Skocz do zawartości
  • 0

Wyciągarka (wciągarka) elektryczna do wciągania łódki

womaly23

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak ją zamontować do haka, kiedy mamy podpiętą przyczepę na którą chcemy wciągnąć łódkę? No i co później, mamy łódkę na przyczepie i jak ją zabezpieczyć aby nam w czasie drogi się nie zsunęła?

Sam kiedyś myślałem, aby założyć elektryka, ale to więcej zachodu; no chyba że ktoś wciąga "kawał" łodzi ponad 2 tony ;).

• 0

Ja myślałem nad zamontowaniem wciągarki na przyczepce gdzieś na dole przy dyszlu - linkę poprowadził bym na kółku zamontowanym do ręcznej  i chyba zdało by egzamin, oczywiście ręczną bym zostawił w razie czego. Ciężko samemu na większej fali wciągnąć łódkę na przyczepę a z zastosowaniem wciągarki elektrycznej z pilotem bezprzewodowym  to bajeczka ;) Nic coś pomyślę i stworze konstrukcję własną... ;)

• 0

Kiedyś przerabiałem temat. Wyciągarkę zamontowałem na przyczepie. Po kilku wyciągnięciach zrezygnowałem. Wolno nawijała i kolejne aku do pilnowania a wiadomo że jak najbardziej potżebna to wtedy zawiedzie.Co do samoczynnego odwijania to jest blokada. Minus to że nie można podłączyć przez gniazdo do zapalniczki w bagażniku a to by rozwiązało dodatkowe aku. U mnie nie zdało egzaminu.

• 0

Minus to że nie można podłączyć przez gniazdo do zapalniczki w bagażniku a to by rozwiązało dodatkowe aku. U mnie nie zdało egzaminu.

http://www.trac.net.pl/wyciagarki/

Też nad tym myślę, samu ułatwiło by wciąganie przy bocznej fali, nurcie i wietrze.

Spój na link wyżej, podłączasz pod auto, przy haku montujesz gniazdo i zasilanie załatwione, auto odpalone wiec prąd częściowo z alternatora.

W frazie awarii jest możliwość ręcznego zwinięcia.

Zmartwiło mnie stwierdzenie tylko że to wolne jest. 

Póki co myślę nad tym...

• 0

No fajna sprawa.  Podstawa wyciągarki zamontowana na stałe .  Reszta zakładana  na czas wyciągania łajby.  Kabel przedłużony i krokodylki podłączam bezpośrednio do akumulatora silnik odpalony. A pomału ciągnie  to nic ale idzie . Nie raz nad Wielimiem ciągnąłem po piachu 40 m  podkładałem kołeczki i szło.Łajba 4,3 m długości  i 165 szeroka . Dwa razy wyciągałem auto . Zabieram rolkę ,kółko jak  kto woli i zaczepiam gdzie się da i się wspomagam .Auto

(waży 2,3 t pusty ) Mam to chyba z pięć lat . A do tego jest jeszcze korba można kręcić ręcznie

• 0

Witam,

Planuje kupić małą łódkę necko380 o wadze 90 kg. Pytanie mam czy do takiej małej i lekkiej łódki potrzebna jest wyciągarka?? Chciałem też spytać o jej awaryjność bo łódka i przyczepka będzie stała cały rok pod plandeką na parkingu i zastanawiam się czy ta wyciągarka mi się nie zepsuje od wilgoci, mrozu itd?? Ostatnie moje czy jeśli w momencie wciągania zepsuje mi się ta wciągarka to jest jakiś system ręczny żebym tą łódkę sam wciągnął???? Może ktoś jakieś tanie i dobre wyciągarki poleci?? Może najlepiej z pilotem ta wyciągarka?

• 0

Mam podobną 'chińszczynę' na przyczepie Cymermanna i jestem przeciętnie zadowolony. Moja ma linkę stalową, która już rdzewieje a dodatkowo rozplata się. Korba po (30-40 wyholowaniach Sempera załadowanego na full czyli jakieś 400kg) ma luzy. Bardzo głośno 'terkocze', przy odwijaniu liny korba nie ma sprzęgła tylko się kręci (można zaliczyć strzał w narządy stojąc na dyszlu przyczepy). Poza tym  - za każdym razem wciągnąłem łódź, raz nawet razem  z przyczepą jak zakopałem się ze sprzętem w Nartach. Zimą wymienię na Knotta (ma obudowę i w wypożyczalni przyczep ją chwalono)  lub coś innego z wyższej półki, ale raczej ręczną- elektryczne podobnie jak winda kotwiczna mają bardzo powolny uciąg (1,8m/min). Zasilanie do bagażnika na grubych kablach to żaden problem - godzina roboty..

• 0

Pewnie sobie poradzi, ale jak zamierzasz to robić? Będziesz rwał z "krzyża"? Szkoda kręgosłupa. Wjedziesz do wody i będziesz latał w woderach i popychał/szarpał łódkę? Na przyczepie brak pewnego oparcia do takich manewrów. Wyciągarka nawet ręczna to po prostu wygoda a masa łódki nie ma znaczenia - łódkę 400kg wciąga nastolatek.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

ręczną wyciągarke mam w zestawie tylko chodzilo mi o opinię czy samemu idzie bez problemu z ręczną czy lepiej mieć elektryczną.

Kto bogatemu zabroni. Chociaż przy takiej łódce to przerost formy nad treścią. Ręczną bez problemu łódkę wciągniesz.