Skocz do zawartości

Materiały do wykonywania korpusów woblerów

Rekomendowane odpowiedzi

Oczka można nawet w Balse wkręcać tylko trzeba wiedzieć na jakim kleju i trzeba mieć taką Balsę.Znaczenie ma długość wkrętów i kąt pod jakim są montowane.Tu masz 196cm na mój wobek przyłów przy Bolkach.Konstrukcja na wkrętach.Takich przyłowów było kilka w 2012r.

post-46714-0-72919400-1358339921_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy

Ja dodam tylko do tego co Tomek napisał, że trzeba odpowiednio dobrać średnice wiertła aby nawiercony otwór pod wkręty był o jakieś 0,2 - 0,3 mm mniejszy od grubości skręconego drutu. Daje to pewność, że po wkręceniu utworzy się "gwint" (drewno/drut stalowy) i da się wyjąć nawet większe ryby albo kalosza pełnego mułu bez utraty woblera. Pozdrawiam

Zima jest najlepszym okresem do pozyskanie drewna,ponieważ drzewa są jakby w letargu i nie pobierają soków. Ja właśnie tak pozyskuję drewno lipy i olchy. Grubsze kawałki tzn średnicy od 10cm do 25cm tnę na metrowe odcinki i zostawiam na strychu na rok do wysuszenia. Mniejsze srednice włącznie z gałęziami można wysuszyć w temperaturze pokojowej w ciągu miesiąca. Ważne aby nie pozbawiać drewna z kory przed suszeniem. Zawsze się zdarza że koniec jest lekko spękany ,wtedy odcinamy kawałek patrząc dokąd sięgają spękania.

Zawsze trzeba pomyśleć wcześniej o drzewie, bo na szybko nic nie zdziałamy.

• 1 miesiąc temu...

,,Paździerz" nabiera kształtów i kolorów :) zdj na sammym dole tak jak pisałem zaczynają się efekty kombinacji z MDFem tylko ster jeszcze i zobaczymy jak z jego pracą będzie :)

Duże szczegółów do poprawy jak niekształtne oczka itp ale to tylko wersja testowa więc nie wkladałem w niego aż tyle precyzji...

http://jerkbait.pl/topic/20695-cusie-imitacjewobler%C3%B3w-p/#entry1226401

• 3 tygodnie później...

O stery polecam zagadnąć tutaj ;)

http://jerkbait.pl/topic/10515-stery-do-woblerow-z-poliweglanu-wycinane-na-cnc/

bardzo dobra jakość i precyzja wykonania :)

co do drutu nie widziałem na forum takich ofert (prócz nadwyżek, które ktoś czasem posiada i chce się kawałkiem podzielić)

Wszystko jeszcze zależy od ilości jakich potrzebujesz...

• Like 1

Ja swoje wobki robiłem na początku z lipy, potem d...a urosła i przerzuciłem się na balsę, bo niby łatwiejsza w obróbce... Teraz na dniach zakupiłem żywicę poliuretanową i zamierzam odlewać. Na początku zastanawiałem się nad pianką ale porobiłem parę modeli z fakturą na całości korpusu i nie sądzę, żeby pianka dała takie odwzorowanie jakie bym chciał. Wszysko gotowe, kształtki tylko polakierować i w silikon. Szalony plan jest taki, żeby wyjąć z formy gotowy korpus uzbrojony w stelaż, jeszcze do lekkiej obróbki, wycięcia rowka na ster i na lakiernię :). No i zastanawiam się czy da się żywicą (huntsman fc 52) zalewać formę dwuczęściową taką składaną i bez wlewu, bo tutaj nie miałbym problemu z włożeniem stelażu, a jak nie to jak umieścić stelaż w formie jednoczęściowej, jakieś pomysły? Pomysłodawcy obiecuję, że bedzie mógł efekty prac przetestować w okolicach maja :)