Skocz do zawartości
  • 0

Wyciągarka (wciągarka) elektryczna do wciągania łódki

womaly23

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam ręczną  wciągarkę i gwarantuję Ci iż 10 latek sam ją w ciągnie, moja łódeczka  waży w granicach  + - 80 kilo ....

Może taką lekką łupinkę (80kg) tak, ale żeby wciągnąć łajbę 300-500kg na ręcznej (chińskiej) wciągarce - trzeba już trochę siły..

• 0

400kg wyciąga 15 latek, kwestia doboru odpowiednieje korby/przełożenia. Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę ziemię :)

Dokładnie tak . Myślę ,że bez problemu "młody"  wciągnie samochód na lawetę jak jest odpowiednio dobrana wciągarka. Ręczna oczywiście.

• 0

Wszystko fajnie kiedy wciąga się łódkę po rolkach, wtedy to i 2 tony można wciągnąć.

Jeśli ciężką łódkę próbujesz wciągnąć na płozy gdzie nie ma kontaktu z rolkami to można się za przeproszeniem ze...ać i nie ruszy się nawet kawałka łodzi :) 

• 0

Płozy niby ok bo mają podparcie na dużo większej powierzchni .Ale są też minusy np. ten opór w czasie wciągania/wyciągania ,przeważnie są obite materiałem w którym po pewnym czasie będzie jakiś piach a to z kolei rysuje nam po długości spód kadłuba.

Mam u siebie trzy rolki kilowe plus cztery poduchy gumowe i w tylnej części cztery wahliwe rolki i jest ok.

Dobra łódka to taka ,która ma  nie tylko wzmocnioną pawęż ale powinna mieć porządnie wykonany kil bo to na nim największy   jest nacisk gdy jest przewożona na przyczepie . Podparcie boczne  to bardziej do stabilizacji aby przy sciąganiu pasami aby nie była przechylona na boki.

\

Mimo ,że dołożyłem dodatkowo tych kilka podpór to i tak mam ślady , małe ślady na kadłubie.

Aby zminimalizować jakiekolwiek ślady to myślę ,że kółka dmuchane byłyby odpowiednie.  Najmniejsze ryzyko porysowania kadłuba łodzi.

Co do ustawień podpór to warto poświęcić trochę czasu i ustawić je na tip-top i zrobić ewentualnie korektę po pierwszym wyjeździe . 

Edytowane przez M a r a s

• 0

Witam,

Zakupiłem przyczepkę z wyciągarką elektryczną do mojej łodzi i niestety nie ma też dodatkowo zwykłej korby na wypadek jakby mechanizm elektryczny się zepsuł..... Pytanie moje czy mogę dokupić korbę?????? bo mi się wydaje że jak odkręcę po drugiej stronie nakrętkę to tam jest miejsce z wycięciami na montaż korby... tzn chyba bo kompletnie się nie znam to moja pierwsza przyczepka i łódź. Zrobiłem zdjęcia, proszę o pomoc bo coś mi się wydaje, że korba powinna być. Drugie moje pytanie to gdzie mam zamontować jakiś akumulator bo widzę, że ta wyciągarka jest na klemy a ja myślałem, że będzie jakiś kabel z gniazdem do podpięcia coś jak zasilanie przyczepki się wpina w zderzak smaochodu :( proszę o podpowiedź co z tym zrobić. Dziękuję i przy okazji życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wszystkim :)

post-65366-0-02035600-1513938630_thumb.jpg

post-65366-0-52931700-1513938640_thumb.jpg

post-65366-0-03508400-1513938652_thumb.jpg

• 0

Z tym gniazdem jak do świateł przyczepki to nie powiem - trochę mnie rozbawił twój optymizm :). Musisz położyć nowe, grube kable od akumulatora do bagażnika. Albo wozić w bagażniku dodatkowy akumulator.  Jeżeli aku masz przy przednim zderzaku albo w komorze silnika, to kabel 35mm2, jeżeli pod fotelem albo pod kanapą to 25mm2.

