womaly23 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Panowie czy ktoś z was zastosował rozwiązanie z wyciagarka elektryczna zamontowana na przyczepce do wciągania łódki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Grube kable do tego są? jak rozwiązałeś zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Kable ok 6 mm. Zasilania na stałe jeszcze nie rozwiązałem bo wczoraj dopiero podłączyłem i na razie użyłem aku z sondy które mi zostało . Ale docelowo chciałbym skrzynkę montowana na stałe do dyszla przyczepy i tam aku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja zupełnie inaczej to rozwiązałem, aku do bagażnika, przy wyciąganiu lodki czy pontonu klapa w górę, kable od wciągarki do aku i wyciągam. W drodze powrotnej aku podpinam pod gniazdo zapalniczki i aku mi się ładuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja mam akurat akumulator pod podłogą bagażnika, ale chyba robimy to wszystko, aby oszczędzić sobie dodatkowej roboty przy wodowaniu łodzi, a wożenie kolejnego akumulatora w bagażniku to chyba właśnie jest dodatkowa robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jakiej pojemności macie akumulatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja mam aku fabrycznie w bagażniki . Ale u mnie jest inny problem . Muszę wyciągnąć przyczepę ręcznie z garażu przy spadku ok. 30 procent . Przedwczoraj próbowałem na półpełno czyli przyczepa gumiak elektryk i aku i za diabła nie dam rady . Potrzebuje jednej osoby do pomocy co nie jest realne w każdy weekend . Dlatego myśle jeszcze o elektrycznym kołku manewrowym i wtedy skrzynka na nie plus wyciągarka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jakie jeszcze modele macie oprócz dragona? W ubiegłym roku ukradli mi na slipe ręczną i zrobiłem zdejmowaną dziobownice. Teraz tak myślę że może by sobie umilił i elektryczną kupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja pier...jakaś masakra kradną nawet wyciagarki. Pewnie przyczepka była przypieta bo i jej by nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) . Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) sa wciagarki montowane na hak , tam jest taka podstawa w ktora wchodzi wciagarka. zobaczcie wciagarki przenosne bodajze dwp 3500 i 5000 dragona itp. Sero te kolko jak kupisz to zdaj relacje drogie jest bo kolo 1000zl ale ciekaw jestem jak w terenie sobie radzi Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Przyczepa stała na noc, od wielu lat tam staje, oprócz tego co wyżej odkręcili mi też światła LED od przyczepy suski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja mam akurat akumulator pod podłogą bagażnika, ale chyba robimy to wszystko, aby oszczędzić sobie dodatkowej roboty przy wodowaniu łodzi, a wożenie kolejnego akumulatora w bagażniku to chyba właśnie jest dodatkowa robotaA opcja kabli zakończonych krokodylkami i na klemy do aku samochodowego ?Tylko pytanie ile metrów tego kabla.Albo zasilanie z łódki zawsze jakiś tam aku jest ?Czy Dragon szybciej zwija linę od wspomnianego wyżej Bass-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 A opcja kabli zakończonych krokodylkami i na klemy do aku samochodowego ?Tylko pytanie ile metrów tego kabla.Albo zasilanie z łódki zawsze jakiś tam aku jest ?Czy Dragon szybciej zwija linę od wspomnianego wyżej Bass-a Tak, tylko jak bagażnik bywa zawalony gratami, to czy będzie mi się chciało wyciągać, aby się dostać pod podłogę? Trzebaby jakieś złącze dorobić wysokoprądowe i wyciągnąć gdzieś na zewnątrz.Z łodzi odpada, bo przy wyciąganiu trzeba będzie najpierw skakać na łódź i podłączać nie wiadomo gdzie, a dwa akumulatory mam z tyłu, więc dojdzie jeszcze ciągnięcie grubego kabla na rufę, odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak, tylko jak bagażnik bywa zawalony gratami, to czy będzie mi się chciało wyciągać, aby się dostać pod podłogę? Trzebaby jakieś złącze dorobić wysokoprądowe i wyciągnąć gdzieś na zewnątrz.Z łodzi odpada, bo przy wyciąganiu trzeba będzie najpierw skakać na łódź i podłączać nie wiadomo gdzie, a dwa akumulatory mam z tyłu, więc dojdzie jeszcze ciągnięcie grubego kabla na rufę, odpada.Takie 3 pinowe gdzieś w okolicy haka plus wtyczka myślę ,że wystarczy. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Też szukałem jakiś szybszych wciągarek, ale nie znalazłem. One chyba wszystkie mają podobna prędkość wciagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Takie 3 pinowe gdzieś w okolicy haka plus wtyczka myślę ,że wystarczy. To musi być złącze, które przeniesie trochę prądu, więc nie takie pierwsze lepsze. Zamówiłem już xt150 i xt90, do tego jeszcze jakiś bezpiecznik będę musiał dać, padło na zasilanie z bagażnika na tą chwilę. Nie chcę za bardzo grzebać w instalacji, bo auto jeszcze na gwarancji. Skrzynkę narzędziową najwyżej zwrócę, Smart na allegro to darmowa wysyłka i zwroty Może kiedyś się to przerobi. Wyciągarkę zamówiłem taką: https://www.kupdragona.pl/wyciagarka-przenosna-dragon-winch-dwp-3500.htmlAkurat jakaś promocja jest, nigdzie taniej tej akurat nie widziałem. Podoba mi się to, że jest obudowa, trochę estetyczniej i jakoś mam wrażenie, że woda jej mniejszą krzywdę w czasie wyrządzi. Na razie pilot na kablu, jak będzie ciężko to zamówię bezprzewodowy. Jak nie będzie ciężko to też zamówię jak znam siebie. Teraz czas na wymyślenie antykradzieżowego montażu. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja po ostatnim ściągam całą dziobownice... Po prostu mam nie skręconą, jak wciągnę łódź to łapie na pas za ucho z przodu i uszy z tyłu i nic nie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Teraz czas na wymyślenie antykradzieżowego montażu. Ktoś ma jakiś pomysł?Jakiś pokrowiec na wierzchu by się przydał co by zakrył .Teraz mamy większe bezrobocie to i łapy są bardziej lepkie ...Albo nakrętki zaspawać , albo załóż nakrętki zrywalne a śruby jakieś hexy z pinem lub inne torxy lub jeszcze bardziej coś nietypowego, aby były okrągłe = trudniejszego do złapania. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Przyjrzyj się dokładnie mojej . Wybiłem numeratorem swoje imię na obudowie i podkreśliłem lakierem , ze jest wybite . Proszę bez komentarza o jakość wykonania . Spieszyłem się Wiesz jak jest . Cześć to zniechęci ale są typy ze nawet jakbyś przyspawał to nic ich nie powstrzyma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 na ryby.pl Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Napiszę parę słów o swoich doświadczeniach, z wyciągarkami może komuś się przyda. Zaczynałem od ręcznej za mniej niż 100 zł. Około pięć lat temu wymyśliłem elektryczną z pilotem na kablu. Kupiłem firmy "bass", była głośna i wolna, ale miała wielki plus, z pilotem na kablu przy dużej fali spokojnie sam ją wciągałem stojąc przy rufie. Wciągał łączną masę około 300 kg, po rolkach. W tamtym roku zmieniłem łódkę na łączną masę około 600 kg. Przy pierwszym wciąganiu się rozkraczyła. Dodam bo to ważne, że często woduję łódkę bez slipu gdzie wysokość od ramy przyczepki do tafli wody jest znacząca. Kupiłem mocniejszą wyciągarkę firmy "Bass", która przy drugim wyciąganiu się rozkraczyła. Ostatecznie zdecydował się na najmocniejszy ręczny model "Dragona" i ta daje radę. Pewnie są mocne wyciągarki elektryczne, które by poradziły ale tu już zaczynają się inne kwoty, których ja nie widzę sensu wydawać. Żeby nie pilnować rufy przy fali, zamontowałem na tylnej belce system czterech kół pełnych do taczek, dwóch mniejszych i dwóch większych. System ten nie pozwala tańczyć rufie przy wyciąganiu. Doradzić mogę tym, którzy zdecydują się na elektryczną wyciągarkę, aby dokupili sobie mały poręczny akumulator. Ja używałem takiego o pojemności 45Ah. Aku pływało ze mną na łódce i pomagało echosondzie, a przy wyciąganiu łódki przenosiłem je na dyszel i podłączałem krokodylkami do wyciągarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Wrzucisz fotki zamontowanych kolek co by łódka nie tańczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Ja pier...jakaś masakra kradną nawet wyciagarki. Pewnie przyczepka była przypieta bo i jej by nie byłoTaki kraj Mariuszu, taki kraj. Ja juz wrocilem do przyczepy bez kół, do przyczepy bez rolek, do przyczepy bez wciągarki ... Zdarzylo mi sie tez wrocic do auta bez przyczepy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Napisalem Mariuszu zamiast Marcinie - sorki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie zawsze jest możliwość aby autem wjechać do wody albo prawie do wody aby wyciągnąć przyczepę z łódką. Czasami taki zabieg wykonuję stając autem na lepszej przyczepności a następnie podczepiając kilkanaście metrów liny i wyciągam zestaw z wody. Czy taką elektryczną dałoby radę taki zabieg wykonać? Pewnie na dwa trzy razy bo linki tam z piętnaście lub więcej metrów się nie zmieści.Albo zamontować jakiś wielokrążek co by pewnie ułatwiło wyciągnięcie całego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Tu można zobaczyć pod koniec filmu jak działa elektryczna wyciągarka dragonwinch 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
womaly23
Panowie czy ktoś z was zastosował rozwiązanie z wyciagarka elektryczna zamontowana na przyczepce do wciągania łódki?
Top użytkownicy dla tego pytania
18
15
12
10
Popularne dni
28 Kwi
16
25 Mar
15
29 Kwi
14
5 Lip
9
Top użytkownicy dla tego pytania
sero1975 18 odpowiedzi
siarq 15 odpowiedzi
kondzit@wp.pl 12 odpowiedzi
MarasR 10 odpowiedzi
Popularne dni
28 Kwi 2020
16 odpowiedzi
25 Mar 2024
15 odpowiedzi
29 Kwi 2020
14 odpowiedzi
5 Lip 2016
9 odpowiedzi
Popularne posty
kotwitz
Najlepiej to zdemontuj i kup ręczną wciągarkę na pas. Pierwszy dziki, niestrzeżony slip i będziesz łódkę rękoma wrzucał na wózek.
janusz.walaszewski
Jest wyciągarka przenośna, do łódki w zupełności wystarczająca; http://www.xsonic.pl/przenona-wycigarka-elektryczna-uchwytem-zawieszenia-haku-samochodowym-3500-marki-dragon-winch-p-16295.html
jerrys
http://allegro.pl/wyciagarka-bass-polska-12v-2500lbs-1-5t-wciagarka-i5585259735.html dokładnie taka , tylko wtedy kosztowała chyba 390 parę lat do tyłu . Nawali kupię drugą .
Opublikowane grafiki
128 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi