Skocz do zawartości

Straszne problemy z cienką plecionką!

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

Na plecionki łowię już ładnych kilka lat i jak do tej pory nie miałem z nimi za dużych problemów,aż zacząłem stosować cieńsze rozmiary do łowienia okoni.

Zacząłem od kamatsu 0.04mm i już po kilku rzutach zaczęły się problemy,co kilka rzutów przy wymachu na plecionce robiły się supły,tak że po dwóch dniach łowienia 100m poszło się walić  :o łowiłem małymi kopytkami na główkach 3-5g,pomyśłałem,że może to wina nowego kołowrotka (Abu Orra)który być może mi ją skręca,więc zakupiłem Daiwe Caldie 2000,wędkę do 10g i nową plecionkę PP 0.06mm.

Pierwszy dzień bez problemów,a na drugi się zaczęło,co kilka-kilkanaście rzutów kolejne supły i kolejne metry do odcięcia,a później zwoje plecionki zaczęły wchodzić pod siebie,tak,że nawet były problemy z odcięciem kolejnych metrów ^_^

Miałem zapasową wędkę do 18g z PP 0.10mm i tu o dziwo ta grubość nie plątała się wcale.

Miał ktoś może podobnie?Czy to ja coś robię nie tak?Tylko co????

Proszę o pomoc.

No ja właśnie nie oszczędzam,kupiłem PP  za 90zeta,a teraz ,aż się boję kupować następnej,bo jak znowu starczy na 2 dni? :D narazie przewinę sobie tą 0.10,choć to troszkę przy grubo do takiego zestawu i takich przynęt,a do żyłki też nie chcę wracać,bo nawet przy fluorocarbonie brania w opadzie są słabo wyczuwalne. :huh:

Podałem Ci kilka opcji gdzie cienkie rozmiarówki są dobrej jakości. PP to tasiemka, ale dobra tasiemka i grubsza do multika mi nie przeszkadza. itp. nie ma co się rozwijać, szkoda prądu. Kup sprawdzoną, szczególnie jeśli cienkie to polecam japońce, jeśli nie oszczędzasz to drożej: duel i wyższe modele sunline, ygk, varivas też, o plećce xzoga generalnie też złego słowa nie powiem.

Poczytaj wątek na temat  Ryobi Slama.

Ja po dwóch plecionkach też jestem mądrzejszy i o jakieś 200 zł lżejszy. Orra i slam to bliźniacze konstrukcje. Lekki nie znaczy dobry. Porównaj sobie ślimakowy posuw szpuli shimano jak i orry czy innych tego typu konstrukcji.

U mnie stanęło na zauber 2000 i splątania są incydentalne. Przy cienkiej plecionce być może nie do uniknięcia ale zdarza mi się raz na łowienie. Od nawinięcia nadal cała na szpuli mimo iż minęło już kilka miesięcy łowienia.

Nie śmiałem podważać tezy autora, że to wina plecionki nie młynka, to jednak oczywiste, że od sprawdzenia tego się zaczyna...jeśli wszystko się wyjaśniło to temat zmierzałby ku zamknięciu, wątków o kołowrotkach spinningowych na forum hipotetycznie więcej jak w Moskwie rakiet.

Ciężko zdiagnozować problem. Ja też łowię Kamatsu ((za pisanie bzdur o pisaniu na opakowaniach średnicy plecionki powinni linczować) za oświecenie dzięki @Pitt)). Osobiście nie zauważyłem problemu (0,04 również). Nawet obrotówki nie powodują plątania. 

Czy nawijasz plecionkę pod sam rant? Czy łowisz na obrotówki bez krętlika? Czy sprawdzałeś płynność pracy rolki kabłąka? Więcej grzechów nie pamiętam.

Edytowane przez no raczej

Podałem Ci kilka opcji gdzie cienkie rozmiarówki są dobrej jakości. PP to tasiemka, ale dobra tasiemka i grubsza do multika mi nie przeszkadza. itp. nie ma co się rozwijać, szkoda prądu. Kup sprawdzoną, szczególnie jeśli cienkie to polecam japońce, jeśli nie oszczędzasz to drożej: duel i wyższe modele sunline, ygk, varivas też, o plećce xzoga generalnie też złego słowa nie powiem.

Fajnie wygląda Duel,tyle,że najcieńsza dostępna 0.12  ^_^

Ciężko zdiagnozować problem. Ja też łowię Kamatsu ((za pisanie bzdur o pisaniu na opakowaniach średnicy plecionki powinni linczować) za oświecenie dzięki @Pitt)). Osobiście nie zauważyłem problemu (0,04 również). Nawet obrotówki nie powodują plątania. 

Czy nawijasz plecionkę pod sam rant? Czy łowisz na obrotówki bez krętlika? Czy sprawdzałeś płynność pracy rolki kabłąka? Więcej grzechów nie pamiętam.

Nie nawijam pod sam rant,kiedyś nawijałem ,ale bardziej mi się plątało,gdyż często linka sama spadała ze szpuli,krętlika używam,rolka bez zarzutu.