EDIT: klemy przerobił bym na szybkozłącze wysokoprądowe. Awaryjnie można użyć pasów do łódki.

Edytowane przez psulek

• 0

Cza ktos mierzyl jaki prad pobiera taka wciagarka elektryczna?

Mysle o takiej poniewaz mam auto na przedni naped i jesienia na morkym i dzikim slipie  bede mial problem z wciagnieciem pontonu z przyczepka a co dopiero lodzi.

Ta elektryczna z pilotem ma mi pomoc w razie problemow gdy auto nie da rady ruszyc

lub bede wiedzial ze to ryzykowne i stane autem w miejsciu gdzie bedzie mialo przyczepnosc a przyczepke chce wciagnac za pomoca elektrycznej wciagarki podczepionej pod hak.

Jale nigdzie nie posze jaki prad ciagnie taka wciagarka co bym wiedziala jaki accu wozic w bagazniku.  

• 0

Taka dedykowana do przyczepy podłodziowej "dobija" do 30 Amp. Wszystko zależy od pochylenia slipu, podpór na przyczepie i łódki.

W naszym przypadku, przy łodzi 800 kg i cztery płaskie podpory boczne, przy "normalnym" slipie, bezpiecznik termiczny 20 Amp regularnie rozłączał prąd. Zmieniłem na 30 Amp i jest dobrze.

TRAC_TW16_Wci%C4%85garka-do-przyczepy-3.

• 0

Atana - przygladalem sie wlasnie takiej, mam pytanie czy ta wyciagarke da sie zamocowac na hak w celu wciagniecia zestawu z wody w przypadku gdy auto nie moze wjachac bo potem nie wyjedzie, czy posiada jekies mocowanie zaczep ja hak?

• 0

Takiego czegoś nie posiada, trzeba by dorobić jakąś płytę z rozstawem śrub pod wciągarkę i otworem na hak.

Ale jest na to inne rozwiązanie, zblocze lub bloczek lub jakąś rolkę na przyczepie. Oczywiście przy zasilaniu wciągarki z akumulatora na przyczepie.

Zawijamy liną na bloczku, i możemy ciągnąć w drugą stronę. Miałem to w poprzednim zestawie a tutaj zbieram się żeby to zrobić. Takie rozwiązanie może zepchnąć łódkę z przyczepy lub wyciągnąć cały zestaw na brzeg.

Drobna pomoc graficzna poniżej, zielona linia to przebieg liny do wyciągania zestawu na brzeg, a czerwona do "spychania" łodzi z przyczepy.

TRAC_TW16_Wci%C4%85garka-do-przyczepy_zb

• Like 1

• 0

Na aledrogo są.wciagarki bodajże bass z zaczepem na hak-płyta.montazowa . Sam używam tej wciągarki i jest git. Jest głośna, rzezi , ale pot po D. Się nie leje przy wciaganiu . Samemu można ogranoc wodowanie i ściąganie, warunek konieczny to pilot radiowy

Przyglądałem się nim, ale one chyba maja tylko funkcje wciągania bez popuszczania liny, mnie interesuje tylko działanie w obiec strony i hamulec.

• 0

@Michał Sz ,czy nie lepiej było by Ci stanąć wyżej/ dalej od wody czyli w miejscu gdzie już masz odpowiedni napęd i na długiej linie zaczepionej  z jednej strony do przyczepy a z drugiej do haka samochodu  ?

Jak w taki właśnie sposób wyciągam łódkę z przyczepą. Też myślałem o wciągarce elektrycznej ale długość linki ,która wchodzi na bęben jest za mała aby to zrobić na jeden raz.

• 0

Dragon w realu wygląda tak i robi dobre wrażenie

post-64797-0-07598200-1588059938_thumb.jpg

Natomiast z pilotem to mogli by się trochę bardziej postarać

post-64797-0-02387900-1588060016_thumb.jpg

Ale w końcu wyciągarka kosztuje 330 zeta.

Nie wiem jeszcze jak pracuje pod obciążeniem . W niedzielę będę wiedział i skrobnę ;)

• Like 1