tomi81 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam serdecznie, Na początku witam szanownych kolegów, jest to mój pierwszy post na tym forum. Temat bardzo popularny, żeby nie rzecz - przejedzony. Jednak spróbuję Noszę się z zamiarem zakupu zestawu castingowego do przynęt w przedziale 15-60g (S10, Fatso 14 itd.). Kijek, zgodnie z wiedzą z tego forum, ma znaczenie drugorzędne dlatego też chcę się skupić w pierwszej kolejności na multipikatorze. Po lekturze całego forum dowiedziałem się, że można sobie darować Jaxony, nowego Dragona, słabsze Abu (Blue, Black Silvery) - jeżeli sprzęt faktycznie ma posłużyć więcej niż sezon. Mój wybór padł na Abu Garcia Revo S lub SX (wydaje mi się, iż do przynęt o takiej masie niskoprofilowy będzie dobry - jeżeli się mylę poprawcie mnie), jednak na chwilę obecną są one w Polsce (szukałem w sklepach internetowych), jak i w moim mieście (Białystok) nie do dostania. Z tego też powodu zwracam się do Was z pytaniem - co możecie polecić koledze, tak aby pochodziło to więcej niż jeden sezon Moją uwagę przykuły nowe Okumy (ciekawe parametry), jednak to tylko na podstawie katalogu, czysta teoria... Mój budżet na kręcioła to 500 - 600 PLN (wędka może być tańsza Serdeczne dzięki za pomoc.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 no to ja bym proponowal sie przelamac i zalogowac na ebay.com a tam juz... w tej cenie shimano curado 201/301 (trojka troche spora ale i na sumy mozna ja zabrac) jesli DECZKo dolozysz to mozesz pojechac po bandzie i kupic sobie DAIWA LUNA 203 L - typowy round ale o super pracy oraz parametrach uzytkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Mój wybór padł na Abu Garcia Revo S lub SX (wydaje mi się, iż do przynęt o takiej masie niskoprofilowy będzie dobry - jeżeli się mylę poprawcie mnie), jednak na chwilę obecną są one w Polsce (szukałem w sklepach internetowych), jak i w moim mieście (Białystok) nie do dostania. http://www.wobek.pl/multiplikatory-abu-garcia-c-295_30_255.h tml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi81 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Panowie, Serdeczne dzięki za powitanie i porady Z tym kijkiem to może faktycznie trochę pojechałem, jednak kijek szybciej wymienię aniżeli kręcioła Na Shimano lekko spoglądałem, jednak zaciekawiony ABU trochę go odstawiłem (jak czytam - niesłusznie). Podpowiedzcie proszę czy sprzęt Okumowy (np. Okuma VS 200) i jej nowe wcielenia (zdaje się Citrix czy Alumina) to sprzęt dużo gorszej klasy, czy dla nowicjusza/średniaka powinie wystarczyć (pytam również pod kątem zakupu tego dla mojego starszego, z nieco mniejszym budżetem). PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Okuma VS 200 jest sprawdzona i 'daje radę'. Tych nowych modeli to bym się obawiał, bo one ewidentnie klepane po chińsku. Różnie może być z ich jakością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 kolejne wcielenia okumy VS moze i nie są złe... ale chyba większość z tutaj obecnych bazuje na sprzecie sprawdzonym na szerokim placu boju a okuma jakos tak mniej popularna... Choc swego czasu mialem u siebie VeSke i przyznam szczerze ze calkiem mi ona lezala. Jednego jej nie mozna odmowic - na pewno jest to maszynka ktora potrafi daaaalleeeeeeeeeeko wypluwac ciezsze przynety... BTW. fatso 14 to ja bym z kijka do 60g (opisanego przez polskich dystrubutorow) raczej nie rzucal zbyt chętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi81 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Dzięki za pomysł z Ebay'em - właśnie wypatrzyłem wspomniane Abu za całkiem niezłą kaskę (razem z wysyłką do Polski). I tu jeszcze małe pytanie - oferowane modele są z różnych roczników (2009,2010 i 2011) - na który rocznik się z decydować? Czy te starsze mogą być gwarancją lepszego wykonania czy też brać nowsze. Sprawdzałem również SX i cenowo wygląda też ciekawie - z tych dwóch chyba SX będzie ciekawszym wyborem PS. Produkt w wobeku widziałem, jednak po telefonie okazało się, że go nie ma na stanie (błędny status). PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Lekko używane VS-ki chodzą po 300PLN, a to - moim zdaniem - niezły kompromis. Rzucają mega daleko, tylko troszkę hałasują. Z budżetowych rozwiązań mogę też polecić Quantum Cabo. Mam, używam, działa (tak fajnie, że dokupiłem drugi). BTW, Lunę też mam, do ciężkich zastosowań: miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi81 Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Koledzy, Ostatnie pytanie i przestaję już nękać: Abu Revo można używać w słonej wodzie (szkiery itd.), a jak sprawa wygląda w przypadku Curado E? Pobiegałem po Ebay'u i wybór padnie jednak na Curado ( o ile można go używać w słonej wodzie), skoro cena Curado i Revo SX jest właściwie taka sama Dzięki za wszystkie porady! PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Approved for use in Saltwater http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/in dex/products/reels/low_profile_baitcasting/Curado_E.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Dobry wybór, Curado E7 to świetny młynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 witaj na forum BTW. fatso 14 to ja bym z kijka do 60g (opisanego przez polskich dystrubutorow) raczej nie rzucal zbyt chętnie y??p, cos w tym jest a moze ... oprocz tego SX i S + zobligowanego curado 200 ... by tak jakiegos mniejszego rounda? C4 np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi81 Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witajcie, Z tym kijem 60 i Fatso 14 to faktycznie nieco przesadziłem Curado już leci ze Stanów więc muszę jeszcze dobrać kijek (nie za drogi - na początek). Zastanawiałem się nad Dragonem (wiem wiem, reklama Milenium Fatso Jerk Cast 1,95 m (25-60 g) - czytałem, iż cieszy się dobrą opinią za tą cenę. W ostatnim katalogu pojawił się konkurent w tym samym przedziale cenowym, mianowicie Dragon Express. Same materiały są praktycznie identyczne (różnica w płaszczu zewnętrznym, Milenium ma węglowy płaszcz ochronny, zaś Express węglowy płaszcz ochronny HDL). Interesuje mnie wersja 1,95 m, a tu jest już różnica w c.w - Express przy tej długości ma zakres 40-80 g. Który kijek byście polecili (nowość czy sprawdzony towar), mając na uwadze już zakupiony Curado 201E7? Czy tym Curado da się bezpiecznie (dla multipikatora oczywiście:) rzucać przynętami cięższymi niż 60 g(do 80g jak cw nowego kija Express)? Serdecznie dzięki za pomoc. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psielka Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam Ja również w tym sezonie pragnę zacząć przygodę z castingiem (jerki do 40 gram). Po przeczytaniu lektury W głąb ABU Revo S również zdecydowałem się na tego kręciołka. I również już wiem, że w Polsce jest nie do zakupenia. Pytanie do starych wyjadaczy - co ma w sobie takiego Shimano, że jest nie do przebicia w stosunku do innych marek ??? I czy błędem będzie zakupić Revo. Ps. Szkoda, że się nie zgadaliśmy wcześniej, byłaby tańsze koszty przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam Ja również w tym sezonie pragnę zacząć przygodę z castingiem (jerki do 40 gram). Po przeczytaniu lektury W głąb ABU Revo S również zdecydowałem się na tego kręciołka. I również już wiem, że w Polsce jest nie do zakupenia. Pytanie do starych wyjadaczy - co ma w sobie takiego Shimano, że jest nie do przebicia w stosunku do innych marek ??? I czy błędem będzie zakupić Revo. Ps. Szkoda, że się nie zgadaliśmy wcześniej, byłaby tańsze koszty przesyłki. ano to, że jest bardziej wszechstronne w stosunku to konkurencji. Swobodnie - na odpowiednim kiju obsługuje 8g, z REVO taki numer to już troche ekwilibrystyka Troche duzych roznic jest tez w jakości spasowania obu zabawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 ano to, że jest bardziej wszechstronne w stosunku to konkurencji. Swobodnie - na odpowiednim kiju obsługuje 8g, z REVO taki numer to już troche ekwilibrystyka Troche duzych roznic jest tez w jakości spasowania obu zabawek Prawda, Curado można wyraźnie lżejsze przynęty posyłać niż z Revo, ale wynika to z mas ich szpul - Revo ponad 22 g, a Curado chyba 13.Z tym drugim to się nie zgodzę, bo miałem obydwa multiki i oba były dobrze spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 spasowane i owszem - ale jesli chodzi o dbalosc w ykonczeniu poszczegolnych elementow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja bym stawiał na curado masz link nie tak drogo wychodzi http://www.tacklewarehouse.com/Shimano_Curado_200_E_Casting_ Reels/descpage-SCER.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psielka Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Po przeczytaniu wszystkich artykułów i wątków na forum, oraz po dokładnym sprawdzeniu wagi jerków na które łowię (od 15 do 35 gram) decyzja padła - ABU Revo S (cena 100 $ do jakości miała duży wpływ). Zakładając w/w ciężar przynęt stwierdziłem, że waga szpuli ok 23 gramy nie będzie mi przeszkadzała w łowieniu. Z pomocą wyszedł papur, od którego czekam na przesyłkę. Mam nadzieję, że będę zadowalony z wyboru i że przygoda z castingiem dopiero się zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi