)

• Like 2

• 0

Koledzy, idzie kupić coś sensownego w cenie tys. plnów do łajby 4m?.

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-minn-kota-endura-c2-40-i6754195185.html

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-haswing-osapian-40-maximizer-hit-i6763139486.html

To są przykładowe silniki w kwocie około 1000 zł plus minus 

Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od silnika w jaki sposób będziesz go użytkował i na jak wielkim akwenie.

Są również inne firm ja podałem tylko przykłady na co można spojrzeć. 

Minn kota uznana firma z długa historią na rynku 2 lata gwarancji i rok na przełącznik 

Haswing z maximizerem 2 lata gwarancji plus dodatkowe dwa po zrobieniu płatnego serwisu za 60zł czyli razem 4 lata na wszystko 

Być może potrzebujesz mniejszego silnika być może większego wtedy ceny się zmieniają.

Małe jeziorko mały silnik, duże jeziorko duży silnik. 

Trolinguję biorę z maxem pływam z punktu A do B na full prędkości biorę bez maxa 

Tak jak napisał kolega 

co znaczy sensownego ? jakie sa Twoje  wymagania?

Względem tego dobieram silnik

• 0

Moja Minn Kota ma piętnaście lat , piętnaście lat , taka z białą czapką i nie wiem co to jest przełącznik 

Ja mam dwie MK (55 i 42) i w jednej (dużo pływanej-55) zmieniam średnio (+/- jeden miesiąc) co rok. W tym roku nawet sobie kupię zapas by mieć przy sobie i nie wracać na pagajach....Mało tego-olałem oryginał, który jest droższy i kupuję zamiennik, który to ma taką samą żywotność...(sprawdzone). W dzisiejszych czasach płaci się głównie za nazwę, reszta robiona jest na podobnych/wspólnych częściach. Owy przełącznik pasuje nie tylko do MK, ale również do prawie wszystkich innych silników, więc o czymś to świadczy.