Skocz do zawartości
  • 0

Romana i co dalej... (silnik elektryczny, aku)

Robert Crocker

Pytanie

Pytanie głównie kierowane do posiadaczy i użytkowników starej, poczciwej, dwupłaszczowej Romany. W grę wchodzi tylko silnik elektryczny. Raczej na 100% będzie to Osapian 55/60 z MC. I teraz pytanie: Jaki aku konkretnie do tej łódki? Waga tego kolosa to przecież 200 kg samej skorupy, plus woda w podłodze, osprzęt, 2-3 osby itd. Pewnie wyjdzie dobrze ponad 400 kg. Będzie na bank trolling na wodzie 500ha. Maksymalny dystans do 10 km. Nie chcę się martwić o to, że mi aku padnie i będę naparzał wiosłami.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja pisałem ze swojej perspektywy - moja łódka nie ma dulek, jedynie pagaj więc ciężko na wiosłach ;)

Ale Romana ma dulki ( o niej mówimy w tym wątku)  ? Wbrew pozorom, zrobienie składanych wioseł nie stanowi wielkiego problemu a koszt w porównaniu do drugiego akumulatora o który należy jednak dbać nieco mocniej niż o wiosła. No i wiosła posłużą nam dłużej niż kilka akumulatorów.

Można jednak bardziej komfortowo, czyli drugi akumulator.

Moja też nie ma dulek,Romana i elektryk słabo to widzę :(  krypa swoje waży plus dwóch,trzech wędkarzy i graty!oj będzie ciężko a nie jest to łódka konstruowana pod elektryka,ja do swojej mam doczepioną 20-tkę i we dwóch w ślizg wchodzi we trzech nie da rady nawet sobie jej nie wyobrażam na elektryku :( ,Kamil (Kotwitz)ma na Romce elektryka na dziobie napisz do Niego i podpytaj jak to pływa i jaką ma baterię.

Edytowane przez Raffaello

• 0

Slawek ! Liczac na szybko z Pisy do Myk to chyba najkrocej z 8 km ... i mowisz, ze 100ah bedzie malo ?

Tak +/- łącznie ok 10km z obławianiem miejscówek na tej trasie i powrót. 100Ah jest mało, 120 też będzie mało. Szczególnie na fali, można zapomnieć. 2 x 100 byłoby okej.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1

• 0

Albo skracasz dystans albo 2 aku. Wiosła i tak zawsze mam ze sobą, zajmują miejsca tyle co nic a czasem się przydają :) Np. "W" potrafi się rozhulać szczególnie po długości od pisy do słup wtedy jest mało przyjemnie. Nawet na romanie.

• 0

A niepodobny  :D .

A tak poważnie to zamiast cegły AGM-a 150Ah to weź kwasiaka Sznajdera 100-110 Ah + AGM-a 70 Ah jako rezerwę. Kręgosłup Ci się odwdzięczy.

I jeszcze pytanko. Zamierzasz robić max. 10 km w trollu. To przecież 3-4 godzinki pływania. Szkoda łódkę wodować. 

Edytowane przez godski

• 0

Generalnie nie lowie w trollingu ale nie wykluczam tego ... w ogole z silnikami i aku poki co nie mialem wiele wspolnego. Rozumiem,ze na niskim biegu w trollu aku pada szybciej niz przy wysokich biegach i szybkim doplynieciu na miejscowke ... Spojrz Godski na Google Mapy na jezioro Ukiel i powiedz co o tym sadzisz pod katem doboru aku do Romany. Chce dopiero poznac w miare dobrze cale jezioro ....

• 0

ja :)

mały ten niebieski worek na taką rybę ;)

Odnośnie aku, kojarzy ktoś orientacyjnie w jakim tempie spalina na wolnych obrotach ładuje aku ? Mam aku 150ah i jest kilka miejsc gdzie tylko elektryk wchodzi w grę , zastanawia mnie czy często będę musiał odpalać spaline żeby akumulator wytrzymał dzień pływania.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny
  • Like 3

• 0

To zależy jaka to spalina. 20HP to zazwyczaj 10-12A. Czyli od zera do pełna to 12-15h. 25-30hp - ~15A czyli 10h. Małe silniki do 10hp to ładowanie mają około 5A więc żeby go naładować trzeba by ponad dodbę. Z drugiej strony każde doładowanie, jakie by nie było zwiększa ci zasięg.

• Like 1

• 0

Może po prostu wytypuj miejscówki z potencjałem i bedziesz wiedział ile pradu Ci trzeba. Całej krzywizny nie poznasz na jednym aku, 2 kwiasiaki to porażka jest. Padną Ci w mgnieniu oka, sprawność po rozładowaniu do 70% spadnie drastycznie, nie do odzyskania. Dwa dobre żelowe po 100ah to duży koszt, taki jak spalina. Dobrze Ci radzę, kup na krzywiznę mała spalinkę a na inne akweny średni żel i będziesz zadowolony. Miałem łódkę przez 2 sezony na krzywym i pływałem na początku na aku ale szybko zmieniłem na spalinę jednak to nie jest woda do łowienia tylko do popływania :)

Moja stara Romana na krzywiźnie i Yama 10KM w 4suwie, Wodo-spychacz :)

https://www.youtube.com/watch?v=oeF3dCBrkNY

• Like 1

• 0

To zależy jaka to spalina. 20HP to zazwyczaj 10-12A. Czyli od zera do pełna to 12-15h. 25-30hp - ~15A czyli 10h. Małe silniki do 10hp to ładowanie mają około 5A więc żeby go naładować trzeba by ponad dodbę. Z drugiej strony każde doładowanie, jakie by nie było zwiększa ci zasięg.

55hp , powiedz mi jeszcze czy na odpalonej spalinie ładowanie będzie na tyle wystarczające aby napędzac elektryka na słabym już aku ?

Dzięki za odpowiedź.

• 0

Z takiego silnika uzyskasz około 20A. Patrząc po zużyciach chwilowych kolegów na forum pewnie tak, oczywiście nie na pełnym gazie. Tylko po co odpalać spalinę i pływać na elektryku?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka