Guzu Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam, Chcialbym zapytac o polecany obiektyw staloogniskowy do Canona.Interesuje mnie amatorskie szklo w dosc ekonomicznym segmencie cenowym. Wazne by mial pewny AF i dobrze oddawal barwy... Przeznaczenie : zdjecia wedkarskie wykonywane na lodzi (pontonie)zdjecia imprezowe wykonywane we wnetrzach. Obiektyw ma stanowic uzupelnienie do uniwersalnej spacerowki 28-135. Ma byc tym jedynym zabieranym na poklad podczas wypraw wedkarskich. Bede wdzieczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 HejPróbowałem Canon 28 mm EF f/2.8 - na małej łódce trochę za wąsko, więc gdybym miał stawiać na jak najtańszą stałkę Canona do łódki - to rozważałbym Canon 24 mm EF f/2.8 Ty łowisz na łodziach większych niż 4 metry - więc ze stajni Canona nie pozostaje nic innego niz zakup Canon 28 mm EF f/1.8 USM Ja na razie jednak pozostaje przy swoim Tamronie - jego niedoskonałości podciągam fotosklepem PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dzieki Arku za odpowiedz. Lodzie na ktorych plywam tu maja ponad 4 metry fakt, ale posiadany przeze mnie ponton to 360 cm dlugosci...wiec krotka ogniskowa sie przydaje. Na razie zegnam sie z Tamronem : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=18035&am p;start=0& Jak wykonam ruch ze stalka - dam znac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ja bym sie jeszzce z tym przeszedl do serwisu (zakladajac, ze powodem sprzedazy jest zla jakosc nie do zaakceptowania) bo Canona aparaty miewaja problemy ze wspolpraca ze szklami prod. niezaleznych. Gumop.s. Stalki fajna rzecz - wypada miec ze 3-5sztuk, zeby obgonic temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Zdjecia sa OK.Gumo rzecz w tym ze ide w kierunku 28-135 jako obiektywu glownegowiec bedzie mi brakowalo krotkiego czegosStad ta idea ze stalka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Daniel, 24mm daje radę nawet na jednostce 3.3m...No chyba, że będziesz focił 2 metrowego wunsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Daniel, 24mm daje radę nawet na jednostce 3.3m...No chyba, że będziesz focił 2 metrowego wunsza A 200+ jest w grafiku na ten rok zaplanowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 No to pozostaje fiszaj i prostowanie w fotoszopce ... dzołk ofkors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Podejme trud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Canon EF 28/1.8 USM. Szeroko, jasno, szybko, kompaktowo. Bardzo dobry obiektyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Canon EF 28/1.8 USM. Szeroko, jasno, szybko, kompaktowo. Bardzo dobry obiektyw. I drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 1700zł za kompletne szkło dla amatora i na prawdę wielu zawodowców. Czy to dużo? To zależy. Wolę mieć dwie dobre stałki niż najlepszego nawet zooma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Guzu, 28mm to wcale nie jest jeszcze szeroki kat(chyba ze odzalujesz na pelna klatke <_<) ...rozwaz 24 moim zdaniem - zwlaszcza jak jest plan - 2m na 4m -latwo sprawdzisz - zabierz tamrona na ryby i zablokuj go na danej ogniskowej... Zbyt szerokie znowu przy portrecie nie wyglada dobrze... Jak zawsze...jest kilka ale Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Guzu, 28mm to wcale nie jest jeszcze szeroki kat(chyba ze odzalujesz na pelna klatke <_<) ...rozwaz 24 moim zdaniem - zwlaszcza jak jest plan - 2m na 4m -latwo sprawdzisz - zabierz tamrona na ryby i zablokuj go na danej ogniskowej... Zbyt szerokie znowu przy portrecie nie wyglada dobrze... Jak zawsze...jest kilka ale Gumo No wlasnie Pawel. Masz 200 % racji. Zawsze jest jakies ALE...a poza tym jak bede mial obiektyw od 28 (zoom) to stalki raczej 28 nie wezme.Az takim fetyszysta nie jestem by wyjac 1700 PLN na taka sama ogniskowa jaka bede mial, chocby teoretycznie, dostepna w zakresie zoom-a. Takze jesli podejme ruchy to w kierunku czegos krotszego. 24 albo 20...Ale mam watpliwosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Po pierwsze 28mm to nie jest szeroko.Na APS-C to taki szeroki standard wychodzi.Ostatnio nabyłem 28mm pentaxowy i myślę że 28 na łódkę da spokojnie radę do portretu.Jeżeli ma być z krajobrazikiem jednocześnie to chyba na dzień dzisiejszy najlepszą propozycją bez względu na system,w kategorii jakość/cena będzie Samyang/Falcon 14mm/f2.8.Przy tego typu obiektywie brak AFu aż tak srasznie nie doskwiera ponoć .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Przepraszam, wystrzeliłem z tym 28mm bo to wydało mi się oczywiste, a kolega może mieć korpus aps-c. Do aps-c sensownych, szerokich stałek niestety brak, bo taki instrument musiał by mieć 15-20mm. Ja bym się uzbroił w Canon EF 10-22 lub EF 17-40L a do tego ew. coś do detalu czy portretu, przykładowo EF 50/1.4. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Puszka ktora dysponuje to 500 D, zatem mnoznik... A nie ma jakis kundelkow godnych polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Są jasne Sigmy , ale jak z nimi jest to wiadomo...loteria ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Kup sigmę 10-20 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ciekaw jestem jaki tez portrecik z tego wyjdzie?...to jest juz tego typu obiektyw, ze robiac fotke widac wlasne buty. A zeby nie wyszedl cien trzeba sie cofac zdrowo (chyba ze sie robi pod slonce <_< ) Filtry to tam w ogole cos jeszzce daja? (zakladam ze da rade zakrecic) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 20mm na tym obiektywie to standardzik 35mm. Żadnych zniekształceń nie będzie. Filtry spokojnie działają ale trzeba celować w slimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Kup sigmę 10-20 mm. Moja opinia na temat tego szkła :1. Zdjęcia do periodyków wędkarskich - polecam2. Zdjęcia na własny użytek - odradzam Efekty jakie można uzyskać tym szkłem są naprawdę fajne, ale pod jednym warunkiem trzeba dobrze poznać to szkło. No i cena ok. 2000PLN - jest ok dopiero wtedy kiedy poza wędkarstwem lubimy robić krajobrazy (lub jak mój serdeczny kolega do którego to szkło należało - klatki schodowe ), w przeciwnym wypadku lepiej spożytkujemy te pieniądze kupując stałkę np. wymieniana wcześniej dwudziestka czwórka. Poniżej przykład jak karykaturalnie można pstryknąć ta samą rybę rzeczoną sigmą (na tej samej ogniskowej) i dlaczego pisałem wyżej o nauczeniu się tego szkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Sigma jest fajna, choć w temacie plastyki daleko jej do stałek. No i te mydlące rogi przy dużym otworze względnym ( podobnie jak Tokina 12-24/4) oraz dystorsje o których wspomniał Arek. To typowe szkła landshaftowe , choć na długim końcu mogą być w miarę uniwerslane. Do fotografi wędkarskiej poleciłbym Tamrona 17-50/2.8 którego defacto posiadasz), lub jakąś stakę w przedziale 20-24mm ( niekoniecznie 1.8 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Mnie też się wydaje, że ten Tamron jest OK no ale Guzu chce coś szerokiego, a dla mnie 35mm to taki standardzik a nie szerokie szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Na razie bedzie ten od 28 USMjak sie przekonam ze mi brakuje, to podrapie kieszen i bede dzialal w kierunku krotkiej ogniskowej Dziekuje za pomoc i rzeczowe odpowiedzi na moje pytania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi