Skocz do zawartości

Straszne problemy z cienką plecionką!

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze za luźno i na sucho. Nową plecionkę przed nawinięciem na kołowrotek moczę w wodzie przez noc.

Po drugie przy wyrzucie, zanim przynęta dotknie wody, hamuję ją przyciskając palcem do rantu szpuli, dopiero wówczas zamykam kabłąk.

To wszystko, proste jak konstrukcja cepa. ;)

Tak, dopóki używasz relatywnie ciężkich przynęt >2g. Schody robią się gdy chcesz podać np. 0,5g jiga. Szczególnie często węzełki robiły mi się przy łowieniu na mormyszki w wietrzny dzień.
  • Like 1

Panowie to nie wina linek tylko tego badziewia od "Abu".

Luvias '12 1003 latał z oshikage 3LB

Stella '10 2500s latala z baitviness 0.3 nic sie nie platalo.

Prawda ale nie porównujmy Abu z chociażby Luviasem, bo to chyba nie ta półka. Problemy z cienkimi plećkami=chooyowy kołowrotek [emoji11] [emoji39]

Tak, dopóki używasz relatywnie ciężkich przynęt >2g. Schody robią się gdy chcesz podać np. 0,5g jiga. Szczególnie często węzełki robiły mi się przy łowieniu na mormyszki w wietrzny dzień.

Trudno mi wypowiedzieć się na ten temat, gdyż do ultra lekkiego spinningu i przynęt do 2-3g używam wyłącznie żyłki, a w ostateczności Nanofilu.

u mnie na staruszku Shimano Perfection 1000W i fluorocarbonie GABOA Vanguard Varivasa 3lbs nie mam problemów.

Wg mnie kołowrotek w rozmiarze 2000 to zbyt duży do tak cienkich linek. Podobny problem miałem przy Pennie Slammerze 360 jak zachciało mi się nawinąć plecionkę 0,10. Broda za brodą się robiła, teraz nie nawijam na szpulę nic innego niż 30 lbs i problem zniknął.

Skoro używamy wędek do 10 gramów i mniej , ultra cienkich linek to dopasujmy również kołowrotki do tych linek, bo nie każdy się nadaje

Moja Caldia 2000 jest najmniejszym modelem z tej serii,a gabarytowo i wagowo jest podobna do Shimano 1000

Panowie to nie wina linek tylko tego badziewia od "Abu".

Na dobrym mlynku po nawinieciu super cieniej Momoi Oshikage 3lb nie ma prawa się nic platac.

Wiem to z własnego doświadczenia

Luvias '12 1003 latał z oshikage 3LB

Stella '10 2500s latala z baitviness 0.3 nic sie nie platalo.

pisałem na początku ,że te badziewne Abu zamieniłem na Daiwe z krzyzowym nawojem i problem pozostał.

pisałem na początku ,że te badziewne Abu zamieniłem na Daiwe z krzyzowym nawojem i problem pozostał.

To teraz  czas na coś lepszego-Shimano,jaki model-niech się wypowiedzą eksperci,ale jako,że lubię "stare" konstrukcje,to taki Stradic z systemem aero,który to system pod względem jakości nawoju bije większość "high tech" maszyn (można znaleźć w necie szpulki z nawiniętą jak od linijki pletką lub żyłką),może być antidotum na taką przypadłość :) .

• Like 1

Po pierwsze za luźno i na sucho. Nową plecionkę przed nawinięciem na kołowrotek moczę w wodzie przez noc.

Po drugie przy wyrzucie, zanim przynęta dotknie wody, hamuję ją przyciskając palcem do rantu szpuli, dopiero wówczas zamykam kabłąk.

To wszystko, proste jak konstrukcja cepa. ;)

zgadza sie, bardzo proste. Jednak jest jedno ale, ja nie hamuje przynety, nie przykladam palca i nie mocze plecionki przez noc. Mi sie nie placze i nie skręca, ciekawe dlaczego?
  • Like 1

witam Dodam coś od siebie .Łowię na plecionki juz od bardzo dawna .Pierwsze plecionki jakie były dostępne power pro.015 to była podstawowa plecionka .Po latach trzeba było się przestawić na inne firmy plecionek.Przetestowałem Dawia Tournament 008 ocena po sezonie sznurek.Dragon Jigin braid 010 -ocena pozytywna choć mocno farbuje na początku,DRAGON hm forte  008 .ocena pozytywna .Obecnie na 5+ to nr1 G-SOUL UPGRADE X8 YGK 006.POLECAM .Co do robienia bród to trochę cierpliwości i sprzęt czyli  kołowrotek sprawny dobrej marki .Daiwa 2508 od 8 sezonów .Jedna rada czym większa szpula tym mniej bród.Żadne kołowrotki nie do plecionki o rozmiarze 1000,1500 a nawet nie wszystkie 2000.U mnie 2500 jest normalnie.polecam

Miałem podobne problemy z brodą i myślę że to wina kolowrotka .Gdy używałem  Spro passion 720 z plecionka był to koszmar jakich mało, zmiana kolowrotka pomogła i w żadnym innym nie miałem podobnych sytuacji. Używałem plecionki PP 0,6.

No Panie 0,6 - niezłym powrozem łowisz :)

• Like 3

Miałem podobne problemy z brodą i myślę że to wina kolowrotka .Gdy używałem  Spro passion 720 z plecionka był to koszmar jakich mało, zmiana kolowrotka pomogła i w żadnym innym nie miałem podobnych sytuacji. Używałem plecionki PP 0,6.

Używam 2 Passionów 740 i 740 M i w przeciwieństwie do Pennów (Sargus, Slammer mistrzowie w robieniu brody) zero brody.

Plecionek używam na kołowrotkach JAXON-a Armand 300M i Victus 300M, nie są to kołowrotki wysokiej klasy, a bród nie robią. Plecionka też jedna z tańszych MIKADO Octa Braid, a wcześniej jeszcze tańsza Fine Braid i się nie plątały i nie plączą. Nie plątała mi się również cgyba najtańsza na rynku MISTRALL Shiro, ale wyrzuciłem, bo po kilkunastu godzinach łowienia wyglądała jak dżdżownica w futerku.

To tak w odpowiedzi na twierdzenia "tylko dobrej klasy kołowrotek", "tylko najlepsze, najdroższe plecionki".

- na starym technium 1000 nawet "jedwabna" 0,08 made in japan zrobiła mi RAZ brodę - rzuciłem paprochem 1g pod wiatr. Ale pletka miała inne wady. Natomiast to mnie przekonuje że spowolniony wormshaft to nie jest tylko "chłyt martetindowy". To ma sens.

- co do mistrall shiro to jest nieźle przegrubiona , ale pomijając ten fakt bardzo ją lubię. Mocna, i nie traci mocy nawet po wiślanej wodzie, alw zaznaczam że nie próbowałem cienkiej tylko tą opisaną jako 0,13 , realnie wyglada jak PP "0,15" czyli jeszcze więcej

A jak już jest mowa o Varivas PE tej najtańszej niebieskiej - to znam przeliczniki PE <=> mm , tyle że znane mi pletki mają opisy lekko bzdurne a do nich muszę porównać. Jaki Varivas bedzie tak gruby jak dragom maxima 0,08 albo jakieś inne porównania do budżetowych pletek , shiro, octa braid, jiggin braid, robinson titan?

• Like 1

• 1 rok później...

Witam,

Mam pewne pytanie bo w zeszłym roku kupiłem plecionkę japońską #0,4 i nawinąłem ją na rybi slam pod wędkę okoniową. Niestety co wypad robiły mi się ze 3-4 "brody" podczas rzucania i czasem musiałem urywać po kilka/kilkanaście metrów plecionki. Plecionka nie starczyła mi nawet na jeden sezon:/ Wcześniej miałem nawiniętą plecionkę nanofil 0,08 i też robiły mi się brody a później jak nawinąłem żyłkę 0,12 to takich przebojów nie miałem, wszystko jest super, nawet raz mi się nie zrobiła broda. Czy możliwe, że ten kołowrotek nie nadaje się do tak cienkich plecionek??? Czy macie jakieś pomysły i jakieś podpowiedzi?? Zbliża się sezon i chciałem kupić plecionkę japońską #3 lub 4 ale się boję bo to za drogie żeby się denerwować, urywać itd:( Dziękuję i pozdrawiam!

Możliwe. Kumpel też miał taki problem. Nie pamiętam co to była za plecionka ale po zmianie na Techrona 0,04 problem minął. Ja się szybko oduczyłem kupowania kołowrotków bez ściętego rantu szpuli.

A co ma rant szpuli wspólnego z brodami? Sam system nawoju jest istotny i to czy w miarę ciasno się linke nawija, niestety przy bardzo lekkich przynetach czy wietrze tańsze kołowrotki mogą brodzic A może nie tyle tańsze co te z mniej dopracowanym systemem nawoju.

A co ma rant szpuli wspólnego z brodami? Sam system nawoju jest istotny i to czy w miarę ciasno się linke nawija, niestety przy bardzo lekkich przynetach czy wietrze tańsze kołowrotki mogą brodzic A może nie tyle tańsze co te z mniej dopracowanym systemem nawoju.

Brodziła mi nawet Stella millenium a nawoj ma ładny ... [emoji48] czasem problem tkwi w używanych przynętach (zmiana cięższej na lżejszą) wiatr napewno też może przeszkadzać... Zauważyłem że często jest problem z pierwszym po zamknięciu kabłąka nawinietym odcinkiem... Przynęta nie stawiajaca oporu wodzie lub też zwijanie nadmiaru linki po rzucie zanim nie nastąpi napięcie linki i ciasniejsze jej nawijanie na szpulke....

Pozdrawiam, Tomasz eS

• Like 2

Brodziła mi nawet Stella millenium a nawoj ma ładny ... [emoji48] czasem problem tkwi w używanych przynętach (zmiana cięższej na lżejszą) wiatr napewno też może przeszkadzać... Zauważyłem że często jest problem z pierwszym po zamknięciu kabłąka nawinietym odcinkiem... Przynęta nie stawiajaca oporu wodzie lub też zwijanie nadmiaru linki po rzucie zanim nie nastąpi napięcie linki i ciasniejsze jej nawijanie na szpulke....

Pozdrawiam, Tomasz Es

To swoją drogą, zgadza się ...

Pamiętam jak kolega kupił dwa Ryobi Slam, jak byliśmy na rybach, aż żal było patrzeć jak linka wychodzi z młynka z kolejnymi brodami, do dziś pamiętam co powiedział..."nie stać mnie na łowienie tymi kołowrotkami", oba sprzedał, kupił na miejsce Slam'a 2000 Rarenium 2500 i problem się rozwiązał  B)