Skocz do zawartości
  • 0

Romana i co dalej... (silnik elektryczny, aku)

Robert Crocker

Pytanie

Pytanie głównie kierowane do posiadaczy i użytkowników starej, poczciwej, dwupłaszczowej Romany. W grę wchodzi tylko silnik elektryczny. Raczej na 100% będzie to Osapian 55/60 z MC. I teraz pytanie: Jaki aku konkretnie do tej łódki? Waga tego kolosa to przecież 200 kg samej skorupy, plus woda w podłodze, osprzęt, 2-3 osby itd. Pewnie wyjdzie dobrze ponad 400 kg. Będzie na bank trolling na wodzie 500ha. Maksymalny dystans do 10 km. Nie chcę się martwić o to, że mi aku padnie i będę naparzał wiosłami.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z takiego silnika uzyskasz około 20A. Patrząc po zużyciach chwilowych kolegów na forum pewnie tak, oczywiście nie na pełnym gazie. Tylko po co odpalać spalinę i pływać na elektryku?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

chodzi o to ,że w sezonie jak sobie popyrka spalina i podładuje aku, będzie to mniejsze zło niż śmiganie na niej w strefie ciszy, zaraz się jakiś moher znajdzie któremu to nie podpasuje.

• Like 1

• 0

Całej krzywizny nie poznasz na jednym aku, 2 kwiasiaki to porażka jest. Padną Ci w mgnieniu oka, sprawność po rozładowaniu do 70% spadnie drastycznie, nie do odzyskania. Dwa dobre żelowe po 100ah to duży koszt, taki jak spalina. Dobrze Ci radzę, kup na krzywiznę mała spalinkę a na inne akweny średni żel i będziesz zadowolony. Miałem łódkę przez 2 sezony na krzywym i pływałem na początku na aku ale szybko zmieniłem na spalinę jednak to nie jest woda do łowienia tylko do popływania :)

A skąd takie informacje o kwasiakach? Dobry kwasiak i nie zjeżdżać poniżej 11V pod obciążeniem. Wytrzyma kilka sezonów. A przy okazji tańszy i lżejszy.

Edytowane przez godski

• 0

Ja dziś na 120Ah kwasie, łodzi 4,2m i średniej fali zrobiłem trasę: miejska - słoneczna polana - przesmyk na łupstych - likusy i powrót z likus przez przesmyk do miłej. Startowałem z 13,1V a skończyłem na 11V. Później drugie aku, bo nie chciałem przekraczać 11V. Fakt, na krzywe lepsza będzie spalina ale mogłem kupić albo to albo to. Na jesień wpadnie jakieś 4HP ale i też dla bezpieczeństwa.

• 0

Ja dziś na 120Ah kwasie, łodzi 4,2m i średniej fali zrobiłem trasę: miejska - słoneczna polana - przesmyk na łupstych - likusy i powrót z likus przez przesmyk do miłej. Startowałem z 13,1V a skończyłem na 11V. Później drugie aku, bo nie chciałem przekraczać 11V. Fakt, na krzywe lepsza będzie spalina ale mogłem kupić albo to albo to. Na jesień wpadnie jakieś 4HP ale i też dla bezpieczeństwa.

To nie tak źle. W MC jest ten Osapian w zestawie z Toyamą 100ah i nad tym zestawem się zastanawiam ...

• 0

Może po prostu wytypuj miejscówki z potencjałem i bedziesz wiedział ile pradu Ci trzeba. Całej krzywizny nie poznasz na jednym aku, 2 kwiasiaki to porażka jest. Padną Ci w mgnieniu oka, sprawność po rozładowaniu do 70% spadnie drastycznie, nie do odzyskania. Dwa dobre żelowe po 100ah to duży koszt, taki jak spalina. Dobrze Ci radzę, kup na krzywiznę mała spalinkę a na inne akweny średni żel i będziesz zadowolony. Miałem łódkę przez 2 sezony na krzywym i pływałem na początku na aku ale szybko zmieniłem na spalinę jednak to nie jest woda do łowienia tylko do popływania :)

Moja stara Romana na krzywiźnie i Yama 10KM w 4suwie, Wodo-spychacz :)

https://www.youtube.com/watch?v=oeF3dCBrkNY

Czy Twój silnik dokręca do Wot obrotów ? bo zerkam na filmik i coś jest nie halo :) Śruba nie jest uciągowa?? nie możliwe żeby na max mocy na takich obrotach tylko pracował.Chyba,że czegoś nie doczytałem to wybacz..

• 0

Ja proponują ci cos takiego, Travel 1003 L z baterią litowo-jonową 915 Wh.

post-59871-0-18672100-1476531626_thumb.jpg

Jest to najlepsze rozwiązanie do łódki Romana 430, ale myślę, że Cie na niego nie stać,

może zmień lepiej łódkę na mniejszą.

Podczas spokojnej rekreacyjnej żeglugi z prędkością dwóch węzłów, czyli 3,7 km/h, 

łódź pokona około 20 mil morskich (37 km) i będzie mogła podróżować ponad 10 godzin.

Edytowane przez Fishnen