• Like 1

Te mlynki Abu Orra to się nadają tylko na przewijak.Miałem ten sam problem z s20 i sx30.Nawoj w tych konstrukcjach jest tragiczny.Bardzo gesty nawoj powoduje ściąganie zwojów przez siebie i brody nie unikniesz.

Kup porzadny młynek a zaoszczędzisz nerwów i zaczniesz łowić ryby.

Juz kiedyś o tym badziewiu pisałem.

http://jerkbait.pl/topic/23986-kołowrotek

Edytowane przez adriano

Te mlynki Abu Orra to się nadają tylko na przewijak.Miałem ten sam problem z s20 i sx30.Nawoj w tych konstrukcjach jest tragiczny.Broda za broda.

Kup porzadny młynek a zaoszczędzisz nerwów i zaczniesz łowić ryby.

Juz kiedyś o tym badziewiu pisałem.

http://jerkbait.pl/topic/23986-kołowrotek

O tego Abu to pytałem jednego kolegę  z tego właśnie forum i go zachwalał więc mu uwierzyłem  <_<  teraz zakupiłem Daiwe Caldie A 2000A

Najtańszy varivas, normalna cena w sklepie internetowym w kraju 75zł i się sprawdza, poza tym przyzwoite spiderwire, stren, xzoga, ygk, sunline...nie ma co 10 czy 15zł oszczędzać, bo się zemści.

Gdzie mozna kupic varivasa za 75zl I jaki to model...

No ja właśnie nie oszczędzam,kupiłem PP za 90zeta,a teraz ,aż się boję kupować następnej,bo jak znowu starczy na 2 dni? :D narazie przewinę sobie tą 0.10,choć to troszkę przy grubo do takiego zestawu i takich przynęt,a do żyłki też nie chcę wracać,bo nawet przy fluorocarbonie brania w opadzie są słabo wyczuwalne. :huh:

Sent from my K10000 using Tapatalk

Sorry panowie, że wtrącę swoje 3 grosze, ale po wypróbowaniu plecionki 0,08, później 0,06 (zaznaczam nie robiły mi się brody), doszedłem do wniosku, że do UL-a albo żyłka, albo plecionka 0,04. W ten sposób na głównej szpuli mam Nanofil 0,04 a na zapasowej żyłkę 0,12. Teraz już nic nie stoi na przeszkodzie w podawaniu okoniom mikro jigów a sygnalizacja czułej szczytówki mojego wędziska 1-7g funkcjonuje bez zarzutu.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Sorry panowie, że wtrącę swoje 3 grosze, ale po wypróbowaniu plecionki 0,08, później 0,06 (zaznaczam nie robiły mi się brody), doszedłem do wniosku, że do UL-a albo żyłka, albo plecionka 0,04. W ten sposób na głównej szpuli mam Nanofil 0,04 a na zapasowej żyłkę 0,12. Teraz już nic nie stoi na przeszkodzie w podawaniu okoniom mikro jigów a sygnalizacja czułej szczytówki mojego wędziska 1-7g funkcjonuje bez zarzutu.

Kiedyś dziwiło mnie, jak zasłużeni stażem użytkownicy forum irytowali się czytając herezje, które nawciskali nam marketingowcy. Teraz doskonale ich rozumiem. Niech ktoś mi wytłumaczy, co ma na myśli pisząc o średnicy plecionki. Mnie skutecznie wyleczył z tego @Pitt: http://www.catch-zone.com/plecionki_pod_lupa/

Edytowane przez no raczej

Kiedyś dziwiło mnie, jak zasłużeni stażem użytkownicy forum irytowali się czytając herezje, które nawciskali nam marketingowcy. Teraz doskonale ich rozumiem. Niech ktoś mi wytłumaczy, co ma na myśli pisząc o średnicy plecionki. Mnie skutecznie wyleczył z tego @Pitt: http://www.catch-zone.com/plecionki_pod_lupa/

Niby w czym widzisz problem, wiadomo plecionka to nie jest monolit cylindryczny, umownie można średnicę przyjąć, jedne są bardziej okrągłe, drugie bardziej płaskie jak tasiemki ( w tych jest zdecydowanie większy problem z określeniem średnicy).W wędkarstwie nie musimy się bawić w precyzję zegarmistrzowską.

• Like 3

Nanofil tak, jest super, cieniutki itd. ale też słaby, za dużo się straci przynęty i nerwów przy tym jeśli się łowi w "zaczepowym" łowisku. Od siebie mogę polecić ygk g-soul pe i power eye pee wee, 0.4/0.6. YGK obecnie cały czas używam i jestem zadowolony, a co do pee wee to miałem 0.6 i jakby bardziej okrągła była od 0.4, ale też przyjemna pletka, tylko brudzi strasznie przelotki na początku, jedyna taka wada. Biała ygk natomiast nie brudzi. 

Napisz proszę jakie te plecionki próbowałeś 0.06-0.08. Bo jak "dragonoskie" czy inne takie to się nie dziwie że doszedłeś do takiego wniosku. Taki rozmiar od dragona to na szczupaka bez problemu bym brał... przegrubione tragicznie. 

• Like 1