hudy76 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Niby w czym widzisz problem, wiadomo plecionka to nie jest monolit cylindryczny, umownie można średnicę przyjąć, jedne są bardziej okrągłe, drugie bardziej płaskie jak tasiemki ( w tych jest zdecydowanie większy problem z określeniem średnicy).W wędkarstwie nie musimy się bawić w precyzję zegarmistrzowską.Słusznie piszesz. Ale nie uważasz, że potem dochodzi do paradoksów w stylu: " moja plecionka 0,04 jest ciensza niż twoja". I jeszcze jedna kwestia. Większość świata nie podaje średnicy w mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Słusznie piszesz. Ale nie uważasz, że potem dochodzi do paradoksów w stylu: " moja plecionka 0,04 jest ciensza niż twoja". I jeszcze jedna kwestia. Większość świata nie podaje średnicy w mm. To fakt, jest jedno ale dobrze znać przybliżoną średnicę plećki, by wiedzieć ile na szpuli się zmieści.Mnie nie przeszkadza określanie parametrów w mm czy lb, ważne by opis był w miarę zbliżony do prawdy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 To fakt, jest jedno ale dobrze znać przybliżoną średnicę plećki, by wiedzieć ile na szpuli się zmieści.Mnie nie przeszkadza określanie parametrów w mm czy lb, ważne by opis był w miarę zbliżony do prawdy. właśnie z tą prawdą w opisie jest coś nie na rękę producentom. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Opis jakiś musi być, inaczej pisalibysmy " kupiłem tehron tak na oko... " a jeżeli ktoś ma problem ze średnica to chyba ma też problem innej natury, bo takie duperele nie powinny zaprzatac głowy. Kupować co inni polecają i jest sprawdzone nic więcej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byq44 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Ja uzywam techrona 0,03mm na kolowrotku szekspir mach 2xt oraz sufix nanobraid 0,04mm na szimano nexave i mialem jedna brode. Moim zdaniem to wina kolowrotka. Upewnij sie tez po rzucie ze nawijasz w miare napieta plecionke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Ja też przez 2 miesiące zużyłem ok. 100m PP 0,06mm [emoji19] Ultralajtowe łowienie nie służy mojemu portfelowi. U mnie problemem jest pewnie kołowrotek (brak krzyżowego nawoju linki) Bingo Kołowrotki bez krzyżowgo nawoju nie nadają się na ultra cienkich linek. Pozdrawiam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Bylem nie szczesliwym posiadaczem orry , platala nawet grubsze linki , po czym po 2 tygodniach i tak zajechalem rozmiar 40 przy glowkach 20-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 u mnie na staruszku Shimano Perfection 1000W i fluorocarbonie GABOA Vanguard Varivasa 3lbs nie mam problemów.Wg mnie kołowrotek w rozmiarze 2000 to zbyt duży do tak cienkich linek. Podobny problem miałem przy Pennie Slammerze 360 jak zachciało mi się nawinąć plecionkę 0,10. Broda za brodą się robiła, teraz nie nawijam na szpulę nic innego niż 30 lbs i problem zniknął. Skoro używamy wędek do 10 gramów i mniej , ultra cienkich linek to dopasujmy również kołowrotki do tych linek, bo nie każdy się nadaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezarw Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Przyczyną węzłów na plecionce najprawdopodobniej jest chwilowe hamowanie plecionki podczas wyrzutu. Jeśli nie ma to dużego znaczenia przy grubszych linkach duża masa w stosunku do długości która łagodzi ten efekt (nie ma takich mocnych przejść pomiędzy hamowaniem o luźną linką) to w cienkich plecionkach już jest to problem. Tak jak koledzy piszą może być kilka przyczyn. Na potwierdzenie można założyć cięższą główkę i sprawdzić czy będzie podobny efekt. Moim zdaniem przy dość płaskich rzutach spłatania powinny zaniknąć. Przyczyn może być kilka. Linka blisko blank i podczas rzutu przykleja się do niego, brudne lub złe przelotki no i na samym końcu kołowrotek. Trzeba znaleźć przyczynę.Ja osobiście łowię na PP 0,06, wędka Konger Tango 2,75 1-10 lub Dragon Impulse 1-10. Kołowrotek Shimano Stradic 2500 CI4+. Zero problemów. Ciężar od jakich zaczynam to woblery micro 1g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Panowie to nie wina linek tylko tego badziewia od "Abu".Na dobrym mlynku po nawinieciu super cieniej Momoi Oshikage 3lb nie ma prawa się nic platac.Wiem to z własnego doświadczeniaLuvias '12 1003 latał z oshikage 3LBStella '10 2500s latala z baitviness 0.3 nic sie nie platalo. Edytowane 4 Lipca 2016 przez adriano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) (...)Napisz proszę jakie te plecionki próbowałeś 0.06-0.08. Bo jak "dragonoskie" czy inne takie to się nie dziwie że doszedłeś do takiego wniosku. Taki rozmiar od dragona to na szczupaka bez problemu bym brał... przegrubione tragicznie. MIKADO Octa Braid i masz rację z tym przegrubieniem, ale to ogólnie wada plecionek, czego dowodem jest ostra dyskusja na temat przekroju (nie średnicy) plecionek.To dziwne, używam kołowrotków JAXON Armand i Victus czyli raczej z niskiej półki i jakoś nie doświadczam bród. Jeśli już się zdarzy, to jest to wyjątkowo sporadycznie i najczęściej z mojej osobistej winy.Przepraszam wszystkich i bez urazy ale uważam, że główną przyczyną powstawania bród jest nieumiejętne nawinięcie plecionki a na drugim miejscu nieumiejętne zarzucenie przynęty. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) O ile moge zrozumiec nieprawidłowe nawiniecie plecionki na kołowrotek (za luźno) to jak można nieumiejetnie zarzucać? Edytowane 4 Lipca 2016 przez Jack__Daniels 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Po pierwsze za luźno i na sucho. Nową plecionkę przed nawinięciem na kołowrotek moczę w wodzie przez noc.Po drugie przy wyrzucie, zanim przynęta dotknie wody, hamuję ją przyciskając palcem do rantu szpuli, dopiero wówczas zamykam kabłąk.To wszystko, proste jak konstrukcja cepa. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Poczytaj wątek na temat Ryobi Slama.Ja po dwóch plecionkach też jestem mądrzejszy i o jakieś 200 zł lżejszy. Orra i slam to bliźniacze konstrukcje. Lekki nie znaczy dobry. Porównaj sobie ślimakowy posuw szpuli shimano jak i orry czy innych tego typu konstrukcji.U mnie stanęło na zauber 2000 i splątania są incydentalne. Przy cienkiej plecionce być może nie do uniknięcia ale zdarza mi się raz na łowienie. Od nawinięcia nadal cała na szpuli mimo iż minęło już kilka miesięcy łowienia. u mnie wymiana mlynka na zaubera tez pomogla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 ...więc zakupiłem Daiwe Caldie 2000,wędkę do 10g i nową plecionkę PP 0.06mm.Pierwszy dzień bez problemów,a na drugi się zaczęło,co kilka-kilkanaście rzutów kolejne supły i kolejne metry do odcięcia,a później zwoje plecionki zaczęły wchodzić pod siebie....Łowie białą caldią 2000 z PP 5lbs(0,06) i nie nam żadnych problemów. Nie łowiłeś na obrotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) (...) Nie łowiłeś na obrotówki?Wojtku, a co to ma do rzeczy? Edytowane 4 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Skręcona plecionka może się plątać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Skręcanie plecionki przez obrotówkę, to sprawa marginalna. Każdy kołowrotek ze stałą szpulą, z samej swojej konstrukcji, powoduje znacznie większe skręcenie plecionki lub żyłki niż obrotówka i to już podczas pierwszego nawinięcia, a później podczas każdego kolejnego, więc o czym tu mówimy. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Skręcanie plecionki przez obrotówkę, to sprawa marginalna. Każdy kołowrotek ze stałą szpulą, z samej swojej konstrukcji, powoduje znacznie większe skręcenie plecionki lub żyłki niż obrotówka i to już podczas pierwszego nawinięcia, a później podczas każdego kolejnego, więc o czym tu mówimy.Bzdura 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Miałem kiedyś problemy z Varivasem 0,6 high grade pe...w przeciągu 2 miesięcy poszła do kosza.Łowiłem kijem do ok.7 gram,młynek quantum smoke.Zaczeły się robić brody do tego stopnia,że musiałem ciąć pletkę na szpuli .Zastanawiałem się co mogło być powodem czy aby za ciasno nie nawijałem linki...poszedłem w nanofil i nie mam problemu z brodami.Zdarza mi się łowić obrotówkami,nigdy nie stosuję krętlika i jest wszystko ok .Oczywiście widać,że to tasiemka w porównaniu do tego varivasa ale rybom to nie przeszkadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 BzduraJedno słowo, bez żadnych rzeczowych argumentów. Tak najłatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Krutko i na temat , sprawa wyglada tak. Od 3 sezonow (nie jestem wedkarzem weekendowym zanacze) od kad nabylem dosc dobry starszej daty kolowrotek marki daiwa , lowie na obrotowki czesto i bardzo gesto , nie zaliczylem ani jednej brody , splatania czy innego cuda. Gdy w przypadku poprzednikow , lapalem takie kiksy dosc czesto., bywalo ze wywalalem szpulke nowej plecki po godzinie. Dobre obrotowki nie zauwazylem by skrecaly mi linke nie mam z nimi zadnego najmniejszego problemu chyba ze kretlik jest zapieczony hehe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Skręcanie plecionki przez obrotówkę, to sprawa marginalna. Każdy kołowrotek ze stałą szpulą, z samej swojej konstrukcji, powoduje znacznie większe skręcenie plecionki lub żyłki niż obrotówka i to już podczas pierwszego nawinięcia, a później podczas każdego kolejnego, więc o czym tu mówimy.Owszem,po nawinięciu się skręci,ale podczas wyrzutu wraca do pierwotnego ułożenia,tak na chłopski rozum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietryk Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Moim skromnym zdaniem plątaniu cienkkiej pletki winny jest kołowrotek. Miałem nawiniętą 0,08 na ryobi ecusimie i brody były tak często, że pletki wystarczyło na dwa dni. Teraz mam tej samej firmy pletkę nawiniętą na red arca i brody się skończyły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Według mnie głównym winnym najczęściej jest młynek, ale też często słabej jakości plecionka. Miałem kiedyś taki przypadek że "kongeroska" pletka na młynku dragon maxima plątała mi się strasznie. Zmieniłem ją na PowerPro i problem ustał, a i nawój nawet się poprawił. A niby dwie linki o tej samej średnicy mniej więcej, dziwne bardzo. Natomiast na żadnym zauberowatym młynku ani na żadnej daiwie nie odnotowałem żadnych splątań. Jedynie w team dragonie pletka wkręciła mi się ze 2-3 razy w pokrętło hamulca, ale to akurat jest bardzo prosta sprawa do zrobienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi